reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Mikasa7,
Ja jednak wolę aplikator, jakiś sterylniejszy mi się wydaje, zawsze przed i po aplikacji porządnie go myje więc raczej nie powinnam sobie nic zapodac do środka :p a z palcem to różnie bywa jakoś nie mam zaufania , tym bardziej że noszę dłuższe paznokcie...
Jeżeli chodzino szpital to TAAAK!!!:D w końcu wczoraj mnie wypuścili!!!
Mialam badanie wziernikiem i palpacyjnie , szyjka się nie skrocila a wręcz wydluzyla :wink: Pani doktor powiedziała że jest lepsza i dobrze uformowana, szew trzyma, pessar też. Dostalam dwie dawki Celestron, mam brać luteine 2x200 i 2× w tygodniu macmirror, dodatkowo doustnie probiotyk albo Lacibios Femina albo Provag, 3x dziennie no spe forte i 3 x 2 magne B6 forte, poza tym oszczędzający tryb życia ale bez reżimu łóżkowego, wręcz przeciwnie mam wstawać do toalety, na jedzenie , przynajmniej raz dziennie prysznic i do tego dostalam pozwolenie na 30 minut spaceru dziennie :szok: same dobre wieści poki co :-) :)
Super, że takie dobre wieści. Zabawne, że po tak długim leżeniu pozwolenie na 30 min spaceru dziennie wywołuje szok i niedowierzanie. Bierz leki i słuchaj lekarza a na pewno będzie dobrze

reklama
Ja mialam zakladany pessar w szpitalu i tak trzeba go samemu kupić w aptece, koszt to około 170 zł.
Są 3 rozmiary pessara ale w przypadku niewydolności szyjki zakłada się pessar położniczy numer 2.
W szpitalu też Ci na pewno jeszcze o tym jaki masz rozmiar kupić powiedzą;)
Dzięki za info. Ja czekam na obchód, teraz jestem w takim zawieszeniu. Tutaj lekarze nie chcą za dużo mówić, nawet jak prubuje "ciągnąć za język" także nie wiem czy czegoś się dowiem. Czekamy na wynik posiewu-pobrali we wtorek to nie wiem czy dziś będą wyniki. Trochę się boję, że odeślą do domu z przysłowiowym kwitkiem i każą się udać do lekarza prowadzącego, a wizyta dopiero 11 maja, to jeszcze się może coś przyplątać.

Dzięki za info. Ja czekam na obchód, teraz jestem w takim zawieszeniu. Tutaj lekarze nie chcą za dużo mówić, nawet jak prubuje "ciągnąć za język" także nie wiem czy czegoś się dowiem. Czekamy na wynik posiewu-pobrali we wtorek to nie wiem czy dziś będą wyniki. Trochę się boję, że odeślą do domu z przysłowiowym kwitkiem i każą się udać do lekarza prowadzącego, a wizyta dopiero 11 maja, to jeszcze się może coś przyplątać.
W tym szpitalu w którym teraz byłam też tylko jeden lekarz był decyzyjny reszta jak pytałam nic nie chciała mówić i to jest mega irytujące...a czekanie w niewiedzy już w ogóle!
Co do posiewu jeżeli jest jalowy wynik powinien być w ciągu 3 dni, jeżeli coś urośnie to czas oczekiwania się wydluza ponieważ sprawdzają na jakie antybiotyki dana bakteria/grzyb jest wrażliwa.
Badz dobrej myśli! ☺

@Mikasa7,
Ja jednak wolę aplikator, jakiś sterylniejszy mi się wydaje, zawsze przed i po aplikacji porządnie go myje więc raczej nie powinnam sobie nic zapodac do środka :p a z palcem to różnie bywa jakoś nie mam zaufania , tym bardziej że noszę dłuższe paznokcie...
Jeżeli chodzino szpital to TAAAK!!!:D w końcu wczoraj mnie wypuścili!!!
Mialam badanie wziernikiem i palpacyjnie , szyjka się nie skrocila a wręcz wydluzyla :wink: Pani doktor powiedziała że jest lepsza i dobrze uformowana, szew trzyma, pessar też. Dostalam dwie dawki Celestron, mam brać luteine 2x200 i 2× w tygodniu macmirror, dodatkowo doustnie probiotyk albo Lacibios Femina albo Provag, 3x dziennie no spe forte i 3 x 2 magne B6 forte, poza tym oszczędzający tryb życia ale bez reżimu łóżkowego, wręcz przeciwnie mam wstawać do toalety, na jedzenie , przynajmniej raz dziennie prysznic i do tego dostalam pozwolenie na 30 minut spaceru dziennie :szok: same dobre wieści poki co :-) :)
Bsrdzo sie ciesze czytajac z rana tak dobre wiesci:) napawaja optymizmem:)
Moze tez jeszcze do konca lipca beda dane mi jakies spacery:D
Poki co patrze na wiek ciazowy, z miesiaczki 24+2,ale z usg skonczony 25tc:D biometria tez odpowiada ciagle wiekowi z usg, nawet lekarz mi w karte ciazy taki wpisal ostatnio... wiec zawsze kilka dni do przodu,hehe:)

W tym szpitalu w którym teraz byłam też tylko jeden lekarz był decyzyjny reszta jak pytałam nic nie chciała mówić i to jest mega irytujące...a czekanie w niewiedzy już w ogóle!
Co do posiewu jeżeli jest jalowy wynik powinien być w ciągu 3 dni, jeżeli coś urośnie to czas oczekiwania się wydluza ponieważ sprawdzają na jakie antybiotyki dana bakteria/grzyb jest wrażliwa.
Badz dobrej myśli! ☺
Dzięki, staram się ale czasem jest te "mniej dobre" same człowieka nachodzą

reklama
Staś waży 1360 gramów i przybrał 500 g w 3 tygodnie. Ja za to niecały kilogram na plusie :)
Ryzyka przedwczesnego porodu praktycznie nie ma, bo szwy trzymają, a że są dwa to nawet jak jeden spełznie to będzie trzymał drugi. Planowo szwy ściągamy w 38 tygodniu, w gabinecie mojego lekarza. Dopiero jak się nie uda to do szpitala. Po pół roku szwy mogą być wzrośniete i samo ich usuwanie bolesne. Dobrze, że już wiem to się przygotuję psychicznie ;)
Dotychczasowa aktywność nie zaszkodziła, więc nic nie muszę zmieniać w trybie życia :)

Do góry