reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Magdalenka spokojnie, a założą ostatecznie ten pessar? Czy szew? Co dalej? Ja w poprzedniej ciąży miałam późno założony i wyglądało dramatycznie, w 30tc zero szyjki a urodziłam w 36 zdrowiutenkie dziecko. Zanim się załamiesz myśl co dalej. Co mówi lekarz? Co zamierzają?
Teraz leżałam z dziewczyną, która miała w 20tc centymetr szyjki, urodziła przy mnie w 38tc.Poprzednie dziecko w 32. Czytaj optymistyczne historie i wyciągaj wnioski.

Myszka nie wiem czy rozumiem Twoje pytanie. 4 tygodnie leżałam ze zgładzoną szyjką i szwem ledwie trzymającym się w części pochwowej. Teraz w obecnej ciąży startowałam od normalnej długości 37mm.

Jestem załamana. Dzisiaj miałam mieć założony pessar w szpitalu ale mówiłam wam ze mam te parcie na pecherz i bol brzucha i lekarz zrobił usg a tam szyjka skróciła się do 20 mm. A w wigilię przy wypisuje miała już 25 mm . Pomimo leżenia i brania leków skróciła się bardzo.... jestem załamana. To dopiero 21 tc czuje ze jest źle i będzie zle- nie donoszę tej ciazy 😢😢😢😢😢😢
A czy badał Cie ten sam lekarz? Pamiętaj, że te pomiary mogą się między sobą różnic. Ja w ciągu tygodnia miałam robionych 9 badań usg (!) i w zależności od lekarza miała ona długość od 22mm do 31mm..

Magdalenka spokojnie, a założą ostatecznie ten pessar? Czy szew? Co dalej? Ja w poprzedniej ciąży miałam późno założony i wyglądało dramatycznie, w 30tc zero szyjki a urodziłam w 36 zdrowiutenkie dziecko. Zanim się załamiesz myśl co dalej. Co mówi lekarz? Co zamierzają?
Teraz leżałam z dziewczyną, która miała w 20tc centymetr szyjki, urodziła przy mnie w 38tc.Poprzednie dziecko w 32. Czytaj optymistyczne historie i wyciągaj wnioski.

Myszka nie wiem czy rozumiem Twoje pytanie. 4 tygodnie leżałam ze zgładzoną szyjką i szwem ledwie trzymającym się w części pochwowej. Teraz w obecnej ciąży startowałam od normalnej długości 37mm.
Tak już mi zalożył pessar. Malo tego to na usg mówił ze szyjka zamknięta a przy zakladaniu czul ze rozwarcie zewnętrzne na palec. Nawet nie wiem co to znaczy jak usłyszałam ze rozwarcie to się zrobiło to się pobeczalam. Mówią nie stresować się. A jak mam się nie bać jak mogę stracić ciążę. .

Mi w ciągu 2 tygodni skrocila się z 33 na 22 mm. I od tamtego czasu - a minęły prawie 3 tygodnie jest na mniej więcej tej samej długości. Masz założony pessar więc jest to jakieś zabezpieczenie, ja nie mam ani szwu ani pessara, biorę tylko luteine.
A dopochwowo czy doustnie? Ja w szpitalu miałam doustnie a w domu dopochwowa i może dlatego ta szyjka się skraca mimo leżenia. .. ?

W szpitalu miałam doustnie, w domu dopochwowo. Dopochwowa podobno lepsza bo działa bezpośrednio na szyjke. Wątpię żeby luteina aplikowana dopochwowo mogłaby skrócić szyjke, raczej by jej lekarze nie przepisywali.

No bo ciągle słyszę że w razie nagłego skracania się szyjki mimo szwu( mi się skraca) grozi amputacja szyjki. I zaciekawiło mnie jaka długość jest już niebezpieczna. Żeby w razie wu ściągnąć szybciej.

reklama
Myszka nie słyszałam o tym. Miałam jak pisałam plus ciągle spore skurcze.

Magdalenka luteina dopochwowa ponoć lepsza. Też mam dopochwową. W badaniu mi też wyszło trochę gorzej niż w usg. Robimy co możemy. Sylwester na leżąco i oby nowy rok był dla nas łaskawszy i spokojniejszy.

Do góry