reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Myszka nie słyszałam o tym. Miałam jak pisałam plus ciągle spore skurcze.

Magdalenka luteina dopochwowa ponoć lepsza. Też mam dopochwową. W badaniu mi też wyszło trochę gorzej niż w usg. Robimy co możemy. Sylwester na leżąco i oby nowy rok był dla nas łaskawszy i spokojniejszy.
Jak juz leżę i wszystkiego się spodziewam. Skoro teraz jest tak źle to dobrze na pewno nie będzie. .. w nowy rok wkraczam z problemami i wielkim stresem.

reklama
Magdalenka jedziemy tu na podobnym wózku każda z tymi cholernymi szyjkami. Też mam taki sobie nastrój. Ale mamy za plecami medycynę i nadzieję, jakoś dotrwamy. Oby do bezpiecznego momentu. Za 10 tygodni będzie lżej. Też się boję, ale staram się brać za przykład udane historie. W tym własną sprzed 10lat. Trzymaj się. Spokój nam najbardziej potrzebny. Zrobiłaś wszystko co mogłaś. Leżymy. Czekamy. Pessar odciazy szyjkę od rosnącego dziecka.

Dokładnie. Wszyscy jedziemy na tym samym wózku. W związku z tym życzę wszystkim dotrwania do terminu w nadchodzącym roku, bądźmy dobrej myśli, tylko to nam pozostaje :)

Przepraszam was za mój fatalny nastrój. Ale dzisiaj podlamalam się strasznie. Gdy 2 tyg temu trafiłam do szpitala ze skracającą się szyjka lekarze mówili że nie jest jeszcze tak źle i na prawdę w to wierzylam. Mialam lez3c caly czas opieke do dziecka i pomoc dla mnie też jakos zorganizowaliśmy. A dzisiaj gdy widzialam reakcje mojego lekarza na usg a później przy zakladaniu pessara gdy wyczuł rozwarcie zewnętrzne. . Byl przejęty 😕 a to raczej niedobrze. Dlatego wiem ze jest źle i nie mogę odpedzic złych myśli od siebie. Ciągle widzę scenariusz jak rodze malutkiego synka i on za chwile umiera !

Tym bardziej się przejmuje bo brałam leki leżałam praktycznie non stop a mimo to i tak się skróciła i rozwarcie zewnetrzne się zrobiło. Nie wiem jak mam jeszcze pomoc synkowi aby urodził się zdrowy i o czasie...? Jestem bezsilna 😢

Witam wszystkie mamy. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciazy 9tc. Jak to było u was w kolejnej ciazy? Mój lekarz prowadzący a chodzę do tego samego co w pierwszej powiedział, że profilaktycznie nie założy mi szwu, pomimo że w pierwszej ciazy miałam go od 26tc. Jeśli cos bedzie sie dzialo to wtedy od razu szpital i szew. Powiedział, że to jest za duże ryzyko i profilaktycznie się nie zakłada. Nie wiem co o tym myśleć. Boję się, że przeoczymy ten moment kiedy coś zacznie się dziać. Jakie macie doświadczenia? Mialyscie założony szew profilaktycznie w kolejnych ciazach? Pozdrawiam.

Jestem załamana. Dzisiaj miałam mieć założony pessar w szpitalu ale mówiłam wam ze mam te parcie na pecherz i bol brzucha i lekarz zrobił usg a tam szyjka skróciła się do 20 mm. A w wigilię przy wypisuje miała już 25 mm . Pomimo leżenia i brania leków skróciła się bardzo.... jestem załamana. To dopiero 21 tc czuje ze jest źle i będzie zle- nie donoszę tej ciazy 😢😢😢😢😢😢
Będzie dobrze, leż i bierz leki. U mnie w 22 tc szyjka miała ok 11 mm, tydzień później 5 mm. Teraz jest 31 tc i szyjka ma 20 mm.

Miałam (mam) założony profilaktycznie szew w dwóch kolejnych ciążach, po pierwszej ze szwem ratunkowym zakładanym na mocno skrócona i rozwarta szyjkę. Lepiej założyć szew profilaktyczny, mniejsze jest ryzyko powikłań, szyjka nie jest tak napięta i skrócona.

Miałam (mam) założony profilaktycznie szew w dwóch kolejnych ciążach, po pierwszej ze szwem ratunkowym zakładanym na mocno skrócona i rozwarta szyjkę. Lepiej założyć szew profilaktyczny, mniejsze jest ryzyko powikłań, szyjka nie jest tak napięta i skrócona.
Pytałam o to zanim byłam w ciazy, na ostatniej wizycie też i odpowiedź była taka sama. Nie zakładamy, bo jest wieksze ryzyko infekcji i grozi peknieciem pęcherza płodowego podczas samego zabiegu. Może powinnam się skonsultować z innym lekarzem.

reklama
Od 15 tc profilaktycznie gin założył mi pessar, by zapobiec kolejnemu przedwczesnemu porodowi. Zanim zaszłam w ciążę od razu zapowiedział mi, że na bank mi założy albo szew albo pessar by dmuchać na zimne w kolejnej.

Do góry