reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Staś waży 1360 gramów i przybrał 500 g w 3 tygodnie. Ja za to niecały kilogram na plusie :)
Ryzyka przedwczesnego porodu praktycznie nie ma, bo szwy trzymają, a że są dwa to nawet jak jeden spełznie to będzie trzymał drugi. Planowo szwy ściągamy w 38 tygodniu, w gabinecie mojego lekarza. Dopiero jak się nie uda to do szpitala. Po pół roku szwy mogą być wzrośniete i samo ich usuwanie bolesne. Dobrze, że już wiem to się przygotuję psychicznie ;)
Dotychczasowa aktywność nie zaszkodziła, więc nic nie muszę zmieniać w trybie życia :)
Super wiadomości !! Teraz dzieciaczki będą rosły jak na drożdżach ;)

reklama
Staś waży 1360 gramów i przybrał 500 g w 3 tygodnie. Ja za to niecały kilogram na plusie :)
Ryzyka przedwczesnego porodu praktycznie nie ma, bo szwy trzymają, a że są dwa to nawet jak jeden spełznie to będzie trzymał drugi. Planowo szwy ściągamy w 38 tygodniu, w gabinecie mojego lekarza. Dopiero jak się nie uda to do szpitala. Po pół roku szwy mogą być wzrośniete i samo ich usuwanie bolesne. Dobrze, że już wiem to się przygotuję psychicznie ;)
Dotychczasowa aktywność nie zaszkodziła, więc nic nie muszę zmieniać w trybie życia :)
No to pieknie,oby tak dalej:) pozytywne wiadomosci napawaja nas nadzieja:) rosnijcie zdrowo

Pięknie! Super informacje! Nie wiedziałam, że można mieć dwa szwy. Co więcej, każdy zawsze mówil o spełzaniu szwu a nie wzrastaniu. To ile długości ma teraz Twoja szyjka?

Cześć dziewczyny, chciałabym dołączyć do wątku. Jestem juz po 3 wizytach w szpitalu. Mam problem z szyjka, od 19 tc ciągle się skraca i wydłuża. W 19 tc 22 mm, 20 tc 28mm, 26 tc 22 mm 27 tc 14 mm i założenie szwu, 28 tc 20 mm, 29 tc 8-12 mm, obecnie 31 tc 20 mm. Oczywiście leżę od 19 tc. Nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego tak się dzieje mimo iż cały czas leżę. W 29 tc byłam w szpitalu z podłączona pompa na skurcze, lekarze mówili aby wytrwać do 32 tyg to będzie już dobrze, więc leżę i liczę ze będzie ok. Szyjka wydłużyla się od pobytu w szpitalu. Lekarz mówi, ze jest stabilnie. Wizyty co tydzień.

Dzisisj od lekarza uslyszalam ze obwod brzuszka jest o dwa tygodnie mniejszy i musimy to kontrolować czy nie ma hipotrofi. Jak mały będzie źle przybieral to czeka mnie wizyta w szpitalu. Ale przepływy wyszły bardzo dobre. Czy któraś miała podobną sytuację albo słyszała o czymś takim?

Cześć dziewczyny, chciałabym dołączyć do wątku. Jestem juz po 3 wizytach w szpitalu. Mam problem z szyjka, od 19 tc ciągle się skraca i wydłuża. W 19 tc 22 mm, 20 tc 28mm, 26 tc 22 mm 27 tc 14 mm i założenie szwu, 28 tc 20 mm, 29 tc 8-12 mm, obecnie 31 tc 20 mm. Oczywiście leżę od 19 tc. Nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego tak się dzieje mimo iż cały czas leżę. W 29 tc byłam w szpitalu z podłączona pompa na skurcze, lekarze mówili aby wytrwać do 32 tyg to będzie już dobrze, więc leżę i liczę ze będzie ok. Szyjka wydłużyla się od pobytu w szpitalu. Lekarz mówi, ze jest stabilnie. Wizyty co tydzień.
Hej! Już u Ciebie 31tc, więc do 32 coraz blizej, na pewno dotrwasz, a potem już raz dwa 34 i 38. :) Jak do tej pory dałaś radę to sądzę, że uda Ci się dociągnąć do końca. :) Od 19tc to kawał czasu. ;)

Dzisisj od lekarza uslyszalam ze obwod brzuszka jest o dwa tygodnie mniejszy i musimy to kontrolować czy nie ma hipotrofi. Jak mały będzie źle przybieral to czeka mnie wizyta w szpitalu. Ale przepływy wyszły bardzo dobre. Czy któraś miała podobną sytuację albo słyszała o czymś takim?
Ponoć do 2 tygodni różnicy między wymiarami to norma, tak mówiły dziewczyny tutaj. Może w tym tygodniu po prostu szybciej urosła głową? Jakie wymiary miałaś ostatnio? Też odbiegaly?

reklama
Hej 31 tydzień to już ładny wynik :) dużo przeszłaś ,ja też id 18 tygidnia szyjka 2,4 i w 20 tyg pessar ,obecnie 30+2 i też odliczam dni do 32 tygodnia ! Która to twoja ciąża ?

Do góry