reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Trzymam kciuki za Was dziewczyny. Mi się szyjka zaczęła rozwierać wewnętrznie już w 12 tygodniu i watpie by szew dotrzymał do dziś gdyby nie dołożyli pessaru. Dziś 35 tydzień. Ściagają mi szew i pessar jednak w 37 tygodniu, nie wiem jeszcze czy cesarka czy naturalnie. Nie orientujecie się na ile przed porodem/cesarką odstawia się zastrzyki z clexane?

reklama
Trzymam kciuki za Was dziewczyny. Mi się szyjka zaczęła rozwierać wewnętrznie już w 12 tygodniu i watpie by szew dotrzymał do dziś gdyby nie dołożyli pessaru. Dziś 35 tydzień. Ściagają mi szew i pessar jednak w 37 tygodniu, nie wiem jeszcze czy cesarka czy naturalnie. Nie orientujecie się na ile przed porodem/cesarką odstawia się zastrzyki z clexane?
Wow już 35 ,nieźle zleciało a pamiętam jak pisałaś że do szpitala na szew idziesz !
Jeszcze14 dni Ci zostalo , szybko zleci
Ja 22 dni do skończonego 37

Hej dziewczyny! Dowiedziałam sie właśnie ze jednak szew tez bedzie zakładany pod koniec tygodnia.. pessar mam 3 dni i nie czuje go wcale i trzyma sie co najważniejsze.. jak to bedzie z tym szwem ? Czy poczuje jakąś różnice ? Jak wyglada to zakładanie ?

Hej dziewczyny! Dowiedziałam sie właśnie ze jednak szew tez bedzie zakładany pod koniec tygodnia.. pessar mam 3 dni i nie czuje go wcale i trzyma sie co najważniejsze.. jak to bedzie z tym szwem ? Czy poczuje jakąś różnice ? Jak wyglada to zakładanie ?

Dwa razy miałam zakładane szwy w znieczuleniu zewnątrzoponowym, zabieg krótki, bezbolesny. U mnie w szpitalu zakładają cewnik i po 24h ściągają, w tym czasie trzeba leżeć. Może wystąpić krwawienie, u mnie nie było tragedii, po tej dobie już było wszystko ok. Po zabiegu leki przeciwbólowe i przeciwskurczowe w kroplówce dostawałam. Jak coś, to pytaj, może jeszcze sobie coś przypomnę ;)

Ojej! Czy to ze tabletka nie wchodzi za głęboko to oznacza ze np sie obniżyło ? Jestem w tym wszystkim jeszcze początkująca
emoji17.png
wkładając tabletkę powinnam wcale nie czuć pessara tak ?

Będą zapewne pobierac posiew. Jak będzie ok to do szwu muszą Cię ululać czyli normalnie na salę operacyjną. Trwa to chwilę myślę że z 10 minut spania. Ja po obudzeniu troszkę czułam jakis dyskomfort chyba raz poprosiłam o przeciwbólowe. No i na początku to napewno tylko do łazienki wstawać.

A ile po założeniu szwu lezałyscie jeszcze na obserwacji ? Czyli leki przeciwbólowe po tym zabiegu sa konieczne tak ?
W styczniu leżałam 2 dni po założeniu, i niestety przez komplikacje (rzadko się zdarza) wróciłam tego samego dnia, w którym mnie wypisali do szpitala na następne 3 dni. Łącznie 7 dni zeszło.
Przeciwbólowe były później na życzenie, jedna kroplowke dostałam w standardzie po zabiegowym. Potem prosiłam o więcej, bo tym razem wystąpiły bóle głowy po znieczuleniu i nie dawałam rady bez

W styczniu leżałam 2 dni po założeniu, i niestety przez komplikacje (rzadko się zdarza) wróciłam tego samego dnia, w którym mnie wypisali do szpitala na następne 3 dni. Łącznie 7 dni zeszło.
Przeciwbólowe były później na życzenie, jedna kroplowke dostałam w standardzie po zabiegowym. Potem prosiłam o więcej, bo tym razem wystąpiły bóle głowy po znieczuleniu i nie dawałam rady bez

A jakie to komplikacje wystąpiły ?

reklama
Ja miałam zakładany szew w znieczuleniu od pasa w dół. Rano mnie wzięli na zabiegowy, dostałam znieczulenie w kręgosłup (nic nie bolało ) podlaczyli do aparatury i zaczęli zakładać. Samo zakładanie może z 10-15 min trwalo. Potem przewiezli mnie do sali pozabiegowej na 4 h i tam obserwowali a później już na oddział, gdzie musiałam leżeć przez dobę i nie mogłam wstawać. Na drugi dzień mogłam juz pomału wstawać, na jedzenie do toalety. Po kolejnych 3 dniach wypisali mnie do domu.

Do góry