S
SugarbabyLove
Gość
Mam to samo i to bardzo często. Ale to nie skurcze, to dzidzia sie tak wypina.. wierci itp.. teraz ma mało miejsca i główke ma już na dole więc nie zabardzo ma gdzie szaleć więc sie wypina.. ;-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Mi zdarzyło się kilka skurczy do 30 tc. Ale to kilka dosłownie. Dziś miałam wizyte i okazało się, że długość szyjki mi mocno poleciała. Zostały 2cm i jest miękka, a jestem w 30 tc. Bez założenia krążka lekarz przewiduje poród za 2-3tyg z krążkiem mówi, że spokojnie doleżę do38tc. No więc się zdecydowałam na krążek, wolę podmuchać na zimne. Profilaktyki nigdy za wiele. Tym bardziej, że i tak cały czas leżę a szyjka się skraca.
Chciałam tylko spytać czy jak miałayście zakładane pessary to miałyście możliwość na NFZ czy pełnopłatnie tylko?
krotka tzn. jak bardzo, ja mam udowodnione nietrzymanie szyki macicy jestm w 13 tyg. ciazy i za tydzien mam juz zabieg podszycia. Moja szyjka na pierwszej wizycie miala 4 cm-badanie niezbyt wiarygodne bo bardzo wczesne w tym tyg. miala 3.52, wiec jak i w poprzednich ciazach i teraz zaczyna sie skracac bardzo wczesnie. 2 moje ciaze stracilma w 22tyg. i 5 dniu. W ostatniej bylam podszyta tez 14 tyg. ale mimo to w 21 tyg. szyjka zaczela sie odtwierac od wewnentrznej strony -tutaj juz sprawa genetyczna, bo u niektorych dziewczyn wystarczy zwiekszyc dawke progesteronu i nic sie nie dzieje. Ja od 16 tyg bralam zastrzyki z progesteronem do 36. Ale w 25tyg. otrzymalam sterydy na pluca dzidziusia i szyjka z 2.5 cm spadla na 0.5 i wtedy wyladowalam na kompletnym lezeniu w lozku ale juz po 2 tyg. wrociala szyjka do 2.5cm. Szew sciaglio mi w 36 a urodzilam przez wywolanie w 39tyg. Porozmawiaj o tym z lekarzem moze zalozy Ci szew wczesnie- to by pomoglo lub moze ten pessar- chociaz tutaj nie wiem jak to wyglada przy tak wczesnej ciazy.Niestety ja również mam problem z krótką szyjką, ale i miekką :-( dodatkowo pobolewa mnie podbrzusze...
Lekarz stwierdził skróconą/miękką szyjkę już w ósmym tc, przepisał luteinę, no spę i kazał sie oszczędzać.
Z tego, zo widzę większość z dziewczyn tu piszących ma ten problem dopiero po 20tc+...
Czy któraś z was miała skróconą szyjkę niemal od POCZĄTKU ciąży?
Ja sie smieje , bo moja mala tez miala ten zastrzyk i ma niezle pluca jak krzyknie to !!!!!!umm uszy niezle bola.Aha, jak mnie przyjmowali do szpitala to dostałam zastrzyk (x2) ze sterydami na rozwój płucek u dzidzi - wypytałam o ten lek, ponoć jedynie w razie czego może pomóc, ale jak ciąża zostanie donoszona to nic nie zaszkodzi.