reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
[GROUP=][/GROUP]
Jestem po wizycie u lekarza. Po tygodniu leżenia i antybiotyku na bakterie szyjka z 20mm ma 29mm 🙂 czekamy jutro jeszcze na USG połówkowe 🙂 ale mi ulżyło. Ginekolog mi powiedziała, że nie obejdzie się bez podtrzymania, ale wszystko się wydłuży w czasie i pewnie pessar będzie 🙂
Rewelacja!!! 💪 Jak Wy dziewczyny to robicie, że polezycie sobie jakis czas i pach! szyjka dłuższa. Ja sumiennie leżę plackiem, zaszyta i wciąż mi się skraca 😖

Kurczę jak czytam te wasze długości szyjke to się zastanawiam czy moja doktorka nie bagatelizuje mojej... na ostatniej wizycie 2 tyg temu miałam 30mm... A miesiąc wcześniej 2.60mm... Ale po luteine się poprawiła... kończę opakowanie i mam odstawić... nie mam żadnych zaleceń żeby leżeć czy coś... jedynie mówiła żeby nie dwigac🤔

Kurczę jak czytam te wasze długości szyjke to się zastanawiam czy moja doktorka nie bagatelizuje mojej... na ostatniej wizycie 2 tyg temu miałam 30mm... A miesiąc wcześniej 2.60mm... Ale po luteine się poprawiła... kończę opakowanie i mam odstawić... nie mam żadnych zaleceń żeby leżeć czy coś... jedynie mówiła żeby nie dwigac🤔
A masz jakie skurcze?

[GROUP=][/GROUP]

Rewelacja!!! 💪 Jak Wy dziewczyny to robicie, że polezycie sobie jakis czas i pach! szyjka dłuższa. Ja sumiennie leżę plackiem, zaszyta i wciąż mi się skraca 😖

Nie martw się kochana 🙂 ja ostatnio tak miałam. Pomimo leżenia prawie tydzień szyjka poleciała w dół. Ale wiem, że wtedy bakteria mi zaczęła się rozwijać.
Nie będę zapeszać, leżę dalej i czekamy na koniec antybiotyku, wyniki posiewu i się okaże 🙂

[GROUP=][/GROUP]

Mi nawet leżenie nie pomagało. To pewnie zależy od organizmu.

Dla pocieszenia powiem że z pierwszą córka leżałam od 8 do 36 tygodnia. Z drugą od 13 do tego 29

Moja ginekolog przy 28mm już zaczęła panikować i wylądowałam w szpitalu.
Rozni lekarze, różne opinie i spojrzenia.

Tylko lekarz zna przebieg Twojej ciąży, wywiad położniczy i wszystkie inne dodatkowe rzeczy, o których my nie wiemy i każda z nas ma inną historię. Inaczej będzie prowadzina kobieta z historią niewydolności w poorzedniej ciąży lub zabiegami na szyjce w przeszłości, niż kobieta bez takiej historii.
Szyjka > 25mn uznawana jest za normalną, nie wymagającą dodatkowego wsparcia nawet w postaci luteiny (rozumiem, że u Ciebie zadecydował ten wynik na granicy). Do tego dochodzi kwestia jak szyjka wygląda od wewnątrz i jakiej jest "konstystencji".

reklama
A który to tydzień? Bo od tego też zależy czy trzeba leżeć i od powodu skracania

Do góry