reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Karola, u nas jak u reniag,tez wyniki były slabe tzn anemia,ale to po pierwsze częste u wcześniej urodzonych dzieciaczkow,no i do tego u nas bliźnieta!!ale u nas po misiącu Actiferolu wszystko poprawiło sie. W prawdzie Actiferol bierzemy dalej,alr ponoc to taka procedura,zeby wszystko sie utrwaliło i juz na dobrym poziomie pozostało:-D. Takze,tak jak pisze renia: głowa do góry:laugh2:

rany, dopiero teraz widze, ze Twoje maluszki maja juz 4 miesiace,wspaniale

reklama
natt - ile bierzecie actiferolu dziennie?i czy 7mg czy 15mg bo nam pediatra przepisał 2 razy dziennie po 15mg ale wg mnie to chyba za dużo???
i czy kwas foliowy +B6 też codziennie po pół tabletki?

Renia to super ze hamoglobinka podrosła:)

Milena ja nie karmię piersią od ok miesiąca, a u nas wit D podaje się bodajże od 7 dnia życia do ukończenia roku, przy karmieniu piersią podawałam jeszcze wit K. A u Was nie podaje się witaminy D???

Karola, u nas jest tak na początku dostaliśmy dawke uderzeniową zelaza( actiferol) po 15mg 2 razy dziennie + 2 razy po 5kropli vitC( to obowiazkowo bo żelazo bez vit C nie jest przyswajane przez organizm!). Ja daje najpierw vitC na łyżeczce(pieknie zjadają:) ) a zelazo rozpuszczam w wodzie w butelce i potem dopiero dosypuje mleko. Jak robiłam inaczej to robiły sie straszne grudy,ktorych juz nie dało sie rozpuscić i w konsekwencji butla się zatykała i tyle było z jedzenia:-Dku rozpaczy zwłaszcza Karola-żarłoczka:).
A teraz faktycznie jesteśmy na mniejszej dawce żelaza: rano podaję 15mg a wieczorem 7mg+ po 5kropli vit C do kazdej porcji zelaza:)( czyli vit C się nie zmieniała).
Starszej córce tez daje Actiferol( z tych samych powodów) i u niej dajemy po 15mg dwa razy na dobę i z kolei u niej dwa razy 10kropli vitC.
My dajemy vit D co drugi,trzeci dzień( takie mamy zalecenie,mimo karmienia MM).

Karola79, a no skończone 4miesiące! w grudniu 5- matko jak ten czas leci:):).A ty tez dopiero co rodziłaś. Ba! pamietam jak gadałysmy jeszcze jak w ciązy byłaś i juz biedaku padałaś mi na twarz od tych wszystkich niedogodności ...I kiedy my się w końcu zobaczymy ,kochana? Moze na wiosne jak juz dzieciarnia troche odchowana bardziej bedzie,hm? My do wiosny auto zmienimy,co by można było całą rodziną się zmieścić:-p,bo teraz w meganke to cieeenko...

Buźki,lece do apteki teraz

Renia moje male dostaly witamne K w szczepionce zaraz po urodzeniu,
natomist co do wit D to jesli sie karmi MM to nie podaje sie dodatkowo bo jest jej wystarczajaco w mleku, jesli karmisz tylko piersia to trzeba. inaczej jak podasz dodatkowo to dziecko bedzie otrzymywalo za duza dawke, tak jest u nas. wlasnie dzwonilam do dr i pytalam z tego wszystkiego bo juz sie zmieszlam :p haha

reklama
Do góry