reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Dziewczyny ja juz kilka razy pisałam,że nie każde dziecko jest takie ksiązkowe że pierwsze papu po 4 miesiącu.Mi lekarz od wczesniaków powiedział,że mam dac normalnie jakby były urodzone o czasie.Moja Nikola miała jakoś 3,5 miesiąca i już jej dałam marchewkę a potem jakbłko i na noc kaszkę (oczywiście nie wszystko na raz tylko stopniowo wprowadzałam)i jak pisałam nic jej nie było a wręcz sie polepszyło.Dziecko spokojniejsze,kupale lepsze itd.:tak::-)Teraz małym daje kleik do mleczka,a za tydzień dosypię juz kaszki ryżowej.

Zabolek nieźle wcinają te Twoje maluszki.Moje w życiu nie wypiły więcej jak 160ml:no: ale rosną ładnie więc widocznie więcej nie potrzebują.:-)ja to mleko kupuje hurtem 30 opakowań po 350g akurat na miesiąc :-D

reklama
Lili ja wiem ze każde dziecko inne ale bardziej obawialam sie tego ze względu na ich wczesniactwo. Z Jula tez było inaczej bo ur o czasie więc wszystko wczesniej szło. No ale chłopakom to pasuje więc jest git.
No moje zarloki i tyle:)
Ja mleko biorę od lekarza więc moge tylko 4 za jednym razem No ale to nic ważne ze " majątku" nie wydaje.
Jednak tu opieka prorodzinna jest na poziomie. Leki itp tez za free.

Dziewczyny a jak piszecie , ze dziecko je np 160ml to mówicie o samej wodzie czy ostatecznej pojemności gotowego mleka po dodaniu ?
Fajnie macie w tej Anglii, ja wydaje na mleko 450-500zł/miesięcznie:szok:

No Zabolek chłopaki Twoje mają apetyt niezły.Tylko się cieszyć:-) Wcześniaki wbrew pozorom to silne dzieciaki,jak sama widzisz dałaś im szybciej kleik i jest git.

niukleczka no jak robię mleko tzn wleję wody 150 to po dodaniu mleka robi się 160ml :tak: U nas na mleko (jeśli kupuję taniej) idzie 510zł,trzeba dobrze sie rozglądać bo przedział cenowy jest ogromny.Na pampersy 450zł to juz wnet tysiak.Liczyłam ostatnio ile mniej więcej idzie miesięcznie i wyszło mi 1700zł na bliźniaczki:szok: a zaraz trzeba kupować rzeczy zimowe i jeszcze starszą też obkupić.Skąd to brać.W tym naszym kraju nic nie pomagają rodzinom,ale pijakom w mopsie to dają.Wrr.... cała polityka do bani
Do Anglii to ja chciałam jechać 10 lat temu,ale mój nie chciał,pewnie teraz troszkę lżej byśmy mieli.

lilly - skoro Tobie idzie 510zł to mi raczej więcej:-(, chyba zatrzymałam się na starszych obliczeniach.... Postanowiłam, że jak maluchy skończa 6 miesięcy to przechodzę na bebiko - taniej wychodzi niz bebilon, moze nawet wczesniej to zrobie, w kończu moi nie maja problemów z brzuchami, kupami, kolkami.

Kleik podałabym po kapaniu ale raczej podam im o 1-wszej bo wtedy karmi mój mąż i mam nadzieję, że pośpia dłuzej z czasem do 6-7 (marzę:-)) bo jak im dam w jedzeniu po kapieli to co mi z tego, że pośpia nawet do 3 jak i tak ja sama będe musiala ich oporządzić ale z drugiej strony boje sie czy mąż wszystko dobrze zrobi w nocy sam ehhh

Niuleczka ile średnio Twoje razem wypijają mleka na dobę?u mnie średnio 2l i 100ml na dobę we dwie czyli litr i troszkę na jedną.Nie koniecznie dziecku które więcej je wypada więcej na dobę,bo sąsiadki z góry niby wiecej pije ale rzadziej i w sumie na to samo wychodzi.

Lili i tu dobrze napisalas.moi na raz piją wiecej ale mniej razy. Bo np ostatni posiłek kolo 18 i juz idą spać na noc i jedza dopiero na ranem Filip a tomek jeszcze raz w nocy. Średnio dziennie kolo 800-1000 ml

Zabolek normalnie masz super,że Twoje bąble tak długo w nocy śpią.Moje pospały góra 5 godz,ale to raczej rzadko się zdarza.Tak to się budzą do mleka co 3 godz normalnie.Ale jeszcze troszkę i będzie lepiej jak treściwsze mleko będą piły tzn bardziej zagęszczone kaszką,tylko robię to stopniowo;-)My zaczynaliśmy od mleka pre nan dla wcześniaków (mega cena ok 50zł puszka na nie całe 2 dni)) potem mieliśmy bebilon nenatal też dla wcześniaków (również drogie,ale ciut tańsze od pre nan) potem bebilon 1 wydaje się drugo,ale nie jest jak się weźmie pod uwagę puszkę 800g,w tesco np płaciłam 39.99zł,mieliśmy taką puszkę na ok 3 dni,ale wtedy jeszcze dziewczyny mniejsze ilości piły.Przestał im pasować po jakimś czasie i teraz mam nadzieję,że już na dłuższy dziewczyny są na mleczku Gerber.Jest lepsze składem od bebiko a cena taka sama.Tzn trzeba patrzeć w sklepach bo np w eleclerc kosztuje ok 17zł a w lidlu albo w inter marche ok 13zł więc w skali miesięcznej mozna dużo przepłacić albo zaoszczędzić.

Idziemy niedługo na spacerek i potem po moją najstarszą do zerówki.Po kilku dniach paskudnej pogody,dziś się wypogodziło:-)

Faktycznie dzis ładnie i jutro tez ma być:-)

Dziewczyny nie kumam tych moich chłopaków już....wczoraj o 1 dostali mleko z kleikiem, zjedli wszystko tzn Kuba 180, Olek 160, liczyłam na długie spanie a tu o 2.40 Kuba juz się wybudzał to myslałam że szlag mnie trafi, do 4 próbowałam go oszukiwac piciem ale działalo na 5 min i od nowa, potem skapitulowałam i zrobiłam im mleko, nastepnie juz przed 7 znów pobudka nieeeeeeeeeee chcę tak nooo, a juz sie tak cieszyłam ze zaczynaja jakos spac jak ludzie. Jak to mozliwe zeby nie przespac nawet 2 godz po kleiku?, ja juz sama nie wiem czy im nie słuzy, czy poprostu im sie poprzestawiało teraz?

reklama
Dziewczyny moje dzieci kaszek i kleików nie jedzą bo nie lubią:baffled: Nawet nie chcą tego tknąć ze smoczka do kaszki, a po kąpaniu karmić je łyżeczką to porażka bo już mega śpiące i marudne. Dostają więc ciągle samo mleczko, oczywiście oprócz obiadków i deserków i jak je nakarmie o północy na śpiąco to wytrzymują do jakiejś 7:30 i powiem Wam, że mimo iż mają przerwę 7 godz w jedzeniu to rano i tak z wielką łaską zjedzą 100 ml, czasem nawet nie. One ogólnie na raz zjadają mi 140 ml i ani ml więcej. Ale ładnie przybierają na wadze i na zabiedzone nie wyglądają.
Więc jak czytam ile Wasze maluchy potrafią wciągnąć to jestem w szoku. Moje na dobę wypijają ok 600 ml mleka.
niuleczka może Twoje mają skok rozwojowy, bo wtedy dzieci albo nie chcą jeść albo jedzą bardzo dużo, albo bardzo często.

Do góry