reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Łożysko może być na przedniej lub tylnej i jest co całkiem normalne. Jeżeli jest łożysko przodujące w tedy jest niebezpieczne. Sama mam na przedniej ścianie łożysko ale wysoko całe szczęście
Dziękuję za odpowiedź 😊 w poprzedniej ciazy niczym się nie przejmowalam. A w tej wszystko wydaje mi się nieprawidłowe zwłaszcza po ostatnich przejściach z szyjka. Czy mialyscie takie małe gułki pod pachą w czasie ciąży? Od pewnego czasu ja taki mam pod prawa pachą. Nie jest duży ale wyczuwalny. Miałam zapytać ginekologa na ostatniej wizycie ale byłam w szoku w związku z tą szyjka ze zapomniałam 😕 w szpitalu będę na założeniu pessara to powinni mi coś o tym powiedzieć. Czy trzeba do onkologa z tym iść?

reklama
Dziękuję za odpowiedź [emoji4] w poprzedniej ciazy niczym się nie przejmowalam. A w tej wszystko wydaje mi się nieprawidłowe zwłaszcza po ostatnich przejściach z szyjka. Czy mialyscie takie małe gułki pod pachą w czasie ciąży? Od pewnego czasu ja taki mam pod prawa pachą. Nie jest duży ale wyczuwalny. Miałam zapytać ginekologa na ostatniej wizycie ale byłam w szoku w związku z tą szyjka ze zapomniałam [emoji53] w szpitalu będę na założeniu pessara to powinni mi coś o tym powiedzieć. Czy trzeba do onkologa z tym iść?
Spokojnie, to powiększony węzeł chlonny. Czasem się zdarza jak organizm np walczy z infekcja[emoji6]

Witam wszystkich. Czytam to forum od 19go grudnia kiedy to dowiedziałam się że moja szyjka się skraca i miała na usg 25 mm. Lekarz wysłał do szpitala na założenie pessara. Zrobiono posiew podobno wyszedł ujemny. Dostałam leki na napinania brzucha i ciągle jego twardnienia. Po 5 dniach wyszłam bo nie było pessara i maja go zamówić. Jutro albo we wtorek mam znów iść do szpitala na jego założenie. Mam zalecane leżenie z wyjściem do WC tylko i leki magnez 3 razy 2 tabl. 2 razy luteina dopochwowo. Strasznie się boję ze nie donoszę ciąży albo urodze skrajnego wczesniak a. Dzisiaj zaczęłam dopiero 21 tydzień. Przeważnie szyjka zaczyna się później skracać i wtedy jest szansa duża na donoszenie. A u mnie szyjka kiepska to jeszcze wczesny tydzień ciąży. Leżę non stop i nie mam już siły. Przeraża mnie to wszystko. Do tego każdy bol, n A pięcie brzucha. Klucie w pochwie mnie martwi !!! To moja 2 ciąża i wtedy było ok a teraz takie problemy a gdzie do końca jeszcze i przecież tak wiele się może jeszcze wydarzyc....
Hej, czy w szpitalu zakładają jeszcze pessary? Mi coś lekarz wspominał, że od zeszłego roku rekomendowany przez szpitale jest tylko szew. W ogóle jak pytałam o pessar, to lekarz powiedział, że nie ma badań potwierdzających, że on działa i że on nie jest zwolennikiem :/ Każdy lekarz to inna teoria ehh.. :/

Dziewczyny jestem w 19tyhodniu i mam skurcze. Jeden dzień lepiej jeden dzień wiecej. Mam wrażenie ze nospa gowno pomaga. Dziś na wieczor wzielam relanium a jutro będę liczyć skurcze. Bardzo się boje po 23go szyjka miała 2,7cm i była lejkowata, 27 go miała 3,4cm i zamknięta czyli lepiej. Odpoczynek działa, ale boje się one skurcze czy znowu nie pogarszają sytuacji.
Dziś ogolnie miałam kilka razy uczucie jakby zaraz miało końców wypaść z pochwy, coś mnie dziś kłuje w podbrzuszu po prawej stronie. Jestem cała nerwowa :(

Hej, czy w szpitalu zakładają jeszcze pessary? Mi coś lekarz wspominał, że od zeszłego roku rekomendowany przez szpitale jest tylko szew. W ogóle jak pytałam o pessar, to lekarz powiedział, że nie ma badań potwierdzających, że on działa i że on nie jest zwolennikiem :/ Każdy lekarz to inna teoria ehh.. :/
Mi pessar zakładał mój lekarz w swoim gabinecie. Trwało to chwilkę tylko. Wcześniej praktykował szwy a od kilku lat pessar i ma dóbr zdanie o nich. Za jakiś mies. będę miała zdjęty i zostanie czekanie na akcje porodową.

Zakładają. W listopadzie miałam założony. Najpierw wymaz z pochwy, po ok. 5 dniach wynik i pessar jest zakładany, jeśli wynik jest ok. Teraz zaczęliśmy 38 tydzień i w czwartek będzie zdjęty. Mój lekarz za to mówi, że gdyby nie pessar to już dawno bym urodziła, bo maluszek leży głową na pessarze. Dodam, że w chwili założenia moja szyjka była zupełnie zgładzona, pessar trzyma się jakimś cudem na szczęście.

Ja tez mam mieć w tym tygodniu zakładany pessar. Dużo w necie opinii za i przeciw i to zależy od lekarza co wybierze. Jeden uważa że szew lepszy a drugi ze pessar. Ja ufam swojemu lekarzowi. Póki co to u mnie szew odpada. Wg lekarza nie jeszcze bardzo tragicznie... ja na skurcze biorę magnezu 3x2 i luteina dopochwowo 2x1. Napinania brzucha się lekko uspokoily ale do 5 dziennie to i tak coś czuje. Nie umiem tylko rozzróżnicowane czy to rzeczywiście napinania i twardnienia czy może dziecko się wypina tylko. Jak pytałam lekarza to i tak nie umiał mi do końca powiedzieć czy to napinania czy dzidziuś. U mnie to wygląda tak że od pepka w dol macica na chwile robi się twarda a boki są miękkie.

Dziękuję za odpowiedź 😊 w poprzedniej ciazy niczym się nie przejmowalam. A w tej wszystko wydaje mi się nieprawidłowe zwłaszcza po ostatnich przejściach z szyjka. Czy mialyscie takie małe gułki pod pachą w czasie ciąży? Od pewnego czasu ja taki mam pod prawa pachą. Nie jest duży ale wyczuwalny. Miałam zapytać ginekologa na ostatniej wizycie ale byłam w szoku w związku z tą szyjka ze zapomniałam 😕 w szpitalu będę na założeniu pessara to powinni mi coś o tym powiedzieć. Czy trzeba do onkologa z tym iść?
Może masz powiększone węzły chłonne. Nie jesteś teraz podziębiona?

reklama
Dziewczyny jestem w 19tyhodniu i mam skurcze. Jeden dzień lepiej jeden dzień wiecej. Mam wrażenie ze nospa gowno pomaga. Dziś na wieczor wzielam relanium a jutro będę liczyć skurcze. Bardzo się boje po 23go szyjka miała 2,7cm i była lejkowata, 27 go miała 3,4cm i zamknięta czyli lepiej. Odpoczynek działa, ale boje się one skurcze czy znowu nie pogarszają sytuacji.
Dziś ogolnie miałam kilka razy uczucie jakby zaraz miało końców wypaść z pochwy, coś mnie dziś kłuje w podbrzuszu po prawej stronie. Jestem cała nerwowa :(
Jak jesteś zdenerwowana i masz uczucicie, że coś się dzieje to jedz do szpitala na izbę przyjęć . Ja w 22 tygodniu miałam uczucie, ze coś mnie mocno uwiera i na wizycie w szpitalu (byłam umówiona na usg połówkowe) niemal zmusiła lekarza do zbadania szyjki. I całe szczęście, bo okazało się, że pęcherz uwypukla się do szyjki i jest 5 mm rozwarcia. Zostałam w szpitalu, założyli mi szew. Teraz jestem w 31 tc i sytuacja jest stabilna.

Do góry