Na poczatku to byly malutkie zmiany jasne, wygladalo to jak liszaj, teraz to sie mega pogorszylo jest czerwone, luszczy sie, swedzi bo ciagle sie drapie. Ma to tylko na szyi, nigdzie wiecej, dlatego pediatra caly czas sie upiera ze to jakas alergia kontaktowa. Mialam wczesniej robiona masc z wit A i cholesterolami ale nie pomagala, teraz od kilku dni nawilzam kilka razy dziennie kremem specjalnym emolium ale nie wiem czy to pomaga, chyba za krotko zeby stwierdzic.Na noc mam jakas masc robiona z hydrocortisonem na kilka dni, jak nie pomoze to mam 3 dni smaorwac sterydem. A jak to jest u was? Jesli nie ma alergii to cos powoduje te pogorszenia? Czy to "samo" ciagle wraca? Nie wiem jak to ugryzc..Musze isc do pediatry niech mi da skierowanie do alergologa, tylko ona tez twierdzi ze robienie testow takim maluchom jest bez sensu..Zaraz sprobuje przeslac zdjecie z kom jak to wygladalo tydzien temu, teraz jest lepiej.
reklama
M
mama290
Gość
lioneska teraz jest taki okres ze grzejniki chodza jest dosc suche powietrze zmina temp nastepny atak bedzie w lato tak jest u mojej corki mozna zbadac krew takim malucha ale ogolnie na alergie ja sterydami nie smaruje wogole bo po pierwsz one niszcza skore a po drugie nie ma zadnych badan na wplyw ich na organizm ja dziekuje jak np moja corka nie bedzie mogla miec dzieci albo cos gorszego hydroc to steryd taki sam jak wystepuje w naszym organizmie z azs czesc dzieci wyrasta ale jak dla mnie to walka z wiatrakami jak sie drapia to obcinaj krotko paznokcie w nocy mozna zakladac rekawiczki bawelnianie
mama nie bardzo rozumiem, to znaczy ze hydrocortison jest mniej niebezpieczny? Ja sie wlasnie tez strasznie boje tych sterydow, pediatra przepisywala a dermatolog kazala sie ich bac i powiedzieciala zeby smarowac tez 3 dni ale tylko jak juz bedzie naprawde bardzo zle, ale wolalabym w ogole ich nie uzywac. Czyli nawilzanie pokoju tez jest istotne? Dzieki za wszystkie rady..
M
mama290
Gość
Lioneska hydroc jest najmniej niebezpiecznym sterydem nie dzila tak agresywnie jak np elocon ja go niestosuje ale znam dosw innych mam I opinie lekarzy o nim tak nawil pokoju ma wplyw powinna byc rownowaga dziecko powinno spac w pokoju najlepiej bez ogrzewania powinno duzo pic dieta tez jest wazna ale chodzi o dostarczenie organizmowi skladnikow takich jak np kwasy omega 3 I 6 nawilzamy tez od srodka zapominamy o zywnosci prztworzonej jak najmniej chemi I to samo sie tyczy otoczenia ubrania najlepiej 100 bawelny I co ciekawe kolory tez maja znaczenie np barwnik czerwony stosowany do farbowania takaniny moze pogarszac stan wiadomo nie mozna zwariowac ale proszek do prania nie uzywamy zadnych plynow do plukania warto tez do prania dodawac pare kropel ojelku z drzewa herabcianego swietnie odkaza przy azs trzeba zminimalizowac ryzyko nadkazen skory ciezka choroba I wlasnie nie wiem jak to jest w PL ale to jest choroba przewlekla I powinnie sie nalezec jakis zasilek pielegnacyjny tak mi sie wydaje
katherine_mag
Fanka BB :)
dołacze sie do tematu. Ja ostatnio bylam z Magdą u lekarza z skazą białkową robili jej testy skórne i nic nie wyszło. czyli nie ma tej skazy bogu dzięki ale i tak nie może pić mleka krowiego bo nie toleruje laktozy bo ma rozwolnienie po takim mleku, dodatkowo Magdalena ma takie plamki na skórze kazali narazie smarowac stosowac specjalne mleko i kontrola za pare miesięcy i teraz czytalam was o tym azs. czy to jest coś takiego?
Załączniki
M
mama290
Gość
Katherine to mi wyglada na liszaj a ma odydwu raczkach??
katherine_mag
Fanka BB :)
nie na jednej tylko i z dwa takie maleńkie ledwo widoczne na nóżce. Ja to pokazywałam lekarzowi powiedzieli zeby to smarowac bo to od suchej skóry. Sama nie wiem narazie smaruje tlustym kremem z apteki jaki mi przepisali.
M
mama290
Gość
Lioneska u ciebie to sa zminay azs na bank a pod kolanami?? nic nie ma
reklama
ehh
nic nie ma wiecej, "tylko" ta szyja..
Wczesniej na spokojnie do tego podchodzilam bo bylo malutkie i mialam nadzieje ze minie, teraz wiem ze musze cos zrobic, tylko nie wiem co, posluchac dermatologa narazie czy szukac lekarzy dalej..Ehh musze przestudiowac internet..
A wiecie kto moze dac skierowanie na testy/badania? Pediatra/dermatolog czy musze isc do alergologa?
Wczesniej na spokojnie do tego podchodzilam bo bylo malutkie i mialam nadzieje ze minie, teraz wiem ze musze cos zrobic, tylko nie wiem co, posluchac dermatologa narazie czy szukac lekarzy dalej..Ehh musze przestudiowac internet..
A wiecie kto moze dac skierowanie na testy/badania? Pediatra/dermatolog czy musze isc do alergologa?
Ostatnia edycja: