reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Tylko lekarz zna przebieg Twojej ciąży, wywiad położniczy i wszystkie inne dodatkowe rzeczy, o których my nie wiemy i każda z nas ma inną historię. Inaczej będzie prowadzina kobieta z historią niewydolności w poorzedniej ciąży lub zabiegami na szyjce w przeszłości, niż kobieta bez takiej historii.
Szyjka > 25mn uznawana jest za normalną, nie wymagającą dodatkowego wsparcia nawet w postaci luteiny (rozumiem, że u Ciebie zadecydował ten wynik na granicy). Do tego dochodzi kwestia jak szyjka wygląda od wewnątrz i jakiej jest "konstystencji".
No wlasnie

reklama
Kurczę jak czytam te wasze długości szyjke to się zastanawiam czy moja doktorka nie bagatelizuje mojej... na ostatniej wizycie 2 tyg temu miałam 30mm... A miesiąc wcześniej 2.60mm... Ale po luteine się poprawiła... kończę opakowanie i mam odstawić... nie mam żadnych zaleceń żeby leżeć czy coś... jedynie mówiła żeby nie dwigac🤔
Pamiętaj że zawsze możesz skontaktować to z innym lekarzem. Może luteina pomoże i będzie ok. Ja też nagle z 40 mm zeszłam do 30 mm i potem już wolniej się skracala. Co prawda mój lekarz nie kazał mi leżeć, ale ja i tak sporo leżałam i się oszczędzałam przez te 15 tygodni...

Aktualnie mam 23tc... skurczów nie mam... w poprzedniej ciąży w sumie nie było problemu z szyjka... jedynie jakieś 3 tyg przed porodem miałam rozwarcie na 2 palce... Ale to było 12lat temu😁😂

Cudowna dlugosc!!! Zazdroszcze ;) ja w pt mam wizyte a w niedz koncze zntybiotyk i w pt zastanowi sie moj lekarz co z tym oessarem czy zakladamy czy nie (oczywiscie jesli wyjdzie dobry posiew)
A jaka masz dlugosc szyjki? I w którym tc jesteś? Ja 29 tc, szyjka 26 i na nastepnej wizycie chyba mi juz założy jesli wymaz wyjdzie w normie.

A jaka masz dlugosc szyjki? I w którym tc jesteś? Ja 29 tc, szyjka 26 i na nastepnej wizycie chyba mi juz założy jesli wymaz wyjdzie w normie.
Ale Wy macie dobrze Dziewczyny, naprawdę! Ja na Waszym miejscu spałabym zupełnie spokojnie 😊 U mnie jutro dopiero 22 tydzień, szew lekko zsuniety, ale trzyma, szyjka 1,38 cm 🤦‍♀️

Ja mam 30+6, na ostatniej wizycie szyjka 21mm, w miare twarda i zamknieta (w polowie ciazy szyjka byla 37mm). Zakladasz w gabinecie? Moj gin jakos nie chce mi zakladac sam (choc moze oczywiscie) mowi ze najlepiej to robic w szpitalu by zostac potem na pare dni na obserwacje no i chyba tak zrobie o ile ten posiew oczywiscie wyjdzie ok. To bym za tydz pojechala do szpitala na posiew (ponoc 5 dni od antybiotyku trzeba odczekac)
Twoja szyjka jest nawet ponad norme- czemu chca zakladac? Bo ponizej 25 zakladaja. Jest jakas miekka? Jest rozwarcie?

reklama
Do góry