reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Kochana ja karmiłam tylko mm.na początku dostali siare. Potem nie walczyłam o.laktacje bo było to dla mnie za trudne..

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny jak karmicie swoje dzieci? Jedzą tylko z piersi czy też dokarmianie? Mój syn się nie najada czasami i muszę go dokarmiać. Córka się najada, ale wisi w dzień co godzinę, za to w nocy ładnie śpi.
Moje skarby mają miesiąc a karmię je 2 tygodnie. Starałam się ich nie dokarmiać, ale nie dam rady jak płaczą.

U mnie kp i trochę mm. W szpitalu nie umieli złapać, ciągle wisieli i dostali mm. Początkowo kazali dokarmiać 30ml po każdym posiłku, ale szybko zredukowaliśmy to do 30ml rano i wieczorem, potem tylko wieczorem 60ml, a potem jak mieli 2 miesiące nic. Teraz znów wróciło wieczorne mm, bo są bardzo niespokojni i zmęczeni, im więcej marudzą, tym bardziej są głodni i ja nie nadążam. Jeden je ładnie i sam się odsuwa, a w nocy zasypia, drugi niestety wisi i ciągle mu mało.
Dodatkowo, w pierwszym miesiącu spałam na siedząco i karmiłam non stop i dopiero w 2-3. miesiącu jakoś się uspokoiło. I karmienie co godzinę to zupełna norma, zwłaszcza u takich maluchów. Ten piękny obrazek kp, że dziecko je 15 min i elegancko zasypia i grzecznie śpi 3 godziny można w bajki włożyć :) Mnie na kp nie zależało tak bardzo, a 3,5 miesiąca już jakoś minęło i planuję jeszcze to trochę ciągnąć.

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

Ja miałam trudny start, bo dzieci były na wcześniakach i nie pozwolili mi ich karmić piersią. Wyszli po 2 tygodniach i zaczęłam je uczyć jeść z piersi. Wcześniej co 3 godziny ściągałam laktatorem i je dokarmiali w szpitalu, ale miałam pokarm tylko dla jednego dziecka. Teraz jak synowi nie dam butelki czasami po karmieniu to płacze i je palce lub rzuca się na smoczek mało go nie połknie. Stawałam na rzęsach żeby mieć pokarm. piję herbatki i ********** i nic. Jeść nie mam czasu ani spać, więc dodatkowe ściąganie odpada, zresztą kiedy. Dobrze, że nie jestem sama A jakie mleko dajecie? Ja mam zlecone dla wcześniaków pronan ale to do 4 kg wagi.

Ja miałam trudny start, bo dzieci były na wcześniakach i nie pozwolili mi ich karmić piersią. Wyszli po 2 tygodniach i zaczęłam je uczyć jeść z piersi. Wcześniej co 3 godziny ściągałam laktatorem i je dokarmiali w szpitalu, ale miałam pokarm tylko dla jednego dziecka. Teraz jak synowi nie dam butelki czasami po karmieniu to płacze i je palce lub rzuca się na smoczek mało go nie połknie. Stawałam na rzęsach żeby mieć pokarm. piję herbatki i ********** i nic. Jeść nie mam czasu ani spać, więc dodatkowe ściąganie odpada, zresztą kiedy. Dobrze, że nie jestem sama A jakie mleko dajecie? Ja mam zlecone dla wcześniaków pronan ale to do 4 kg wagi.
Ja tez na poczatku dawalam pronan,teraz jesteśmy na enfamil, u nas wyglądało to tak,ze dziewczyny nie umialy złapać piersi,więc byly na butelce,początkowo ściągnąłam laktatorem przez 1,5miesiąca i dokarmialam mm,potem mojego mleka było coraz mniej i dawalalam mm, wiadomo,ze każda by chciala kp ale czasem wychodzi tak ze trzeba dac mm,na początku może i mialam wyrzuty ze nie kp ale tak jak tu mi doświadczone mamy pisały,najedzone i kochane dziecko to szczęśliwe dziecko i tego się trzymam,moje dziewczynki za pare dni będą mieć 9miesięcy,kocham je nad życie, chociaz daja popalić nam nieraz :) pozdrawiam wszystkie mamuski :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Dajesz im, co możesz i to jest ważne. Obojętnie czy kp czy mm, jeśli mama i dzieci są zadowolone, to jest dobrze. Nie ma co się biczować, jeśli coś nie wychodzi, no bo w imię czego? Jest na fb grupa "bliźniaki na piersi" i może tam Ci dziewczyny pomogą, jeśli masz wątpliwości. A ode mnie: dobre samopoczucie mamy jest tak samo ważne jak to dzieci. Rób, jak Ci intuicja podpowiada i będzie dobrze :)

Co do mleka, to my dajemy aptamil/milumil pre ha. Niczym się nie różni od 1 w dawkowaniu, ale podobno jest rzadsze i imituje mleko matki. Z tego, co wiem, tej kategorii mleka w Polsce nie ma.

U mnie na początku były na bebilon ha. Później koło 4 miesiąca przesiadłam je na bebiko. Jak się urodziły były dość małe, nie potrafiły dobrze złapać piersi. Od urodzenia głodniały w jednej sekundzie i o ile w szpitalu jak przystawiały je obie na raz położone jakoś to karmienie szło, w domu nie było opcji. Dwie naraz krzyczące z głodu, ja próbuje je przystawić, one nie mają jak złapać. Koszmar. Laktator nie został moim przyjacielem i stwierdziłam że wolę dawać butlę niż słuchać jak płaczą z głodu ☺

Ja też nie mam Parcia żeby tylko pierś bo też chcę mieć coś z dnia a tymbardziej że mam starsza córkę i wogole. Przy każdym karmieniu pierś i potem zależy albo daje butle albo nie ale butelka z mm bo jakbym miała odciągac to bym wogole cyckow nie chowala

Napisane na WAS-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej dziewczyny :)
U mnie taka sytuacja: Sylwia przybiera regularnie a Sandra przez jeden tydzień nie przytyła nic a przez następne trzy dni aż 200g. Czy to jest możliwe czy z moja wagą jest coś nie tak?

Do góry