reklama
Kropeczka moj Rorus tez mial poszerzona przestrzen mozgowa, na poczatku go 'wylapali' przy okazji jakiejs tam wizyty, ze ma niby napiecie, dostal skierowanie na fizjo, do okulisty I na ugs glowy bo ma duza glowe (bylo w gornych granicach siatki centylowej, teraz juz jest ponad), na tym usg wyszlo, ze ma poszerzenie, wyslali go na rezonans glowy, na szczescie wyszlo, ze wszystko ok, tylko 'leb jak sklep' (po rodzicach, bo nas wszystkich pomierzyli I mamy duze glowy). Fizycznie zawsze byl o 1-2 miesiecy za Ciankiem, a oboje opoznieni wg wieku (blizej wieku korygowanego). Oboje nie podnosili glowek z maty az do 6 miesiaca zycia, wtedy tez zaczeli sie przewracac. Cianek usiadl sam majac 8 miesiecy, Rorus z miesiac pozniej, a raczkowac zaczal majac 11 miesiecy-od 9 miesiaca tylko sie turlal I zadnych mostkow, podnoszen, raczki mial za slabe I jakby sie troche bal az w koncu wystartowal. Tak samo podnosic do stania np. przy kanapie zaczal sie w okolicach 11 miesiaca, troche wczesniej podnosil sie w lozeczku na kolana. Jak sie porownywalam z dziecmi kolezanek to zalamka, szczegolnie te pierwsze 6 miesiecy, ale juz sie wyrownuje. Mam nadzieje, ze z twoimi chlopakami tez wszystko bedzie ok!
kropeczka1983
Aktywna w BB
Anula,Cailina,Mati dzięki Dziewczyny :*
Czyli ta poszerzona przestrzeń nic złego u Was nie oznaczała naszczeście. Mikołaj ma obwód główki 46 cm i mieści się w siatce. Ogólnie jest dużym dzieckiem bo waży 9,8 kg i mierzy 74 cm a w klatace ma 48 cm więc główkę automatycznie też zawsze będzie miał trochę większą główkę. A pamiętasz może ile wyszła Rorusiowi ta przestrzeń ? U Mikołaja ostatnio była 7mm w nawet 7,7 mm w najszerszym punkcie. Za 8 tyg idziemy na kontrolne usg i zobaczymy wtedy ile wyjdzie. Mikołaj jak go posadze to chwilę sam posiedzi,nie raczkuje i nawet nie przybrał pozycji do raczkowania tylko leży na brzuchu ale tak sobie myślę czy wszystkie dzieci muszą raczkować?
Czyli ta poszerzona przestrzeń nic złego u Was nie oznaczała naszczeście. Mikołaj ma obwód główki 46 cm i mieści się w siatce. Ogólnie jest dużym dzieckiem bo waży 9,8 kg i mierzy 74 cm a w klatace ma 48 cm więc główkę automatycznie też zawsze będzie miał trochę większą główkę. A pamiętasz może ile wyszła Rorusiowi ta przestrzeń ? U Mikołaja ostatnio była 7mm w nawet 7,7 mm w najszerszym punkcie. Za 8 tyg idziemy na kontrolne usg i zobaczymy wtedy ile wyjdzie. Mikołaj jak go posadze to chwilę sam posiedzi,nie raczkuje i nawet nie przybrał pozycji do raczkowania tylko leży na brzuchu ale tak sobie myślę czy wszystkie dzieci muszą raczkować?
Nie sadze,ze usza raczkowac, twoje sa jeszcze male, nie pamietam czy byly wczesniakami? Ale jakby nie bylo jakas rehabilitacja czy cos by sie przydalo by ktos non stop trzymal nad nimi piecze. Co to przestrzeni to nie wiem ile bylo bo od razu po rezonansie mielismy wizyte u specjalisty (doslownie w pare minut po, bo ktos tak dziwnie wyslal wizyty), a on az dzwonil by mu na komputer wyslali zdjecia, poogladal I powiedzial, ze nie ma sie czym martwic, ze jest za duzo wody wokol mozgu, ale taki to juz jego urok I sie wchlonie. O ile pamietam to obwod glowy mial okolo 47 majac 7 miesiecy, teraz juz ponad 50cm. I Rorus tez mi nie przybieral zadnych pozycji do raczkowania, lezal, pozniej siedzial jak sie go posadzilo, a przemieszczal sie turlajac. Dopiero pod koniec kwietnia majac prawie 11 miesiecy wykombinowal jak sie podeprzec z tego lezenia by usiasc I odwrotnie, a pozniej sie przemieszczac. A I tak do konca nie raczkuje tylko chodzi krokiem Spidermana (jedna noga do przodu a druga ciagnie).
Kropeczka - gdzies kiedys czytalam ze nie wszystkie dzieci raczkuja niektore omijaja ten etap.
A u nas 2-0 dla Matiego z zabkami. Dzisiaj zauwazylismy druga dolna jedynke.
Filip wszystko bierze do buzi dziaselka twarde ale zabkow jeszcze nie ma.
A u nas 2-0 dla Matiego z zabkami. Dzisiaj zauwazylismy druga dolna jedynke.
Filip wszystko bierze do buzi dziaselka twarde ale zabkow jeszcze nie ma.
kropeczka1983
Aktywna w BB
Trochę się uspokoiłam,dzięki Dziewczyny,jesteście kochane:* Wiedziałam,że mogę na Was liczyć! :-)
Chyba Pani neurolog trochę za ostro i za książkowo oceniła Mikołaja...
U nas Mikołaj ma 4 zęby i wychodzi mu piąty właśnie a Maksiu ma dwie dolne jedyny-kasowniczki:-)
Dobrej nocki Mamuśki,buziaki;-)
Chyba Pani neurolog trochę za ostro i za książkowo oceniła Mikołaja...
U nas Mikołaj ma 4 zęby i wychodzi mu piąty właśnie a Maksiu ma dwie dolne jedyny-kasowniczki:-)
Dobrej nocki Mamuśki,buziaki;-)
sylha
mama bliźniakowa
Kropeczka- oj trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się rozwinęło i mam nadzieję,że maluchy nadrobią!!!!!!
Marcikuk- co w domu najlepiej?
Lola- super,że domkami Wam klapło a jak bj się sprawuje?!?!?Ja miałam okazję wczoraj konkretnie testować- cały dzien przelatany i wózek rewelacja- kocham go za szybkie i łatwe składanie,lekkość prowadzenia i bardzo nisko opadająca budka przeciwsłoneczna, brakuje mi jedynie kieszonek jakie miałam w TFK na np. klucze, telefon byle gdzie po wózku pochowane...
My już cały tydzień katar:-( dolne jedynki napuchnięte u obu nic tylko czekać kiedy się przebiją....no i Kacper wstaje na proste nóżki jak tylko ma się czego złapać, Amelia natomiast zaczyne dupkę dźwigać do raczkowania, ale coś mi się wydaje, że raczej ten temat będzie wolała ominąć tylko od razu na 2 kończyny zawsze baaaardzo to pokazuje jak chce się ją posadzić- nogi wyprostuje i sztywno trzyma a jak w końcu się ją posadzi to nieraz ryk
Marcikuk- co w domu najlepiej?
Lola- super,że domkami Wam klapło a jak bj się sprawuje?!?!?Ja miałam okazję wczoraj konkretnie testować- cały dzien przelatany i wózek rewelacja- kocham go za szybkie i łatwe składanie,lekkość prowadzenia i bardzo nisko opadająca budka przeciwsłoneczna, brakuje mi jedynie kieszonek jakie miałam w TFK na np. klucze, telefon byle gdzie po wózku pochowane...
My już cały tydzień katar:-( dolne jedynki napuchnięte u obu nic tylko czekać kiedy się przebiją....no i Kacper wstaje na proste nóżki jak tylko ma się czego złapać, Amelia natomiast zaczyne dupkę dźwigać do raczkowania, ale coś mi się wydaje, że raczej ten temat będzie wolała ominąć tylko od razu na 2 kończyny zawsze baaaardzo to pokazuje jak chce się ją posadzić- nogi wyprostuje i sztywno trzyma a jak w końcu się ją posadzi to nieraz ryk
kropeczka1983
Aktywna w BB
Tak w ogóle to chciałam Wam powiedzieć,że Mamusie które urodziły bliźniaki pod koniec 2012 r. i w dniu 17 czerwca 2013 r. pozostają na dodatkowym urlopie macieźyński (teraz to jest 6 tyg) mogą przedłużyć swój dodatkowy macierzyński o 2 tyg, czyli zamaist tych 6 tyg skorzystać z 8 tyg i załapią się na ROCZNY URLOP MACIERZYŃSKI.
Ja też się na niego łapię bo dodatkowy macierzyński kończy mi się 19 czerwca ale nie skorzystam z niegoo chociaż bardzo bym chciała bo jest płatny tylko 60%
Ale te 2 dodatkowe tygodnie z Chłopcami w domku to też zawsze coś!
Ja też się na niego łapię bo dodatkowy macierzyński kończy mi się 19 czerwca ale nie skorzystam z niegoo chociaż bardzo bym chciała bo jest płatny tylko 60%
Ale te 2 dodatkowe tygodnie z Chłopcami w domku to też zawsze coś!
Sylha - oj zebys wiedziala nie ma to jak wlasna ale ciasna kuchnia kapiel we wlasnej wannie I spanie we wlasnym lozeczku.
No a za dwa mieisace czeka nas przeprowadzka. Denereuje mnie ze to mieszkanie na glownej ulicy ale kolezanka tam mieszkala I mieszkana calkiem fajne sa nie wiem jak ja to ogarne przeprowadzka praca I chlopaki. A do racy wacam juz w srode (((( pracuje w srode potem we wtorek a od 1ego lipca wracam na pol etatu (((((
No a za dwa mieisace czeka nas przeprowadzka. Denereuje mnie ze to mieszkanie na glownej ulicy ale kolezanka tam mieszkala I mieszkana calkiem fajne sa nie wiem jak ja to ogarne przeprowadzka praca I chlopaki. A do racy wacam juz w srode (((( pracuje w srode potem we wtorek a od 1ego lipca wracam na pol etatu (((((
reklama
sylha
mama bliźniakowa
Kropeczka- ooo to mnie baaardzo zaciekawiłaś!!!!!!Jak to się ma papierkologicznie?!?!?!Ciekawe czy mój szef o tym wie...żeby te 2 tygodnie przedłużyć to trzeba wniosek złożyć???Ile przed?Mnie się kończy dodatkowy 1lipca....no i jak to potem jest z tym całorocznym?!?!?