reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Napierajka, przy każdym karmieniu dajesz cycka? Bo ja tak nie wyrabiam i karmie cyckiem co 4-5h i dokarmiam mm. Boje się ze strace pokarm ale moi piersi nie chcą za bardzo ciągnąć i czas karmienia wydluza się w nieskonczonosc. Co ile ich karmisz i ile trzymasz przy cycku a potem ile ci wypijają mm? Ja karmie co 3 godziny i jak trzymam przy cycku to tak 15min a potem zjadają ok 30ml mm. Nie wiem czy to nie za mało. Boje się ze ich za mało karmie.:szok:

reklama
Wszystkiego naj dla wszystkich mam i naszych podwójnych szczęść:) Standardowo życzę nam wiele spokoju i wypoczynku:) i duuużo uśmiechów bezzębnych i zębowych;)

bable.jpg

Załączniki

• bable.jpg
    bable.jpg
    30,3 KB · Wyświetleń: 47
jjka staram się przed każdym karmieniem dostawiać do cyca. Przez to karmienie oczywiście wydłuża się, ale korzyści ważniejsze. Staram się żeby przy cycu były 10-15 min (nie zawsze się to udaje zwłaszcza z jednym niecierpliwcem, ale pracuję nad tym), a potem mm. Wypijaja z butelki od 35 do 60 ml w zależności od pory karmienia i długości snu. W dzień śpią mi więcej po 3-4 godz., a w nocy rożnie od 2,5 do 3 godz.W nocy robię jedną przerwę na karmienie cycem, żeby na rano było więcej. Nie wiem ile wypijaja z piersi, ale ważne żeby cokolwiek zjadły.
Niestety (a może to dobrze) nie budzą się równo na karmienie tylko z różnicą od pół godz. do 1 godz. W szpitalu jeszcze budzili się równo i miałam niezłą jazdę żeby ich razem nakarmić. Robiłam różne kombinacje z poduszkami itp.
Mamy niestety problemy z zaparciami, ale zmieniłam mleko mm na Bebilon comfort (dla niemowląt z tendencją do kolek i zaparć) i mam nadzieję, że sie poprawi, bo maluchy się męczą.

No to u mnie podobnie, tyle, ze ja raz karmie jednego chłopaka cyckiem- teraz tak ok 20-30 min a drugiego już z butelki, Pozniej na odwrot- ten co miał cycka dostaje butle, a ten co miał butle dostaje cycka. Chyba nie dala bym rade obu przy jednym karmieniu przykładać do cycka bo opróżniają mi obie piersi. A ty karmisz jednego z jednej piersi a później drugiego z drugiej, czy przystawiasz do obu piersi?
Moi też dopijają od 30 do 60ml mm, mam bebilon ten zwykly. Najgorsze jest to, ze później długo się pręzą i wiercą zanim pojdą spać. Szczególnie jeden. Jedzą tez na raty, tzn pojedzą, przysną, jak ich odkładam to znowu się ożywiają i ich dokarmiam, czasami tak po 3x.
Latwo nie jest.
Czy później będzie lepiej czy tylko gorzej? Pytanie do doświadczonych mam?:-D

jjka ja przystawiam obu chłopaków na raz do piersi jeśli budzą sie jednocześnie (mam poduszkę do karmienia bliźniąt), albo jednego po drugim do każdej. Im częściej się stymuluje piersi tym więcej pokarmu. Później każdego dokarmiam butelką, więc dostają trochę z cyca i trochę z butli. Niestety maluchy przyzwyczaiły się do butli i nie chca długo ssać piersi, zwłaszcza jeden. Więc max 15-20 min są na piersi. Ogólnie karmienie jednego to jakieś 30-40 min.

reklama
Do góry