reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Mama starszy robi już dłuższy czas ale nadal nie woła:crazy:dzisiaj podszedł do nocnika i zaczął ściągać majtki to mu pomogłam i też zrobił.Wie o co chodzi i jak się pytam czy chce siku to mówi nie albo głową kiwa,że nie a jak chce to coś mruczy pod nosem i sadzam to robi.Dziwny z Niego mały człowieczek:-D

reklama
Multimama :-) 11 miesięcy i już wie o co chodzi - super :tak: ... czas tak szybko leci, będę musiała pomyśleć jakie nocniczki im sprawić - dziewczyny czy kupujecie po dwa, czy jeden na spółkę? bo może jak jedno usiądzie to i drugie bedzie chciało i kłopot będzie, a tak razem to może sobie podebatują?

a tak w ogóle to dlaczego maluchom smakują wszelkie dziwne rzeczy typu kable, wtyczki, piasek, surowy ziemniak :angry: no właśnie znalazł skórkę od marchewki, gdzieś musiała spaść jak skrobałam, łobuz jeden :rofl2:

Gotadora - moje ananasy od nocnika uciekają gdzie pieprz rośnie, nie ma szansy żeby ich posadzić :-( a jak latają z gołymi tyłkami to wołają sisi po fakcie, gdy już stoją w kałuży :-) Za to doskonale wiedzą gdzie się pupę myje gdy jest kupa i potrafią stukać do łazienki jak jest zajęta. No i się pochwalę, że od pewnego czasu jedzą już widelcem - Zuzi wychodzi to zdecydowanie lepiej. Właśnie moje czorty zasypiają - godzinę wcześniej niż zazwyczaj czyli jutro czeka nas pobudka przed 5 ;-)
Wczoraj spuściłam ich w kuchni na minutę z oczu, a efekt jak na ostatnim zdjęciu.

Załączniki

• 20140626_130113.jpg
    20140626_130113.jpg
    30,1 KB · Wyświetleń: 76
  • 20140706_065649.jpg
    20140706_065649.jpg
    26,4 KB · Wyświetleń: 73
  • 20140707_133207.jpg
    20140707_133207.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 73
  • 20140707_142241.jpg
    20140707_142241.jpg
    28,8 KB · Wyświetleń: 72
Dziewczyny fajnie się czyta o takich maluchach. Mi się nie chce aż wierzyć że moi byli tacy malutcy. Emilek piękne masz kluseczki :-) Pewnie Bibiana próbuje ogarnąć towarzycho i nie bardzo ma czas na forum. Mam nadzieję, że wkrótce się odezwie :-) A tak wspomnieniowo to jak były takie upały to moi w domu byli w pieluchach, a na spacery chodziliśmy w t-shirtach albo rampersach albo bodziakach - tylko Ananasy były ciut starsze. A małe ananaski wyglądały tak:20130418_122628.jpg

Załączniki

• 20130418_122628.jpg
    20130418_122628.jpg
    20,9 KB · Wyświetleń: 82
Darunia- nie obraz się wiem, ze kazda nowo zdobyta umiejetnosc dziecka to miod na serce matki ale moim zdaniem to wzmożone napiecie mięśniowe po jednej stronie/asymetria. Nie ma się czym martwic, to standard wśród blizniakow, które miały mało miejsca w brzuszku i były ulozone w wymuszonej pozycji. Przypatrz się, czy go nie "ciagnie" na jedna stronę, czy glowki nie wygina tak w jedna stronę czy jednej strony nie ma silniejszej. Dobry rehabilitant może cos podpowie. Wazne jest odpowiednie noszenie dzieci i to jak się je przekreca podczas przewijania. Poczytaj, pooglądaj na youtube. No chyba, ze wszystko jest w porządku a to po prostu jakiś wyjątek.

Ja ubieram moją kawalerke w samo body z krótkim + czapeczka taka z wywietrznikami:-D
Moja tesciowa tez zawsze chciała ich grubo ubierać ale już zmadrzalam bo stwierdziłam, ze ja najlepiej wiem i najlepiej ich ubiore, bo ich znam jak nikt inny.

Ktos tu pisal o podaniu kalafiora na początku rozszerzania diety. Odradzam, chyba, ze jesteś pewna, ze dzieci mają zoladki ze stali. Kalafior jest wzdymający. Na początek marchewka, dynia, zieminiak. Po miesiącu pietruszka, brokuł, seler, kalafior, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, brukselka, patison, kapusta, zielony groszek, soczewica.Tutaj znajdziej liste produktów rekomendowanych w określonych miesiącach zycia .Rozszerzanie diety niemowlaka: tabela rozszerzania diety | mamazone.pl Ja się tego trzymam ale moi maja wrażliwe zoladki i naprawdę musze uwazac. Czyli znowu rob jak ci intuica podpowiada:-)

No wlasnie gdzie Bibiana?

Karmelova. Napierajka czy wasze dzieci jedza już same z butli. Bo moje to tak średnio, więcej im się wyleje niż zjedza, wiec jeszcze trzymam im butelke. Picie soczków lepiej im wychodzi.

Dzieki dziewczyny za wszystkie rady. Bede obserwowac mlodego.

A co do ubioru, to po kapieli ubralam ich w body na krotki rekaw i pospiochy. Mam nadzieje, ze bedzie im sie lepiej spac dzisiaj.

Po prostu pięknie. Rozwalił mi się laktator. Od 14tej nie ściągałam mleka. Cycki zaraz mi wybuchną, a dzieci nawet nie chcą spojrzeć na nie. Idzie noc a ja sama. Ciekawe co ja teraz zrobię?:baffled::confused:

reklama
emilek, jeżeli dzieci nie chcą pić w tej chwili z piersi a czujesz, że już więcej mleka nie pomieścisz to ściągaj ręcznie. Musisz coś zrobić, bo jeszcze dostaniesz zapalenia piersi.

Do góry