reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Kretowinko - może i trzydniówka, ale to drugi raz w ciągu 3 tygodni, że ma taką bardzo wysoką gorączkę. Jak nie szpikuje go na zmianę paracetamolem i ibumem to skacze pod 40. Biedaczek wymęczony jest okrutnie. Z to Zuzka pełna energii dokazuje i lata po mieszkaniu jakby się red bulla napiła;-)Szogun mały

reklama
Lilonka, kretowinka duzonzdrowkandla waszych maluchow. Mam madzieje ze szybciutko przejdzie.
Mama nie martw sie tym co tebhealth visitornwyprawiajani wygaduja. Ostatnio kazala mi isc z Kuba do jakiegos specjalisty ktoreLilonka, y nawet mie bylam w stanie powtorzyc a jak pokazalam to pediatrze to powiedzial ze on za glowe sie zlapal ze na takie glupoty ja masaze limfatyczne mnie wysylaja. Wg tej baby zmiana przeplywow plynow w organizmie Kuby spowodowalaby zupelne zaokraglenie czaski. Sama zdziwiona bylam.
Twoje maluszki wczesniaki takze musisz brac pod uwage ze tak szybko nie dogonia rowiesnikow.
Jantam ptzestalam sie przejmowac. Wierze w moj macierzyński instynkt ktory podpowiada mi ze wsio jest ok.

dziewczyny, a dlaczego wy robicie voyte? przegapilam ten okres na forum i az sie meza zapytalam o te cwiczenia (maz jest fizjoterapeuta) i mowi ze to sa najbardziej traumatyczne cwiczenia dla dzieci. owszem, skuteczne, ale czy wy na pewno az voyty potrzebujecie? to podobno cwiczenia dla dzieci z porazeniem mozgowym u ktorych napiecie miesniowe jest calkowicie patologiczne.
Wikulek dzis lepiej z temperatura a Tosiek na razie, szczesliwie, nie ma goraczki. oby tak dalej.
tylko rano zaczyna byc problem z kaszka, wikunia nie chce jesc, tosiek tez marudzi, wiec nie wiem jaka miec alternatywe. na razie u wikuni ida danonki, ale nie wiem na ile to zaspokaja jej glod sniadankowy? macie podobny problem? moze macie jakies pomysly na sniadania?

kretowinka78
Pomysły na śniadanie:
-płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym
-kaszka manna ugotowana na wodzie + mleko mm i owoc (ja używałam mrożonych malin)
- paróweczka i chlebek bez skórki
-chlebek z dżemem/masłem i jajkiem/ wędliną z kurczaka/
-owsianka na wodzie + mm (no chyba że już krowie prowadziłaś to na zwykłym mleku)
-danio+chlebek/bułeczka (ja odrywałam kawałki bułki maczałam w twarożku i łyżeczką do buzi)

U mnie vojta bo obydwoje mają kręcz szyi i asymetrie .

Ostatnia edycja:
Kretowinka vojta jest bardzo efektowna jest dość drastyczne ale daje efekty Justyniana na twoim filmiki widać umalej asymetrię tzn większą niż u brata no chyba ze się myle:-) elala ja sie wogole nie przjmuje ta hv ale teraz ide za dwa nmiesiace to z miejsca wywalam studentki i chce ta glowna hv mam teraz18 wizyte u nentologa to z nim obgadam szystko co mnie meczy Olka glowa robi sie coraz ladniejsza ale Max nadal ma dosc krzywa co do sniadan to jemy mleko z kasza a pozniwej manne z owocem owsianke uwazam ze parowk chleb i danonki to slabo sycace sa ja z zasady nie daje dzieciom tego czego sama bym nie jadla ma moze ktos krzeselko do karmienia z ikei?

Kretowinko u nas powodem do vojty była asymetria synka i napięcie mięśniowe. Najpierw u córeczki nic nie widzieli niepokojącego, ale dostałam skierowanie dla niej chyba dla towarzystwa. Potem że i u niej napięcie występuje. Był czas - jakiś tydzień, może ciut dłużej,że się przewracała na brzuszku na jedną stronę i potem na plecy - my szczęśliwi,że się przekręca a terapetuta,że to niedobrze i dawaj ją ćwiczyć. Na vojcie jest niesamowity płacz. Mam nadzieje,że niedługo z tym skończymy, za tydzień mamy wizytę u neurologa. A jutro jest rok od momentu, gdy usłyszałam ich serduszka :-)

Mama - ja mam nawet dwa :-)
Obiecuję już nie narzekać na 5.32 ;-) dziś pobudka o 4.50 :-)
Ale gorączka dalej Maćka trzyma, do buzi nie da sobie zajrzeć, więc nawet nie wiem czy coś tam wyłazi. Po 4 godzinach od podania leku, gorączka skacze do 39.

lilonka
oj :-(oby jak najszybciej przeszło. Może jeszcze chwila i będzie juz po.

Dziewczyny a ja dziś padam, mam dość- po raz pierwszy byłam wózkiem po core w żłobku :baffled:, niby nie daleko ok 1,5km idzie się dobrze ale... moja starsza koszmar :zawstydzona/y: rzuca się na ziemie że nie chce iść, sceny niczym z super niani... idziemy po pasach, ja z pcham jedna ręką ten wielki wózek, a drugą trzymam w powietrzu Nele która ma atak niczym z egzorcyzmow.
Iść- nie, zostać -nie, iść sama -nie, za rękę -nie. Jakiś koszmar !! ile może to trwać mi już nerwy siadają :-(musiałm po moją mamę zadzwonić bo bym nie wróciła - nie wiem czy to ciągle bunt dwulatka, czy taka reakcja na bliźniaki ale ja już rady nie daje. Najgorsze jest to szarpanie się z nią na ulicy - ludzie na mnie jak na nienormalną patrzeli, a ja czasu nie miałam bo maluchy musiałam karmić i wydawało mi się że 1,5km w 1,5h zrobię :-(

reklama
Justynia podziwiam Cię za tyle siły! niestety nie potrafię nic doradzić, mogę jedynie trzymać kciuki, aby Nela przestała być niegrzeczna. Dobrze, że masz w pobliżu mamę, która może Ci pomóc. W szpitalu gdzie mamy terapię mamy również obowiązkowe spotkania ( raz w miesiącu) z psychologiem i logopedą, może i u Ciebie jest możliwość rozmowy z psychologiem? na pewno dostałabyś wskazówki jak postępować z Nelą, aby przestała się tak zachowywać

Do góry