Nikt Ci nie odpowie na to pytanie, zależy od stanu dziecka. W szpitalu w którym rodziłam, urodziła się dziewczynka w 22 tc z wagą 450 gr., teraz kończy rok i jest zdrowa. Ale wiadomo, im wcześniej urodzisz dziecko, tym większy stres i potencjalnie dłuższy pobyt w szpitalu. Ja urodziłam dzieci w 33, 31 i 34 tc. W najgorszym stanie, ale stabilnym był pierwszy syn i z nim byłam w szpitalu 18 dni, w najlepszym stanie drugi syn z 31 tc, zdążyli mi podać sterydy na rozwój płuc. Z nim byłam w szpitalu 17 dni, bo musiał osiągnąć wagę 2 kg. Z córka z 34 tc spędziłam w szpitalu 10 dni. Wszystkie moje dzieci są zdrowe. Rozwój płuc dziecka kończy się niedziele 35-36 tc. Wiec po 36 tc jest napewno bezpieczniej.Dziewczyny za który tydzień Wasi lekarze uważają w miarę bezpieczny na poród przedwczesny? Mówią Wam coś o tymwiadomo, że najlepiej donosic do końca ale przy naszych problemach bywa różnie... Moj ostatnio wypalił, że bezpieczni to my będziemy w 35 tyg. Na pocieszenie dodał, że zna zdrowa dziewczynkę, która urodziła się z bardzo wczesnej ciąży (z nerwów nie zakodowałam tygodnia ani wagi dziecka) a zna przypadki, gdzie rodziły się dzieci np w 29 tyg z wagą 1200 i nie dawały rady... Może macie jakieś bardziej optymistyczne info w tym zakresie?
reklama
Zapytaj lekarza, czytałam gdzieś, że w przypadku kiedy sterydy podawane są przed 26 tc czasami rozważa się podanie ich powtórnie.Hej dziewczyny, orientujecie się czy jak już raz dostałam dwie dawki sterydow na rozwój plucek w 24tc czy jeszcze raz przed porodem jest szansa dostać dawkę czy juz raczej nie? Teraz jestem w 30 tc
Karolina1609
Zaangażowana w BB
Zapytaj lekarza, czytałam gdzieś, że w przypadku kiedy sterydy podawane są przed 26 tc czasami rozważa się podanie ich powtórnie.
Oki dzięki za odpowiedź
Femka84
Zaciekawiona BB
Mój lekarz mówi żebym wytrzymała chociaż do 32 tygodnia a jak dam radę do 34 to będzie przeszczęśliwyDziewczyny za który tydzień Wasi lekarze uważają w miarę bezpieczny na poród przedwczesny? Mówią Wam coś o tymwiadomo, że najlepiej donosic do końca ale przy naszych problemach bywa różnie... Moj ostatnio wypalił, że bezpieczni to my będziemy w 35 tyg. Na pocieszenie dodał, że zna zdrowa dziewczynkę, która urodziła się z bardzo wczesnej ciąży (z nerwów nie zakodowałam tygodnia ani wagi dziecka) a zna przypadki, gdzie rodziły się dzieci np w 29 tyg z wagą 1200 i nie dawały rady... Może macie jakieś bardziej optymistyczne info w tym zakresie?
akacjova89
Fanka BB :)
U mnie lekarz mówił, że pierwszy cel to dotrwac do 32 tc, a jak dotrwam do 35 to już mogę odetchnąć.Dziewczyny za który tydzień Wasi lekarze uważają w miarę bezpieczny na poród przedwczesny? Mówią Wam coś o tymwiadomo, że najlepiej donosic do końca ale przy naszych problemach bywa różnie... Moj ostatnio wypalił, że bezpieczni to my będziemy w 35 tyg. Na pocieszenie dodał, że zna zdrowa dziewczynkę, która urodziła się z bardzo wczesnej ciąży (z nerwów nie zakodowałam tygodnia ani wagi dziecka) a zna przypadki, gdzie rodziły się dzieci np w 29 tyg z wagą 1200 i nie dawały rady... Może macie jakieś bardziej optymistyczne info w tym zakresie?
KiniakB
To wszystko zalezy, czy dziecko wczesniej dostawalo cos na rozwoj pluc, niektore wczesniaki radza sobie lepiej niz nie jedne dzieci urodzone w pozniejszm tygodniu.. Na to chyba nie ma zlotego srodka, slyszalam ze jak ma juz 2kg to jest calkiem okDziewczyny za który tydzień Wasi lekarze uważają w miarę bezpieczny na poród przedwczesny? Mówią Wam coś o tymwiadomo, że najlepiej donosic do końca ale przy naszych problemach bywa różnie... Moj ostatnio wypalił, że bezpieczni to my będziemy w 35 tyg. Na pocieszenie dodał, że zna zdrowa dziewczynkę, która urodziła się z bardzo wczesnej ciąży (z nerwów nie zakodowałam tygodnia ani wagi dziecka) a zna przypadki, gdzie rodziły się dzieci np w 29 tyg z wagą 1200 i nie dawały rady... Może macie jakieś bardziej optymistyczne info w tym zakresie?
Alleksandra20
Ja tego 2 kg wypatruję. Jeszcze tak daleko.... Sama urodziłam się niby o czasie 2300.To wszystko zalezy, czy dziecko wczesniej dostawalo cos na rozwoj pluc, niektore wczesniaki radza sobie lepiej niz nie jedne dzieci urodzone w pozniejszm tygodniu.. Na to chyba nie ma zlotego srodka, slyszalam ze jak ma juz 2kg to jest calkiem ok
KiniakB
Ja to 1kg dopiero wypatruje...dopiero 23+1 takze jestem przerazonaJa tego 2 kg wypatruję. Jeszcze tak daleko.... Sama urodziłam się niby o czasie 2300.
reklama
Ja mam 22+6... tez marze o tym by maleństwo dobiło póki co kg, by dotrwało do tygodnia z 3 z przodu, a wydaje sie to takie odległe. Ale domyślam sie ze powyższe dziewczyny tez swoje sie nadenerwowaly, obyśmy w maju mogły również powiedzieć, ze udało sie dobić 34 tygodnia.
Podziel się: