reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Kretowinko - karmię jeszcze :-) chociaż powoli przymierzam się do zakończenia. Tylko nie mam pomysłu na podawanie mm. Butelek nie uznają, a z kubka Lovi jakoś im nie podchodzi.

reklama
Ale Wy piszecie :)

Lilonka a kupowałas wózek nowy czu używany? no i jak teraz znosisz wózek z dziećmi?
Pochwal sie zdjęciami ze spacerku w nowej bryce.
Maciusiu kochany gratuluje pierwszych kroczków!!! ale mama teraz bedzie gonić :-D

Kretowinka moja sis karmiła piersią a jej dzieci przesypiały nockę jak kończyły 3 miesiąc:eek:

Moje to różnie, ogólnie w nocy nie jedzą, ale raz obudzą się na mleko o 5 raz o 6 raz o 7 a raz o8 a zalezy od tego ile w dzień zjedzą, ostatnio mają 4 posiłki w dzień.

Mama piekna waga chłopców! a byłas na bilansie już?

Lilonka moja koleżnaka miała ten sam problem, mały za chiny nie chciał butelki, ale jak powiedziała cyckowi nie, tak mały załapał butelke, bo był głodny, płakał aż w końcu złapał butelkę, mojej sis dzieci tez tak miały, jak był cyc to butla be ale jak sis powiedziała nie ma cyca tak załapali butle (to nie bliźniaki, bo tak pisze o nich ogólnie :p ) więc trzymam kciuki za załapanie butli

Ostatnia edycja:
Bibiana - no właśnie nie wiem czy chce ich uczyć butli ;-) bo zaraz trzeba będzie oduczać :-) A bolid całkiem nowiutki :-) Maciek wczoraj na spacerze spał w nim 2,5 godziny. U nas znów nocka praktycznie przespana - z 1 pobudką, no i o 5 wstali na cyca, ale.pospali do 7. Oj chciałabym tak częściej ;-)

Bibiana 28 dopiero chłopaki zaczynają raczkowac ale nie siedzą sami ani nie stoja:eek: co do butli to moja kolezanka przerobila wszystkie jakie byly w sklepach poprostu wtedy kiedy byla w domu dawala cyca a jak byla w pracy to maly poprostu nie pil mleka podobnie ma moja druga znajoma jej corka ma dwa lata i nigdy nie pila z butli ona zreszta miala tyle mleka ze odawala do banku potrafila miec litr nadwyzki dziennie ale produkcja:szok:a moze lepiej podac kubek Max ladnie pije ale Olek juz nie:-)noce przesypiaja od 22 tak do 6 ale nie zawsze np dzis pobudka o 2 u mnie taka pogoda beznadziejna ze malo wychodzimy:eek:

Dzisiaj byliśmy w por neonatologicznej, tak rutynowo w szpitalu gdzie rodziłam.
I tamta lekarka co innego gadala
1. nie powinnismy zmieniac mleka tak często, ale jak Bebilon Comfort nie pomogl to znaczy, ze już żadne mleko nie pomoze i po prostu trzeba poczekać do 3/4mcs az się układ pokarmowy wykształci do końca:-(
2. Biogaje mam dawac, skoro się po niej rozgazowują a jak skończy się fiolka biogaji to dawac Deliflor i tak na zmianę, raz Biogaja raz Deliflor bo w obu sa rozne bakterie, które pomagają w trawieniu
3. Delicol- spoko, mogę dawac, widocznie jak jednemu jet po tym lepiej to trzeba mu było laktazy, która pomaga trawic laktozę.
4. Powieziala, ze nie dziwne ze ich brzuchy bolą bo bardzo dużo jedza ale nie ma sensu ich przetrzymywać bo to nic nie da tylko darcie. Wczesniaki podobno tak mają, ze nadrabiają straty i ze to im niedługo przejdzie.
5. Mamy nie rozrabiac mleka z wieksza iloscia wody tylko przepajać między posiłkami, tak żeby dziennie dostawali te30-40ml wody albo więcej jak mają ochotę, ewentualnie koper. Oby nie dawac tych herbatek gotowych z glukozą.
No, co lekarz to inne podejście i bądź tu człowieku mądry.
Moi wazą 4800 i 4600.

ale zapeszyłam chwaląc się moimi przespanymi nockami, dziś Wikulek obudziła się o godz 3, wyspana i płacze że nikogo nie ma do zabawy. wzięłam ją do naszego łóżka i do tej pory to pomagało, szybko usypiała, ale gdzie tam, ona do gadania i brykania się bierze. w końcu, po godzinie ignorowania jej i cierpliwego układania do snu usłyszałam jak jej kiszki zaczęły marsza grać i natychmiast rozpoczął się płacz z głodu. więc dostała butlę, pięknie usnęła, przeniosłam ją do łóżeczka, i... nie mogłam usnąć do 6. :cool: jestem dziś żywym trupem. :cool::cool::cool:

Bibiana- super mleko ma twoja siostra, wiem, że tak bywa, że niektóre mamy mają bardzo syte mleko. moje było cieniutkie, musiałam zawsze dokarmiać mm

Lilonko- a próbowałaś im dać swoje, odciągnięte mleko z kubeczka żeby zobaczyć czy zaakceptują?

Jjka nie zgodzę się z Twoją doktor, bo moim maluchom b.comfort nie pomógł, a za to inne mleko tak. Ja nie mogłam patrzeć jak mój synek tak co noc krzyczy z bólu i wreszcie znalazłam mleko, które sprawiło,że zaczął normalnie spać, bez nocnych bóli brzuszka. Był też czas,że sam bardzo chciał pić herbatę i smakowała mu ta gotowa hipa, a ta którą sama robiłam mu nie smakowała, Z trzech hipa najlepiej smakowała im herbatka na uspokojenie i z kopru. Synek sam wolał wypić w nocy herbatę niż mleko, bo jak mi się wydaje zrozumiał,że wtedy go mniej boli, a potrafił wypić dwa razy po 120 ml, więc kubek herbaty na raz. Pomogło mu mleko bebilon pepti zmieszane z enfamilem.

ps. jak już przestało go boleć to nie chce pić herbaty, teraz jak troszkę soku się napiją to święto

Ostatnia edycja:
Kretowinko - nie ma chyba rzeczy, której bym nie próbowała - mam całą kolekcję butelek, kaszka na moim mleku, na mm, mleczna, mleko z butelki, z kubeczka - ba nawet z łyżeczki. Hmmm - wodę czy soki wciągają nosem - z 600 ml na głowę, a mleko tylko z maminego dystrybutora :-)

lilonko- a jaka kaszke twoi lubia? u mnie jest tylko tolerancja na kaszke zbozowa i musi byc na ich mleku. dlugo nie chcieli w ogole jesc kaszek. teraz wcinaja wszystko jak leci.

a propos- moze jakies fajne przepisy na zupki macie? bo ja ciagle to samo robie, chcialabym urozmaicic dzieciom jadlospis. ja za bardzo nie potrafie gotowac i nie mam wyobrazni kucharskiej, wiec moi jedza na sniadanie kaszke, pozniej mm, pozniej obiadek- zupke i deserek- jakies owoce ze sloiczka, pozniej danonki, a pozniej mm. cos innego dajecie?

reklama
Ja jak zwykle czytam was regularnie, ale weny do pisania mam zero. Ale widze kilka wspolnych watkow wiec wtrace swoje 3 grosze :-).
Po pierwsze Kretowinka witaj. Sliczne te Twoje maluchy. U nas z nockami tak samo jak i u ciebie z reguly przesypiaja ok, składania Jak tylko zdaze sie pochwalic to daja mi w kosc. Z pobutkami zreszta tez jest podobnie, bo po przebudzeniu tak tak ok 7mej przez godzine zajmuja sie soba sami, a potem do akcji wkraczam ja.
Jezeli chodzi o jedzenie to janamietnie moim gotuje I wymyslam przepisy. Osttnio zrobilam zupke pomidorowa z soczewicy I cielecinki z ryzem. Moge eksperymentowac bo bable sa wszystkozerne, no tylko szpinak jest na ble...
Lilonka ja od tygodnia tez smigam citi mini jogger i jestem zadowolona, bo leciutki, fajnie i szybko sie sklada no i taki prosty w obludze. Bugaboo lepiej sie prowadzil po niezurbanizowanych terena h ale za to zajmowal caly bagaznik i kupe czasu podczas skladania. Ma jestem zadowolona, a ty co myslisz? Moj kupilam uzywany.
Jezelim hodzi o wojte to ja tez po tygodniusie poddalam. Nie moglam sluchac tego placzu, i nis zaluje przynanmniej oszczedzilam nam stresu a bable i tak dobrze sie rozwijaja.

Mamy dzieci jedzacych stale posilki jak u was wygladaja sprawy kupowe? Moj Kuba to ma zaparcia takie suche bobki wali a przy tym bardzo sie umeczy. Próbowałam dawac mu wiecej wody, sok jablkowy, wywar z suszonych sliwek i nic nie pomaga. Macie jakies inne spdawdzone sposoby.?

Do góry