reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Witam się po raz pierwszy.

Krótki wstęp. 10.lat temu ciąża ze szwem okreznym, urodziłam w 36tc,od 30tc szyjka była zgładzoną i szew trzymał się na słowo honoru. Obecnie 19t5d i szew od 10 dni. Niby wszystko wiem, niby ogarniam, a jednak pojawiły się pytania.
Przyjmuję dużo leków i zastanawiam się jak dużo bierzecie magne b6. Ja mam brać 3x2. Do tego nospa 3x2 ta mocniejsza i scopolan 3x1. Luteina 100 2x1 dopochwowa. Miałam antybiotyk profilaktycznie po zabiegu przez tydzień a teraz lekarz prowadzący proponuje jeszcze 2 tygodnie. Mam wątpliwości co do tej ilości magne b6 i antybiotyku. Jak to u Was wygląda?

Wszystkim życzę powodzenia, minimum 34,lepiej 36 tygodni ciąży, a najlepiej donoszenia Waszych Dzieci

Witam się po raz pierwszy.

Krótki wstęp. 10.lat temu ciąża ze szwem okreznym, urodziłam w 36tc,od 30tc szyjka była zgładzoną i szew trzymał się na słowo honoru. Obecnie 19t5d i szew od 10 dni. Niby wszystko wiem, niby ogarniam, a jednak pojawiły się pytania.
Przyjmuję dużo leków i zastanawiam się jak dużo bierzecie magne b6. Ja mam brać 3x2. Do tego nospa 3x2 ta mocniejsza i scopolan 3x1. Luteina 100 2x1 dopochwowa. Miałam antybiotyk profilaktycznie po zabiegu przez tydzień a teraz lekarz prowadzący proponuje jeszcze 2 tygodnie. Mam wątpliwości co do tej ilości magne b6 i antybiotyku. Jak to u Was wygląda?

Wszystkim życzę powodzenia, minimum 34,lepiej 36 tygodni ciąży, a najlepiej donoszenia Waszych Dzieci

Ta ilość magnezu jest normalna, inaczej nic Ci przyjmowanie go nie da jak będziesz brała mniej. Możesz kupić sobie Magne b6 forte i brać tylko 3x1, bo tu jedna tabletka odpowiada dwóm tego zwykłego. Magnezu nie da się przedawkować. Antybiotyk biorę od 32 tygodnia, a teraz zaczęty 38 i lepiej go brać niż ma dojść do infekcji i pęknięcia jaja płodowego. Lekarz doskonale wie, co Ci przepisuje, więc bardziej mu zaufaj.

więc bardziej mu zaufaj.
Dziękuję. Ze szpitala wypuścili mnie z jednym zdaniem, a lekarz prowadzący drugie, więc się pogubiłam. 10 lat temu był stary dobry fenoterol.. Ale i tak brzuch twardnial wielokrotnie w ciągu dnia, wieczorami nawet co kilkanaście minut.

Czy po założeniu szwu macie regularnie kontrolę szyjki w usg przezpochwowym? Ja miałam tylko przy wypisie a teraz przez brzuch. Dopominac się?

Dziękuję. Ze szpitala wypuścili mnie z jednym zdaniem, a lekarz prowadzący drugie, więc się pogubiłam. 10 lat temu był stary dobry fenoterol.. Ale i tak brzuch twardnial wielokrotnie w ciągu dnia, wieczorami nawet co kilkanaście minut.

Czy po założeniu szwu macie regularnie kontrolę szyjki w usg przezpochwowym? Ja miałam tylko przy wypisie a teraz przez brzuch. Dopominac się?
U mnie po założeniu szwu w 22 tc, szyjka w najbardziej krytycznym momencie skróciła się do 5 mm, wiec kontrole miałam co tydzień, zawsze usg dopochwowe i przez powłoki, teraz mam kontrolę co dwa tygodnie i za każdym razem usg. Biorę 3*2 asparagin, nospę odstawiłam za zgoda lekarza, luteinę zmniejszyła do jednej 100, teraz 31 tc, szyjka ok 20 mm.

U mnie dopiero 19+1 😩 jeszcze sporo przed nami
Jak niewiele mniej mam do końca. Dopiero 21 tc mam. U mnie jak zwykle coś się dzieje: ogólnie w ciazy mam silne parcie na pecherz. Chodziłam i Hadze do łazienki bardzo często. Czasami tylko trochę poleci. A czasami trochę więcej. A dzisiaj to ciągle czuje takie parcie czy nawet bol podbrzusza. Staram się pić dużo i ostatnio sok z żurawiny i biorę femisept uro. Nie wiem czy to jakaś infekcja czy dziecko uciska mnie... najgorsze ze jutro idę na założenie pessara i ciekawe czy mi zurawibyaloY jak mu powiem o moich objawach. Wymaz z szyjki macicy pobrany 19 grudnia wyszedł ok. Co myślicie? T ez macie takie problemy?

Jak niewiele mniej mam do końca. Dopiero 21 tc mam. U mnie jak zwykle coś się dzieje: ogólnie w ciazy mam silne parcie na pecherz. Chodziłam i Hadze do łazienki bardzo często. Czasami tylko trochę poleci. A czasami trochę więcej. A dzisiaj to ciągle czuje takie parcie czy nawet bol podbrzusza. Staram się pić dużo i ostatnio sok z żurawiny i biorę femisept uro. Nie wiem czy to jakaś infekcja czy dziecko uciska mnie... najgorsze ze jutro idę na założenie pessara i ciekawe czy mi zurawibyaloY jak mu powiem o moich objawach. Wymaz z szyjki macicy pobrany 19 grudnia wyszedł ok. Co myślicie? T ez macie takie problemy?
Ja też mam takie dni, że czuję często parcie na pęcherz, ale dziecko ułożone jest posladkowo, więc może dlatego. Robiłam posiew moczu i wynik był ok, więc nie musi oznaczać, że to infekcja.

reklama
Jestem załamana. Dzisiaj miałam mieć założony pessar w szpitalu ale mówiłam wam ze mam te parcie na pecherz i bol brzucha i lekarz zrobił usg a tam szyjka skróciła się do 20 mm. A w wigilię przy wypisuje miała już 25 mm . Pomimo leżenia i brania leków skróciła się bardzo.... jestem załamana. To dopiero 21 tc czuje ze jest źle i będzie zle- nie donoszę tej ciazy 😢😢😢😢😢😢

Do góry