reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Magdalenka spokojnie, a założą ostatecznie ten pessar? Czy szew? Co dalej? Ja w poprzedniej ciąży miałam późno założony i wyglądało dramatycznie, w 30tc zero szyjki a urodziłam w 36 zdrowiutenkie dziecko. Zanim się załamiesz myśl co dalej. Co mówi lekarz? Co zamierzają?
Teraz leżałam z dziewczyną, która miała w 20tc centymetr szyjki, urodziła przy mnie w 38tc.Poprzednie dziecko w 32. Czytaj optymistyczne historie i wyciągaj wnioski.

Myszka nie wiem czy rozumiem Twoje pytanie. 4 tygodnie leżałam ze zgładzoną szyjką i szwem ledwie trzymającym się w części pochwowej. Teraz w obecnej ciąży startowałam od normalnej długości 37mm.

Jestem załamana. Dzisiaj miałam mieć założony pessar w szpitalu ale mówiłam wam ze mam te parcie na pecherz i bol brzucha i lekarz zrobił usg a tam szyjka skróciła się do 20 mm. A w wigilię przy wypisuje miała już 25 mm . Pomimo leżenia i brania leków skróciła się bardzo.... jestem załamana. To dopiero 21 tc czuje ze jest źle i będzie zle- nie donoszę tej ciazy 😢😢😢😢😢😢
A czy badał Cie ten sam lekarz? Pamiętaj, że te pomiary mogą się między sobą różnic. Ja w ciągu tygodnia miałam robionych 9 badań usg (!) i w zależności od lekarza miała ona długość od 22mm do 31mm..

Magdalenka spokojnie, a założą ostatecznie ten pessar? Czy szew? Co dalej? Ja w poprzedniej ciąży miałam późno założony i wyglądało dramatycznie, w 30tc zero szyjki a urodziłam w 36 zdrowiutenkie dziecko. Zanim się załamiesz myśl co dalej. Co mówi lekarz? Co zamierzają?
Teraz leżałam z dziewczyną, która miała w 20tc centymetr szyjki, urodziła przy mnie w 38tc.Poprzednie dziecko w 32. Czytaj optymistyczne historie i wyciągaj wnioski.

Myszka nie wiem czy rozumiem Twoje pytanie. 4 tygodnie leżałam ze zgładzoną szyjką i szwem ledwie trzymającym się w części pochwowej. Teraz w obecnej ciąży startowałam od normalnej długości 37mm.
Tak już mi zalożył pessar. Malo tego to na usg mówił ze szyjka zamknięta a przy zakladaniu czul ze rozwarcie zewnętrzne na palec. Nawet nie wiem co to znaczy jak usłyszałam ze rozwarcie to się zrobiło to się pobeczalam. Mówią nie stresować się. A jak mam się nie bać jak mogę stracić ciążę. .

Mi w ciągu 2 tygodni skrocila się z 33 na 22 mm. I od tamtego czasu - a minęły prawie 3 tygodnie jest na mniej więcej tej samej długości. Masz założony pessar więc jest to jakieś zabezpieczenie, ja nie mam ani szwu ani pessara, biorę tylko luteine.
A dopochwowo czy doustnie? Ja w szpitalu miałam doustnie a w domu dopochwowa i może dlatego ta szyjka się skraca mimo leżenia. .. ?

W szpitalu miałam doustnie, w domu dopochwowo. Dopochwowa podobno lepsza bo działa bezpośrednio na szyjke. Wątpię żeby luteina aplikowana dopochwowo mogłaby skrócić szyjke, raczej by jej lekarze nie przepisywali.

No bo ciągle słyszę że w razie nagłego skracania się szyjki mimo szwu( mi się skraca) grozi amputacja szyjki. I zaciekawiło mnie jaka długość jest już niebezpieczna. Żeby w razie wu ściągnąć szybciej.

reklama
Myszka nie słyszałam o tym. Miałam jak pisałam plus ciągle spore skurcze.

Magdalenka luteina dopochwowa ponoć lepsza. Też mam dopochwową. W badaniu mi też wyszło trochę gorzej niż w usg. Robimy co możemy. Sylwester na leżąco i oby nowy rok był dla nas łaskawszy i spokojniejszy.

Do góry