reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Ja trochę nie nadążam za wami hehe. Za dużo piszecie albo ja za mało zaglądam tutaj ;-)
Juliana Xlander dla mnie jest super, prowadzi się lekko, wszędzie mi się mieści dzieciaki mieszczą mi się spokojnie w nim. Polecam naprawdę. ja go w sumie w ciemno kupowałam, bo potrzeebowałam mieć w Polsce dla nich wózek i jestem zadowolona, zastanawiam się nad sprowadzeniem sobie go do Norwegii bo trochę mój przeraża mnie, Tako duo Jumper w porównaniu z X landerem to kobyła hehe.
Mam podać swój schemat?? No ok, z tym że mam bardzo podobny do Milla76 :tak:, zawsze śmiejemy się że nasze to czworaczki, podobnie rozwijają się i zachowują:-D
5-00 180ml kaszka manna ( ok 3-4 miarki kaszki do mleka)
8-00 150 ml mleka samego
11-12 obiadek( każdy zjada trochę więcej niż słoiczek) i popija soczkiem
14-15 deser owocowy
17-18 mleko 150 ml
19-20 kaszka jaglana 200 ml ( dodaje do mleka ok 4 miarki)
jakos tak to wychodzi w zależności kiedy zachce im się obiadku, czasami normalnie po 3 godzinach już chcą a czasami po 4h a potem normalnie co 3h.

A po obiadku i deserku nie chcą już mleka. I między posiłkami pija wodę z odrobiną soku jabłkowego, śliwkowego. To tyle
Emilek ładnie urządziłaś dzieciom pokój, też mnie to czeka, a dzieci jakie zaciekawione :)
Edytka84 fajnie że wszystko z dziewczynkami w porządku, moja Magda też miała tą asymetrie, jeszcze troszkę ma krzywą główke ale to bardzo mało, samo jakoś to znika, zaczełam jej prześcieradło wieszać po tej stronie co głowę mi obracała za często i teraz obraca mi w lewą i w prawą, a wtedy tylko w prawą i była przez to wygięta jak struna, teraz jest prościutka.
Teraz lekarze zawsze coś znajdą u dzieci, przesada. Najbardziej wkurzają mnie te siatki centylowe, kiedyś tego nie było i jakoś dzieciaki rosły, a dziecko to czasami waży więcej czasami mniej taką ma naturę, na początku straszyli mnie z Magdą że za mało waży, a ona jest taka jak ja byłam mała, drobinka. Tylko że w Norwegii czepiają się trochę, tam nie wiem czy słyszałyście że jednej polskiej rodzinie zabrali dziecko bo było smutne ( a wtedy jej babcia umarła, no to było smutne). Także, pod tym względem mają fioła, i jak dzieciaki mi wyrosną i będą musiały iść do szkoły to trzeba będzie wracać do PL chyba.
Madison ja nie miałam wcześniej dziecka, ale też uważam że człowiek potrafi lepiej sobie poradzić czasami z dwójką na raz niż z jednym jak widzę po koleżankach. Ja już taki system sobie wypracowałam że mógłby być jeszcze trzeci heheh, żart.
I od początku ich nauczyłam, leżeć tylko w łóżeczku lub wózku nie na rączkach, nie nosiłam ich, wybiła 19 umyłam nakarmiłam i do wyrka kładłam i same zasypiały mi, czasami tylko wchodziłam podać smoka jak mi płakały i wychodziłam zaraz i tak nauczyły mi sięi nie muszę je lulać, bujac czy cokolwiek. Za dnia bawią się już razem, śpiewają, puszczam im piosenki i jest git, czasami nawet ja im śpiewam a one takie wpaytrzone we mnie i słuchają.
Lecę na dwór do maluchów, dziadkowie porwali mi dzieci hehe a ja sobie siadłam na chwile wypic kawę i przy okazji zajrzeć co u was słychać.
Życzę udanego wieczoru wszystkim ;-)

reklama
Ahh mam jeszcze jedno pytanie jakimi smczkami podajecie kaszki bo ja sprovbowalam takim od 6 msc do kaszek tommetippie ale leci z niego tak szybko ze i dziewczynom po szyjach:) i podawalam dziś łyżeczką kaszke na śniadanie ale slabo im Smakowała póki co :)

Sproboj smoczkow trojprzeplywowych. JA takich używam do butelek Lovi i Aventu nie wiem czy Tommy ma takie. Najlepiej się nadaja do mleka z kaszka.

Madison, głównie karmię piersią, mm dostają tylko wieczorem po kąpaniu. Mleka nie ściągam, bo mi się nie chce. Dzieciaki jutro skończą 8 tygodni.

Ostatnia edycja:
katerine - urządzanie pokoju dla dzieci to czysta przyjemność :-) z resztą ja w ogóle lubię urządzać wnętrza. W salonie wymyśliłam sobie wielkie malowidło na ścianie i je mam. :-D Chyba minęłam się z zawodem.

kamilasze - ja używam smoczków trójprzepływowych z Lovi i jest git. Nic nie cieknie, a dzieci też zadowolone:happy2:

Zobaczcie jaki gangster mi rośnie.:szok: Strach się bać

Załączniki

• 20140812_172458.jpg
    20140812_172458.jpg
    14,1 KB · Wyświetleń: 86
U nas dzień wygląda tak:
ok 5.30 150ml mleka
9.00 150ml mleka
12.00 zupka ok 150ml i mleko ok 90ml
15.00 owoc ok 100ml i mleko
18.00 kaszka ryżowa 150ml i woda
ok 20 ok 100ml mleka

Próbuję zrezygnowac z tego mleka po posiłkach...

Emilek ślicznie udekorowałaś pokój, a jak się dzieciakom podoba. A Dominik to naprawdę jak ganster wygląda:-D ale super słodziak. Ehh moja Asia do niego by pasowała, bo też czasami to takie miny potrafi zrobić że strach się bać. :-D Ale potrafi też oczarować innych jak zacznie się śmiać i oczka mrużyć, taka mała kokietka z niej. ;-)

U nas to jest jakaś masakra z karmieniem łyżeczką. A tak u nas wygląda jedzonko:
6-7 kaszka manna/ kleik kukurydziany lub sinlac dla Asi zamiast kukurydzianki ok 160ml
10-11 120ml mleka
13-14 20ml zupki + 100ml mleko
17 120ml mleko
19-20 180ml kleik ryżowy

Czasami uda mi się im tez troszkę owoców wcisnąc, ale Asia jak tylko poczuje jabłko to wymiotuje ale za to banana obydwoje bardzo lubią. A jakie owoce juz dajecie swoim dzieciakom?

Wczoraj mieliśmy szczepienie na pneumokoki i przy okazji była mała wycieczka. Byłyśmy z moją mamą i siostrą na lodach i Asia to taki mały sęp jest: tak patrzyła się na te lody jak jadłyśmy że musiałyśmy jej dać troszkę spróbować, najbardziej to smakowały jej jagodowe i truskawkowe:-) No i oczywiście musiała być ze mną na zakupach w rosmanie, taka kobitka z niej:-D

reklama
Emilek- jak dla mnie luzak na maksa:)

u nas jedzenie wygląda tak:

ok 5- 150ml samego mleka
ok 9- 180 mleka z jakaś kaszką (jaglaną, orkiszową, ryzową) albo musli lyzeczką albo budyń z 0,5 zoltka na ich mleku
ok 12- zupka 170ml
ok 16 180ml mleka z kleikiem
ok 18 owoce 100ml
ok 20 180ml mleka z kaszką lub kleikiem

Adaś non stop cwiczy do raczkowania. Coraz sprawniej mu to wychodzi. Marek jest leniwy i tylko lezy na placach, od czasu do czasu na brzuch się przekręci ale szybko mu się nudzi i zapomnial jak się przekrecac na plecy. Zalamka, 8msc i lezy jak kloda. Chyba wznowie mu rehab.

Do góry