reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Hej Dziewczyny.
Minęło kilka dnia od czasu kiedy M ma okularki, i powiem szczerze załapałam doła, zamiast się cieszyć. Widzę, że małą bolą oczka, okulary uciskają, zsuwają się, jest marudna, płaczliwa, obolała. No po prostu mi jej żal. Jeśli na chwilę zapomni o dyskomforcie jest wtedy pogodna, pięknie się uśmiecha, cieszy, ale tych chwil jest bardzo mało. Może z dnia na dzień będzie lepiej, póki co jest bardzo ciężko ....albo ja łapię jakąś deprechę ;)
Jeśli tylko zrzucę zdjęcie na komputer, to oczywiście je wstawię.
Od 3 dni dziewczyny próbują marchewki, i muszę przyznać, że bardzo chętnie ją zajadają, stąd moje pytanie, powtarzać warzywo 7 dni z rzędu i dopiero wprowadzać następne, czy mogę np. po 4 dniach dać im inne danie jednoskładnikowe? Powiedzcie jak robiłyście, testowałyście wszystkie dania z serii pierwsza łyżeczka, czy szybko przeszliście na danie dwu-trzyskładnikowe? Trochę późno się wzięłam za rozszerzanie diety i jakbym chciała wszystko powoli testować, to w 7 miesiącu by jeszcze nie zjadły obiadku.
A co do fb, właśnie z niego zostałam wyrzucona, bo się nie przedstawiłam, ale jakoś nie mam pewności ,czy faktycznie to grupa zamknięta i czy inni na fb nie będą widzieli co pisze i że od niej należę?

reklama
santini - po to właśnie trzeba się przedstawić, żeby wiadomo było kto jest kto. To jest grupa tajna i osoby z zewnątrz nie mają do niej wstępu.
Co do rozszerzania diety. Ja przez dwa tyg dawałam jednoskładnikowe dania. I nie 7dni to samo, tylko codziennie co innego.

lioneska - dzięki że pytasz, ale ale moje samopoczucie całkowicie jest do bani. Szkoda słów :-(

Santini-to marudzenie to niekoniecznie musi być objawem zmeczenia oczu czy okularków. Moi okularków nie mają, nic ich nie uciska a marudzą calymi dniami, hehe .Jak byli młodsi to w ogole darli się praktycznie caly dzien. Tylko na rekach w miare się uspokajali, ale w większości przypadkow nawet i to nie. Jak nie spali tak płakali, jak chcieli spac to tez płakali i tak cale dni mijaly.
Co do rozszerzenia diety. JA b. ostrożnie do tego podchodziłam, tzn dawałam jedeno warzywo przez pare dni 4-6 dni, potem kolejne jedno warzywo przez pare dni, Jak oba warzywa były ok , to dawałam trzecie warzywo już do tych dwóch i wychodzily mieszanki dwu-trzyskladnikowe. Ale każdy robi wg uznania. Jak dziecko nie ma klopotow to można szybciej to wszystko wprowadzać.

A u nas wiekopomna chwila dzisiaj nadeszla. Otoz, taaadadaaa, M. zaczął raczkować!!!!! Bardzo się ciesze. Kamien z serca. A równo 3 miesiące temu zaczal raczkować, taka jest miedzy nimi roznica. Chociaz niewykluczone, ze Marek teraz nagodni i prześcignie Adama.

Jjka gratulacje dla Mareczka!!!
U nas marudzenie na potęgę. Krzysiowy wychodzą 3 zęby naraz jedynki dwójka górne. Wojtuś ma już 4 zęby, chwilowo nie widzę żeby coś się kluło, ale i tak nocki ma takie że się budzi kilka razy. Nadal śpimy osobno z każdym z maluchów bo w ogóle by się nie dało spać. Zmiana pieluchy czy ubieranie to istny koszmar, już nerwy tracę. Nie pomaga zajmowanie czymś innym, ani zabawkami alni gilgotkami, a są coraz silniejsi i nie mogę ich utrzymać przez chwilę na miejscu.
Santini - myślę, że Milenka musi się przez kilka dni oswoić z nowymi bodźcami, wcześniej miała je bardzo ograniczone. Może ją główka boleć, oczka. Ale najważniejsze że już w miarę dobrze widzi bo to ważne dla jej rozwoju. Musisz chyba przeczekać ten trudny dla niej okres. Będzie lepiej! Podobnie jest z zębami - po ptrostu trzeba to przeczekać. Uśmiechaj się do niej dużo a zobaczysz że niedługo ci się odwdzięczy.
Ja trochę szybciej wprowadzałam nowe warzywa i owoce. 2-3 dni i jak nic się nie działo to kolejne. Dość szybko zaczęłam łączyć 3-4 warzywka + mięsko + 1/2 łyżeczki kaszki manny i obiadek gotowy. No ale gluten to najwcześniej po 5 m-cu wprowadzaj. Ja zaczęłam po 6.

Jjka super gratulacje dla Marka
Napierajka współczuje u nas chyba na razie spokój. Lena ma 4 zęby a Filip 8. Jeśli chodzi o ubieranie to z Filipem różnie bywa nieraz już mi tak przypieprzył głową że sprawdzałam czy mam zęby

U nas dwie nowości Lena też już chodzi i dzisiaj pierwszy raz podałam maluchom krowie mleko, czekam na efekty

jjka gratulacje!! wiem jak na to czekaliscie ;)
Napierajka wspolczuje..Moi na szczescie w dzien tak nie marudza, sa pogodni caly dzien, tylko kwestia przewijania i ubierania to chyba tak samo..Masakra jakas, na moich tez juz nic nie dziala i uciekaja wyginaja sie w luk..
dzisiaj bylam na usg z dominikiem i pani mi mowi zeby go polozyc na stole :) usmiechnelam sie ale polozylam, na sekunde, on juz na brzuchu wiec pani mowi ze ok, moze byc na brzuchu :) usmiechnelam sie i po sekundzie maly juz siedzi, pani mowi ze ok, moze siedziec tylko zebym go przytrzymala :) dalej juz nie musze opowiadac :) skonczylo sie na trzymaniu sila co tez nie do konca mi wyszlo bo silny dran i nie jestem w stanie go utrzymac, pani zapytala tylko jak sobie radze z takim ekspresem, odpowiedzialam ze dobrze, w domu mam takiego drugiego :D ale tak na powaznie to wstydze sie z nimi chodzic w miejsca publiczne..nie mam nad nimi zadnej kontroli jak sie tak wyrywaja..

Rany jak wy wszystko pamietacie, ja juz nie pamietam kiedy co i ile dawalam do jedzenia berbeciom :)
anulfka z tym kardiologiem to bylo tak ze jak maly mial 2 czy 3 miesiace to pediatra uslyszal szmery i wtedy trafilismy do kardiologa, maly faktycznie strasznie sie meczyl przy jedzeniu i pocil, diagnoza byla szybka ze to przewo botalla i za pol roku na kontrole, myslalam ze to nic strasznego ale jak poczytalam w necie to stwierdzilam ze nie bede czekac pol roku i tylnymi drzwiami poszlam na jeszcze jedna wizyte do innego lekarza,niby najlepszego w regionie..I ten lekarz powiedzial ze to nie to..I tak przyjelam ta lepsza wersje jak wiadomo :) za tydzien kontrola zobaczymy..

karmelova a to juz mozemy dawac mleko normalne? do mnei wciaz nie dociera ze dzieci maja prawie rok :)

Santini nie załamuj się! Zobaczysz Milenka szybko oswoi się z okularkami i po pewnym czasie nie będą już jej przeszkadzać. Sama mówisz, że teraz już się uśmiecha i jest pogodna, poprostu poznaje świat, a doskonale pamiętasz jak było przedtem. Życzę Ci dużo siły i wytrwałości.

JJka
gratulacje dla Mareczka.

Lioneska mam nadzieję, że wszystko się okaże dobrze u kardiologa.

Ja byłam dzisiaj na wizycie u gina i przynoszę bardzo optymistyczne wieści. Dzidziuś nadrobił zaległości wagowo i już waży jakieś 1465g. Dla mnie to olbrzym w porównaniu do Asi i Wojtusia. Mam tylko nadzieję, że wyrzymam przynajmniej jeszcze 6-8tyg. Noi ma być na 100% syn:tak:

Dziewczyny :-) Wlazłam tu po baaardzo długim czasie właśnie po to żeby napisać, że jak chcecie dołączyć do grupy to przedstawiajcie się nickami z bb. Dużo złego dzieje się w necie, różni dziwni ludzie się pojawiają. Santini - zapraszamy ponownie :-)

Santini zobaczysz przyzwyczai się do okularów.
Jjka brawo dla M :)
Anulfka super że chłopiec.
Lilonka przy wysłaniu prośby o przyjęcie nie ma możliwości wpisania Nicka z BB

reklama
Do góry