reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Myszka nie słyszałam o tym. Miałam jak pisałam plus ciągle spore skurcze.

Magdalenka luteina dopochwowa ponoć lepsza. Też mam dopochwową. W badaniu mi też wyszło trochę gorzej niż w usg. Robimy co możemy. Sylwester na leżąco i oby nowy rok był dla nas łaskawszy i spokojniejszy.
Jak juz leżę i wszystkiego się spodziewam. Skoro teraz jest tak źle to dobrze na pewno nie będzie. .. w nowy rok wkraczam z problemami i wielkim stresem.

reklama
Magdalenka jedziemy tu na podobnym wózku każda z tymi cholernymi szyjkami. Też mam taki sobie nastrój. Ale mamy za plecami medycynę i nadzieję, jakoś dotrwamy. Oby do bezpiecznego momentu. Za 10 tygodni będzie lżej. Też się boję, ale staram się brać za przykład udane historie. W tym własną sprzed 10lat. Trzymaj się. Spokój nam najbardziej potrzebny. Zrobiłaś wszystko co mogłaś. Leżymy. Czekamy. Pessar odciazy szyjkę od rosnącego dziecka.

Dokładnie. Wszyscy jedziemy na tym samym wózku. W związku z tym życzę wszystkim dotrwania do terminu w nadchodzącym roku, bądźmy dobrej myśli, tylko to nam pozostaje :)

Przepraszam was za mój fatalny nastrój. Ale dzisiaj podlamalam się strasznie. Gdy 2 tyg temu trafiłam do szpitala ze skracającą się szyjka lekarze mówili że nie jest jeszcze tak źle i na prawdę w to wierzylam. Mialam lez3c caly czas opieke do dziecka i pomoc dla mnie też jakos zorganizowaliśmy. A dzisiaj gdy widzialam reakcje mojego lekarza na usg a później przy zakladaniu pessara gdy wyczuł rozwarcie zewnętrzne. . Byl przejęty 😕 a to raczej niedobrze. Dlatego wiem ze jest źle i nie mogę odpedzic złych myśli od siebie. Ciągle widzę scenariusz jak rodze malutkiego synka i on za chwile umiera !

Tym bardziej się przejmuje bo brałam leki leżałam praktycznie non stop a mimo to i tak się skróciła i rozwarcie zewnetrzne się zrobiło. Nie wiem jak mam jeszcze pomoc synkowi aby urodził się zdrowy i o czasie...? Jestem bezsilna 😢

Witam wszystkie mamy. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciazy 9tc. Jak to było u was w kolejnej ciazy? Mój lekarz prowadzący a chodzę do tego samego co w pierwszej powiedział, że profilaktycznie nie założy mi szwu, pomimo że w pierwszej ciazy miałam go od 26tc. Jeśli cos bedzie sie dzialo to wtedy od razu szpital i szew. Powiedział, że to jest za duże ryzyko i profilaktycznie się nie zakłada. Nie wiem co o tym myśleć. Boję się, że przeoczymy ten moment kiedy coś zacznie się dziać. Jakie macie doświadczenia? Mialyscie założony szew profilaktycznie w kolejnych ciazach? Pozdrawiam.

Jestem załamana. Dzisiaj miałam mieć założony pessar w szpitalu ale mówiłam wam ze mam te parcie na pecherz i bol brzucha i lekarz zrobił usg a tam szyjka skróciła się do 20 mm. A w wigilię przy wypisuje miała już 25 mm . Pomimo leżenia i brania leków skróciła się bardzo.... jestem załamana. To dopiero 21 tc czuje ze jest źle i będzie zle- nie donoszę tej ciazy 😢😢😢😢😢😢
Będzie dobrze, leż i bierz leki. U mnie w 22 tc szyjka miała ok 11 mm, tydzień później 5 mm. Teraz jest 31 tc i szyjka ma 20 mm.

Miałam (mam) założony profilaktycznie szew w dwóch kolejnych ciążach, po pierwszej ze szwem ratunkowym zakładanym na mocno skrócona i rozwarta szyjkę. Lepiej założyć szew profilaktyczny, mniejsze jest ryzyko powikłań, szyjka nie jest tak napięta i skrócona.

Miałam (mam) założony profilaktycznie szew w dwóch kolejnych ciążach, po pierwszej ze szwem ratunkowym zakładanym na mocno skrócona i rozwarta szyjkę. Lepiej założyć szew profilaktyczny, mniejsze jest ryzyko powikłań, szyjka nie jest tak napięta i skrócona.
Pytałam o to zanim byłam w ciazy, na ostatniej wizycie też i odpowiedź była taka sama. Nie zakładamy, bo jest wieksze ryzyko infekcji i grozi peknieciem pęcherza płodowego podczas samego zabiegu. Może powinnam się skonsultować z innym lekarzem.

reklama
Od 15 tc profilaktycznie gin założył mi pessar, by zapobiec kolejnemu przedwczesnemu porodowi. Zanim zaszłam w ciążę od razu zapowiedział mi, że na bank mi założy albo szew albo pessar by dmuchać na zimne w kolejnej.

Do góry