reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Basia ja lezalam 4 miesiace (na sam koniec zaczelam wiecej sie ruszac ale to bylo po 37 tc) i rodzilam naturalnie, bez znieczulenia. W fazie partej podali mi oxytocyne zeby skurcze byly czesciej, bo mimo ze sie szyjka rozwierala super szybko to skurczow bylo malo i byly zbyt rzadko, a podczas nich sie prze. Bolaly bardziej niz te przed oxy, ale do przezycia.

Ja bylam bardzo slaba przez ta ciaze, mialam anemie, czesto bylo mi slabo i duszno, raz zemdlalam i wlasnie najbardziej balam sie jak dam rade urodzic przy takiej kondycji, ale juz na sali porodowej w ogole mi brak sil nie przyszedl do glowy. To sa takie emocje ze w kobiecie biora sie sily nie wiadomo skad. Ja po porodzie mialam zakwasy jeszcze przez kilka dni na rekach od sciskania meza i na nogach od napierania na podnozki. Teraz dosyc szybko wracam do formy po tym wszystkim. Brzuch nie ciazy i wszystkie te slabosci jak reka odjal przeszly.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Basia
Ja tez miałam oxytocyne i wspominam bardzo dobrze.
Rodziłam w 42tc
Miałam najpierw 10 pszczółek w pupę codziennie po jednej i to wspominam najgorzej bo były bolesne. Potem miałem jedna kroplowke z oxy i nic potem drugą też nic zero bólu i już trzecia mnie wzięła
Urodziłam w 3 godz bezboleśnie.
Bez bolesnych skurczy.
Nie wiem czy ten poród był bezbolesny dzięki oxy czy tak poprostu.

Ja śpię na plecach i tylko na plecach bo na bokach mi źle.
Nic mnie nie dusi jak narazie

Basia oxytoxyna nie boli ja miałam 3 razy wywołany i ruszyło mnie dopiero jaj powiedzieli ze idziemy na cesarkę ...:) a wczesniej to takie mini skorcze mniej bolące niz @...

Marula co to za test??
Ciaza bliźniacza no to oszczędzaj sie kochana :)))
Dobrze Ci Asia pisze ja tez czuje sie jak na końcówce zeszłej ciazy...
Maryla oby udało sie jak najdłużej !

Ja chyba bede musiała poszukać innego lekarza prowadzącego w którymś z takich szpitali tak na wszelki wypadek... A u nas w miarę bliskiej okolicy sa tylko 2...

O ja tez w rogali bolą mnie pośladki od tego a teraz w szpitalu bez tragedia !

Basia ja leżałam pierwsze 3 i ostatnie 1,5 Mca sie praktycznie nie ruszałam
Z domu poza delikatnymi spacerkami z psem i to tez od święta ...

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

No ja wizyte mialam o 18:40. Szyjka lux o ile można tak powiedzieć. Myślał że bedzie szpital i sterydy, ale spadła tylko 0.3mm przez 4 tygodnie co go mile zaskoczyło, ale widać jeszcze mnie nie zna. Nie wierzył, że przy Zu dam radę taką utrzymać. Mam obecnie 2.87cm. Dodał mi tylko luteine i no-spe bo mu powiedziałam, że te skurcze Braxtona-Hicksa często czuje i że mi sie wydają jednak za często. Jak nie pomoże to, to mam odstawic i zostać z samym magnezem. Nawet podczas wizyty mi strasznie brzuch sie postawil i dałam mu pomacać [emoji6] powiedział, że widzi, że są efektowne, ale na szczęście nie efektywne, bo nie ruszają szyjki.
Szczerze mówiąc myślałam, że szyjka bardziej poleci, ale jednak niewychodzenie z domu dużo daje.
Jakby szyjka była poniżej 2,5cm to by mnie jutro przywitał na oddziale i wpakował sterydy i magnez dożylnie. Choć mówi, że może po następnej wizycie na sam magnez mnie weźmie. Póki co leżę dalej.

Za to wypytałam sie o pessar i szew i konieczność leżenia przy jednym i drugim. Zaczne od pessara. Przy nim lepiej leżeć i jednak trzeba uważać, bo może on spowodować nawet pęknięcie pęcherza. Mówił, że zdarzyło mu sie, że badał w szpitalu pacjentke z pessarem, a szyjka i tak sie rozwarła i tuż za pessarem czuł pęcherz.
A przy szwie jego skuteczność zależy głównie od tego czy jest dobrze założony. Powinno się go zakładać jeszcze w czasie kiedy szyjka jest w miarę mocna, max do 16-17 tc. Trzeba go założyć w idealnym miejscu. Jeśli będzie za daleko to może spaść podczas kiedy szyjka będzie sie skracać, a jak za blisko pęcherza, to podczas rozwierania od wewnątrz szew może go uszkodzić. Dlatego mówił, że skoro samo leżenie i tak dużo daje, to dla niego zakładanie zabezpieczeń to ostateczność.

Jestem w 30 tygodniu ciąży

Joasia ja też dzisiaj po wizycie. U mnie pessar trzyma bardzo dobrze szyjka twarda dluga i zamknieta. Mały w dalszym ciągu głową w dół ale jeszcze wysoko. Śmialiśmy się że kilka tyg temu groził przedwczesny poród to teraz przy takiej szyjce po zdjęciu krążka mogę ciąże przenosić

A co do leżenia z pessarem to mój gin stwierdził że jak dobrze trzyma i szyjka jest twarda to niekoniecznie trzeba leżeć i można prowadzić w miarę normalne życie

Co lekarz to inna opinia na temat pessarow i szwów! Przyznam ze pierwsze słyszę zeby pessar mógł spowodować pęknięcie pęcherza, on nie zapobiegnie temu ale zeby miał go spowodować, nie wyobrażam sobie jak?

Jestem w 37 tygodniu ciąży

reklama
Ja osobiście miałam do czynienia z lekarzem który był zwolennikiem zakładania szwów ale maks do 20 tc! Potem to juz tylko leżenie plackiem! Był przeciwnikiem pessarow ze względu na możliwość infekcji! I tu mogłabym sie doszukać przyczyny pęknięcia pęcherza po części z powodu pessara

Jestem w 37 tygodniu ciąży

Do góry