reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Polka Lena i Wojtuś wspaniali:tak:

Mama, Lilonka wielkie dzięki za rady:-) Dziś ugotowałam chłopakom ziemniaka, dodałam odrobinę wody i ...pluli dalej niż patrzyli:-D:-D Popróbuję jaszcze ziemniaczka, potem będzie próba dyniowa. mam trochę słoiczków w domu i sama nie wiem co myśleć bo mam np. groszek, brokuł, kalafior i te słoiczki mają oznaczenie "po 4 mc" czy zatem po próbach ziemniaczano-dyniowo-marchewkowych próbować te warzywa czy raczej się wstrzymać? Mam też sporo deserów po 4 mc np śliwka, jabłko, gruszka, morela i też (poza jabłkiem) nie wiem czy próbować już niedługo? A co do kleiku i kaszki... Kleik mogę zacząć podawać np przed posiłkiem z łyżeczki tak na spróbowanie? Kaszki natomiast wszystkie są z cukrem:angry: Szukam Bobovity bez cukru i zacznę podawać ją na śniadanie i kolację:-)

Moi chłopcy od kilku dni zachowują się skandalicznie:szok: Karol nauczył się obracać z pleców na brzuch i robiąc te ćwiczenia drze się wniebogłosy a zaczyna już o 4 rano:crazy:...i tak cały dzień, nie wiem czy to zęby, skok czy ki czort:eek:

No i jesteśmy po USG główki i wszystko ok:happy:

Czy któraś z Was spędza święta tylko w towarzystkie dzieci i np. męża? Tak jest w moim przypadku i zastanawiam się jak ma wyglądać np. wigilia?? Czy to wogóle da się zorganizować przy rozwrzeszczanych Myszorach???:szok:

reklama
gloriane my właśnie tak spędzamy święta.Mam taki plan,że nie mam planu:-Dnie mam pojęcia jak to wszystko ogarnąć ale już się tym nie przejmuję bo czego się spodziewać przy takim przedszkolu:-)Moje maluchy ostro walczą żeby się przekręcać ale szybko się denerwują i trzeba je kłaść na brzuch bo jak nie to jest wrzask.Mam nadzieję,że niedługo to opanują:tak:

Gloriane - ja nie pomogę ze świętami, bo u mnie i mama i teściowa szykują. Z tym że mama trochę mniej, bo siedzimy jej na głowie całą bandą. A dziś będziemy ubierać choinkę (tzn doubierać) :-) No i super że usg w porządku :-) Mnie to usg strasznie stresowało i to serca też. Zaglądam często na siepomaga i jak widzę te maluszki z wadami serca i te kwoty, które muszą zebrać rodzice - to ogarnia mnie przerażenie.
Jeśli chodzi o słoiczki to możesz dawać wszystkie po 4 miesiącu. Ja zaczynałam od warzyw, żeby młode nie przyzwyczaiły do słodkich smaków. Kaszki też wybieram niesłodzone. Ty masz większe pole do popisu, bo używasz mm - te kaszki Holle są bezmleczne.
Dziewczyny - w aptece internetowej Gemini - jest promocja na Actiferol 7 i 15 mg - co prawda mają krótkie daty ważności, no ale przy bliźniakach idzie 2xszybciej. Ja robiłam tam spore zakupy ostatnio - przede wszystkim wit D z dha - gdzie u siebie w aptece płaciłam 32 zł, a tam koło 13.

Ostatnia edycja:
Multimama hahah no u mnie podobnie, plan jest taki że go nie ma. Póki co nawet nie wiem czy samą kolację wigilijną zrobić popołudniu czy po 19 jak chłopcy pójdą spać...bo już widzę jak chłopaki dają nam zjeśc cokolwiek ok 17 czyli wghodzinach swojej największej marudliwości;-)

Co do obracanoia to Karol już dziś na całego fika w te i we wte, przy obracaniu się wydaję dzikie dzwięki na cały blok a co najgorsze właśni zauważyłam że śpi na brzuchu. Nie wiem czy powinnam się tym martwić i próbować go obracać czy dla 5 miesięcznego malucha spanie na brzuchu nie stanowi już zagrożenia...?:confused:

Coś czuję że czeka mnie dziś kolejna ciężka noc...

Lilonka Dzięki, dziś kolejna próba ziemniaka się odbyła...chłopcy mieli minę jakby cytrynę zjedli;-) m Wieczorem dałam im do spróbowania kleik...było lepiej:) Jutro dynia... A co do kaszki właśnie przeszukuję w necie i znalazłam kaszkę jaglaną czeskiej firmy, bez cukru i w porządnej cenie, chyba się skuszę.

Gloriane - u mnie to samo było z Maćkiem:-D Jak tylko nauczył się odwracać na brzuch - zaczął tak spać w nocy. Pytałam pediatry - kazała raczej odwracać. Więc pierwszą noc twardo odwracaliśmy - ale zanim doszliśmy z powrotem do łóżka Maciek znów był na brzuchu:-p więc się poddaliśmy i Młody tak spał dobre 3 miesiące. Teraz znów częściej śpi na plecach.
Kochane - jutro pewnie nie będzie czasu - życzymy Wam duuuużo snu, relaksu i całego ogromu podwójnych uśmiechów:-) Zdrowych, rodzinnych i podwójnie Wesołych Świąt:tak: Wesolych.jpg

Załączniki

• Wesolych.jpg
    Wesolych.jpg
    28,4 KB · Wyświetleń: 52
Ostatnia edycja:
Witam ciepło w tą zime, sory dziewczyny ze sie nie odzywałam ale najpierw zepsuł sie komp. potem babcia zachorowała i w czwartek miałam pogrzeb :sad:
chcialam wszystkim dziewczynom złozyc zdrowych pogodnych rodzinnych swiat bozego narodzenia :-)
pozdrawiam ciepło

Hej, dołączam do Was dziewczyny z moimi maluchami! Krzyś i Wojtuś urodzili się 13 grudnia w piatek. Od soboty jesteśmy w domu. Mamy niestety problemy z brzuszkami i zaparciami po mm. Karmię mieszanie, najpierw pierś potem mm. Mieliśmy Bebilon, potem NAN i bez poprawy. Doradźcie, które mleko nie powoduje zaparć u maluchów. wiem, że to sprawa indywidualna, ale może miałyście podobny problem.
Przy okazji Wesołych i Radosnych Świąt dla Was wszystkich.

reklama
Napierajka- może to kwestia czasu żeby maluszki przyzwyczaiły się do mleczka? My byliśmy na początku na bebilonie pepti i u nas byla co jedzenie pełna pielucha:/ do tego stopnia że po jakimś czasie chłopcy mieli odparzone tyłeczki więc przeszliśmy już w domu na nestle pronan i po nim lepiej. Każdy brzuszek reaguje inaczej ale może poczekaj jeszcze ze zmianą, albo popróbuj herbatek polepszające trawienie jest taka z Hippa od 1 miesiąca.
Dziewuszki ja tylko na sekundę w sumie chciałam wam życzyć wspaniałych pierwszych świąt z waszymi podwójnymi szczęściami:) dużo miłości, uśmiechów i zdrówka. A dla mam jak najmniej pracy i jak najwięcej odpoczynku.

Załączniki

• M&M.jpg
    M&M.jpg
    23,9 KB · Wyświetleń: 53
Do góry