reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Czesć mniszek ja ciebie kojarzę ty nie masz czasami dzieciaczki zbliżone miesiącami do moich?
Może napiszesz coś więcej o swoich dzieciaczkach?? :-)
jjka widzisz może nastaną u Ciebie lepsze czasy:tak:. już masz troszkę więcej chyba czasu? A teraz bedziesz miała z górki, bo wyszły pierwsze zęby i dalsze tak nie będą męczyć , mniejmy nadzieje, u mnie też nastały lepsze nocki, czasami Wojtek zawyje, dam smoka i spi a Magdalenka to złote dziecko śpi całe noce, wogóle grzeczne dziecko za dnia jak i zanocy tfu tfu.
Co do raczkowania to u mnie narazie Wojtek buja się na czworaka, Magda coś też czasami próbuje już i mówisz że może tak dwa miesiące jeszcze ćwiczyc, a ja już myślałam że lada moment wystartuje mi, chociaż narazie nie chciałabym tego hehe.
W Polsce też tak zimno jest?, u nas już musze chodzić w kurtce i chyba już w czapie tak pochłodniało strasznie brrrr. chyba niedługo odpalimy piec, bo zimno normalnie mi jest nawet w domu.

reklama
No tomnie dziewczyny troche uspokoilysciebo moi maja 7 miesiecy i juz bym chciala zeby siedzieli;p Wiec bede czekac:) Moi chlopcy narazie spia p tej samej porze teraz min 2 razy po 1 lub czasem 2 godz. Ale za to jak nie spia tooka nie moge spuscic ;/ niemowiac tez ze telewizormusi byc wylaczony bo jakbym byl wlaczonyto zdolni nic nie robic tylko patrzec;/ byle do przodu...wrr

Czesc dziewczyny, moge do Was dolaczyc? Zameldowalam sie kiedys na watku ciazowym, ale z braku czasu i kilku prblemow pozniej sie nie udzielalam, ale caly czas Was podczytuje.
Moi chlopcy skonczyli dzis 5 miesiecy, urodzili sie w 35 tyg.
Mam pytanie do cannot, co robisz zeby pozbyc sie tej bakterii? Moi chlopcy tez zostali nia zarazeni w szpitalu, na szczescie nic im zlego nie zrobila, ale nie mozemy sie jej pozbyc. Co miesiac kontrolujemy, daje probiotyki i nic...

katherine_mag tak moje chlopaki sa z 4 lutego :) podobni wiekowo do twoich pociech:) no wiec moi teraz bujaja sie na kolanach i Kuba zaczal przesuwac raczki i nozki czasem smiesznie bo chce raczkowaci przesunie nozkia rece juz nie i leci do przodu heheh. Mati narazie sie buja i na wstecznym raczkuje:) z zebow to kiepsko narazie tylko mati ma jeden zabek znaczy juz siewyklul i mu rosnie u Kuby cisza ale dziasla spuchniete wiec moze lada dzien... jemy duuuzo zupek warzyw owocow jak Mati widzi banana w sklepie to az sie trzesie i placze bo juz chce tak jest uzalezniony;p a jak u ciebie rozwoj podobnie?

hej, z dziewczynkami coraz lepiej:) Dzisiaj wyjeli juz Karolince dren z płucka.

Mam pytanko:jakie dokumenty poza aktami urodzenia musze złożyc do pracodawcy zeby wniesc o urllop macierzynski? Jak ma wniosek wygladac i ile tyg sie nalezy jesli chce pełny urlop?

Witam nowe mamy :-)

moje siadały mając 7 miesięcy. Mniszek moje również uwielbiają banany, ale na szczęście nie robią jeszcze mi awantur w sklepach, był czas że jadły banany codziennie i ja je polecam, bo to samo zdrowie, a na dodatek smaczne

nojo, super ze z dziewczynkami lepiej. A jak tam znajomi, odpuscili troche?
Jesli dobrze pamietam to jest 31 tyg platnego 100% macierzynskiego + 8 tyg dodatkowego. Oprocz tego 26 tygodni urlopu rodzicielskiego (60% wynagrodzenia). Oprocz aktow urodzenia potrzebne jest wypelnione podanie o urlop, wzor powinnas dostac od pracodawcy. Jak otrzymasz nr pesel dziewczynek to jeszcze trzeba je zglosic do ZUS. Mam nadzieje ze nic nie pomieszalam:)

nojo - super, że z dziewczynkami coraz lepiej. Trzeba mieć nadzieję, że teraz już będzie z górki.
Urlop macierzyński pełny to 31tyg macierzyński, 8tyg dodatkowy macierzyński (na bliźniaki) i 26tyg urlop rodzicielski. W sumie wychodzi jakieś 15miesięcy. Do wniosku nic oprócz aktów urodzenia nie potrzeba a wniosek to każdy pracodawca pewnie ma swój więc musisz po prostu się dowiedzieć.

Bibiana, cannot - chciałam Wam nagrać Domiśka jak wcina obiad ale niestety. Jak widzi telefon (mam kolorową ) to albo w ogóle przestaje jeść albo je tak byle jak. A jak tylko odkładam telefon to zaczyna walkę o jedzenie i muszę biegiem dawać łyżka za łyżką :-D Próbowałam parę razy i nic z tego. Cały czas to samo. Nie będzie oglądania :-D zapraszam do mnie na prezentację na żywo :-D:-D:-D

Mam do Was pytanie. Jak ubieracie dzieci na spacer w taką pogodę jak dzisiaj? 12st, deszczowo i wietrznie. Nie chciałabym ich przegrzewać, ale nie bardzo wiem jak ubrać :-(

Ostatnia edycja:
mniszek to dwa tygodnie różnicy między naszymi bąblami :tak:Dobrze kojarzyłam.:-) Moje dzieciaki to jak dwa odległe bieguny, Magdalena jest w tyle za Wojtkiem, Wojtek bardziej aktywny, opanowuje cały kojec, przewraca się na brzuch i spowrotem, ćwiczy dzielnie bujanie na czworaka, pełza do tyłu, kiwa się na boki , a Magdalenka umie na brzuch przeturlac sie i spowrotem czasami podniesie tyłek, i na boki kiwa się , nie wiem co oni maja z tym kiwaniem na boki ale wygladaja śmiesznie jak naraz tak robią :-D. warzywka też dużo jedzą, owoce bardzo lubią zwłaszcza jabłko, banana słabiej nie wiem dlaczego, może nie lubieją zbytnio słodkich rzeczy, preferują bardziej słodko-kwaśne.
Teraz jestem na etapie wprowadzania do diety -rybka, jajko

reklama
Do góry