reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
W ciazy czasem tak kluje… oby tylko tak.
Wiècie co u was na forum to j'est naprawde super. Wczoraj na innym forum byli dla mnie nie mili bo bylam zbyt szorstka dla dziewczyny, ktora sie nie przejmuje swoim rozwarciem. A napisalam jej, ze nie powinna skakac jak sarenka, ze wozki i wyprawka moga poczekac. A dzis czytam ze inna tydzien temu urodzila w 24 tyg. Teraz by miala o jeden dzien mniej ode mnie. No tragedia. Upominam dziewczyny to pisza, ze przesada a dzien pozniej takie wypadki.

Jadzia dziewczyny czesto na innych forach nie chca slyszec o lezeniu szczegolinie pierworodki bardzo mlode, kazda taka rade traktuja jak prawie mizliwosc gnebienia.
Mi nieraz skora cierpie jak czytam, ze ktoras biega po ciuchach i innych sklepach kompletujac wyprawke majac juz problemy z szyjka lub inne, a sa ledwie na poczatku ciazy.

Dziewczyny ktoras z was chyba pytala mnie o ten tes na prawdopodobienstwo przedwczesnego porodu.To jest tak, ze jak sie jakas akcja zaczyna ze skurczami lub skracaniem szybkim szyjki , duzo przed terminem porodu to wtedy go robia.
To wygladalo tak ze na fotelu ginekologicznym za pomoca wziernika pobieraja probke sluzu, potem lacza go z jakims odczynnikiem i daja to na taki pasek, cos w stylu prostego testu ciazowego.Chodzi o stwierdzenie obecnosci jakiegos tam bialka, ktore wydziela sie krotko przed porodem.U mnie bylo to zrobione bo nie wiedzieli czy podawac mi te hormony na rozwoj pluc czy nie i ostatecznie mi nie podali bo ten test wyszedl negatywnie.Ten test nie daje stu procetowej odpowiedzi, ze porod sie nie zacznie w nastepnych dniach do 80 procet stwierdza lub wyklucza taka mozliwosc.
Dzis zaczelam 32 tydzien ale jakos i tak ciezko mi na duchu i sie boje by nic za szybko sie nie rozkrecilo.

Julia moze macica sie rozciaga, kiedy masz wizyte u gina?
Asiek wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.

Ostatnia edycja:
Jadzia nie przejmuj sie, jak dziewczyny nie chcą słuchać rad bardziej doświadczonych koleżanek to ich problem! Ja tez nie mogę zrozumieć jak można tak narażać własne dziecko - wiadomo leżenie to nic przyjemnego, zwłaszcza jak trzeba leżeć 20 tygodni, ale gra jest warta świeczki!!!

Jestem w 38 tygodniu ciąży :)

Marluna ty juz 32 tydzień zaczynasz to super - dla ciąży bliźniaczej to bardzo dobrze, wytrzymaj jeszcze przynajmniej 3 tygodnie i bedzie luz [emoji3]

Jestem w 38 tygodniu ciąży :)

Yvonne to samo mi prawie gin powiedzial, ze to juz dobrze ze z tym lozyskiem i skurczami tyle wylezalam i ze liczy sid teraz nie tylko kazdy tydzien ale i dzien.Wczoraj lekazrka powiedziala ze 34 tydzien bedzie super a od 35 moge byc spokojna i sie powoli ruszac z lozeczka w sumie sie ciesze ale z drugiej strony jak by nie patrzec to jeszcze 4 tygodnie w lozku niby nic w porownaniu z tym ile przelezalam ale koncowki ciagna sie najbardziej.
Yvonne twoj tydzien jest inponujacy, chociaz zdaje sobie sprawe ze swoje pewnie przeszlas i odlezalas.

Julia i jak po wizycie u gina, wszystko ok?

Dziewczyny macie juz imiona dla swoich maluchow?

reklama
Ja już dawno chciałam żeby była Ela, ale teraz mi się trochę źle kojarzy z pewną osobą i jeszcze się zastanowię.
I nie wiem jak to będzie no bo we Francji Elżbieta to Elizabeth, a oni nie uznają zdrobnień. W paszporcie miałaby Elżbieta po Polsku, a wołalibyśmy Ela i było by mnóstwo nieporozumień. Już tak mam z synem, Niby Jakub a podpisywał prace w szkole Kuba i ciągle trzeba sprawdzać jak napisali w pismach oficjalnych, żeby się zgadzało z paszportem. Muszę się dowiedzieć czy mogę w paszport wpisać Ela, no ale w tedy znowu w Polsce trzeba pilnować, żeby nie zmieniali na Elżbieta. No paranoja.I w sumie jakie imię bym nie chciała to ten sam problem.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry