reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

reklama
Madzia gratulacje!!!

Dziewczyny nie miałyście problemu z odróżnieniem jednojajowych bliźniąt?? Ja na razie nie mam chłopców na co dzień ale obejrzałam ich dokładnie i niczym z wyglądu się nie różnią. Po urodzeniu różnili się paluszkami u stóp ale teraz obaj mają identyczne serdelki ;-) Jak na razie widzę tylko, że Oskarek to obserwator i z godzinę po jedzeniu nie da się położyć do łóżeczka a mamusia na razie chętnie nosi na rączkach :-) Igorek natomiast lubi jak się do niego mówi, śpiewa jak zasypia ale jak przestaniemy to natychmiast otwiera oczka i robi podkówkę.

W czwartek przewieźli chłopców do szpitala na Szparagową i efekty było widać już po pierwszej dobie. Maluchy są karmione butelką co 3 godziny a sondą dostaja to czego nie dadzą rady wypić. No i oczywiście widać, że picie mleka z butelki nie męczy ich tak jak mówiły pielęgniarki z CZMP. Karmiliśmy ich kilka razy i chłopaki wypijają sami po 30-40ml (a mają 50ml w butli). Dla porównania, w ostatnich dniach w CZMP wypijali po 5-10ml z powodu bezdechów (wg pielęgniarek, bo bezdechu żadna z nich nie odnotowała a mają taki obowiązek).
A co do samego szpitala to jest jak w porządnym sanatorium ;-)

Dziewczynki dziekuje za bardzo miłe przyjecie ;)

Milenka - kuruj sie kochana :):) Zdjecia wkleje soon

Mój M też pomaga , choć ostatnio choci jak dziecko we mgle a ja padam z sił, bo jakoś nie mogę wszytstkiego ogarnąć. Myśle ,że z dnia na dzień będzie lepiej kwestia , żeby wpaść w jakąś rutynę
Laura nie chce jeśc próbuje wszytskiego od przemywania ją wacikiem po rozbieranie do pieluszki. Jutro połozna ma się skontaktować ze szpitale i być może zmienia jej mleko, bo w przeciwnym razie to dziecko się zagłodzi :-(

Monia ile Twoje szkraby ważą ???

Yustta - jak Ty dajesz radę

mamusie jakie macie wieczorne rutuały? najpierw dajecie jeść a potem kąpiecie czy odwrotnie? Ja najpierw kąpię a potem daje butle, ale zawsze po godzinie budza sie z kolką i potem dwie godziny je usypiam...moge je wykąpać po jedzeniu?

walawenderki a może daj jej jakąś inną butelke? Moje dziewczyny też na początku nie chciały jeść i nie mogłam ich dobudzić na jedzenie a jak zmieniłam butelki na TT to zaczely ładnie jesc
MoniaN. Powodzenia z nauką jedzenia i mam nadzieje ze szybciutko do domku wyjdziecie:) A ja z rozpoznawaniem swoich dziewczynek tez miałam problem na początku bo były identyczne wiec Wikusia miała umalowany jeden pazurek u nogi:-D A teraz to widze ze Wiki taka pyza na buzi jest:-D Myslę że raczej ich nie pomylisz..instynkt macierzynski zadziała;-)

Monia moje chłopaki są jednojajowe a rozróżniamy ich po uszach, bo Kamilek ma jedno uszko tak śmiesznie odciśnięte :p a dwa to teraz widać już też między nimi różnicę jeśli chodzi o buźki. Jeden ma bardziej pucołowatą :).

Nie zle jaja macie z tymi maluszkami jednojajowymi:)
Volka, a jak Ci spia chłopcy w nocy?
Monia, ja caly czas trzymam za Was kciuki zebyscie jak najszybciej byli w domku cali i zdrowi, a dzieciaczki zeby przybieraly jak moj Stas:-D, ktory wazy 7500:szok:

Karola my to jesteśmy szcześciary, u nas wystarczy zajrzeć w majty i zero pomyłki - hahahah

ale tak serio, to może monia zrób jakąś kropeczkę na paznokciu jednemu.

Viola - ze zdjęć FB jak dla mnie Twój jeden synuś jest bardziej pulchniejszy na buźce ;)

Kasieńkawinienka - dzięki kochana, spróbuje z tą butlą :tak:

Karola- na początku karmiłam tylko piersią to dość często się budzili i przeszliśmy na karmienie mieszane, tzn. w dzień tylko cyc a w nocy butle i lepiej śpią. Przeważnie dostają ok.23 po 100 ml to budzą się ok.3 i potem o 6-7.
Walawenderki- tak, tak, właśnie pisałam już. Kamilek jest większa pyza :p.

reklama
kasienkwisienka - ja kąpię maluchy co 2 dzień, kąpiel, a później jedzonko, bo raz że się przy jedzeniu wyciszają a dwa, że jak zaczynałam je kąpać po to mocno ulewały. Próbowałaś BOBOTIC na te kolki?

walawenderki - daję radę. Bliźniaki są super i na razie w miarę grzeczne, dają też matce pospać w nocy :-)

volka - miałam pytać właśnie jak karmisz teraz bo pamiętam że karmiłaś wyłącznie piersią. Ja chyba na noc też też zacznę systematycznie dawać butlę, bo jak na razie to tylko w razie potrzeby jak widze że sie nie najadły, ale butla jest megawygodna jak dla mnie..

MonaN - no to udało Ci się przenieść maluszki do tego szpitala :-) Teraz nauka picia z butli powinna pójść szybciej :))

Ja idę we wtorek do pediatry na kontrolę, zobaczę ile maluszki ważą. Konrad ma malutkie ciemiączko 0,5x0,5 i będziemy musieli cześciej odwiedzać pediatrę żeby kontrolować czy się nie zarośnie za wcześnie ale na razie usg główki wyszło ok, no i odstawiliśmy witaminę D.
W czwartek idziemy też do fizjoterapeuty, pomasować stópki. No i zostaje ortopeda usg bioderek. Oczywiście i fzjoterapeuta i usg bioderek prywatnie, bo pomimo tego że mam skierowanie na NFZ to trzeba ok 6-8tyg. czekać na wizytę, czyli za późno.
Jeszcze ten kardiolog.. Kinga ma drożny otwór owalny w serduszku i nieznaczną niedomykalność zastawki trójdzielnej.. mam nadzieję że pomimo tego że jest dość spory to jednak się zrośnie bo szanse jakieś są. Oby się tylko nie powiększał.

Dobrej nockii

Do góry