reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Beta HCG

Ale nie przy pojedynczej ciąży.. Rozumiem progesteron, który wytwarza się pulsacyjnie. Ale przy becie poniżej 66% prędzej bym była na IP niż słuchała ginekologa, który mówi, że mniejszy przyrost jest Ok…
A poza tym autorka nie wie czy jest w pojedynczej czy bliźniaczej bo nie było jeszcze zbyt wiele na USG więc opcja z bliźniętamo również może być. U mnie w 5 tc był jeden pęcherzyk a w 6tc już dwa z sercami i beta również była z różnymi przyrostami.

reklama
TA dyskusja jest bez sensu.
Przyrosty są złe i świadczą o tym, ze z ciąża jestt coś nie tak. Na tym etapie scenariuszy jest milion, ale tylko jeden bezpośrednio zagraża zdrowiu i życiu autorki dlatego należy go w pierwszej kolejności wykluczyć.
W przypadku błędnych przyrostów nawet przy dużo niższych betach byłam pod stała obserwcja lekarza i na kontroli usg co 2-3 dni żeby jak najszybciej wykryć ewentualne krwawienie do otrzewnej i jest to jedyne słuszne postępowanie.
W takich sytuacjach zdecydowanie bezpieczniej jest działać i najwyżej niepotrzebnie pojechać na usg niż czekać na to, że jedna na milion tak miała to może i ja. Zaklinanie rzeczywistości nie wpłynie na przebieg ciąży, ale kontrola (nawet jeśli nadmierna) może być wybawieniem

A u mnie przyrosty po 300% również skończyły się poronieniem. Nawet jak serce już nie biło to przyrost był 140% , więc jaki sens badania bety skoro i przy dużym przyroście zarodek się nie rozwija?
U mnie w pierwszej ciazy było podobnie a skończyło się pustym jajem płodowym i lyzeczkowaniem.

Litości... co Ci da IP? Co oni tam mogą zrobić z ciążą która się źle rozwija? Skoro dziewczyna nie plami ani nie ma bóli to może czekać do ginekologa na USG i sprawdzić czy jest pęcherzyk.. To wczesna ciąża więc jeśli beta zacznie spadać to będzie to ciąża biochemiczna i tyle. Żaden lekarz się nad tym rozwodził nie będzie bo tak się zdarza. A porady typu "przy becie poniżej 66%" nie mają nic do rzeczywistości. Znam wiele osób które mają dzieci z bety z przyrostem poniżej 66% więc od diagnozowania czy jest dobrze niech lepiej będzie lekarz a nie randomowe osoby na forum.
Mogą uratować przed usunięciem jajowodu gdyby okazało się, że to CP. To, że Ty znasz takie przypadki nie znaczy, że przyrost takiej bety jest ok w każdej ciąży. Właśnie Ty jesteś randamową osoba pisząc, że przyrost 40-50% jest normalny, więc na 100% nie posłuchałam bym Ciebie wolałabym zasięgnąć porady lekarza na IP lub własnego ginekologa, który ma większe doświadczenie niż Ty . Tak jak @Zazuu napisała dyskusja z Tobą na ten temat nie ma najmniejszego sensu bo gdyby srały muchy i tak uznasz, że taki przyrost jest NORMALNY i zaraz wyjeżdżasz, że akurat znasz przypadek zdrowej ciąży z takim przyrostem 🤦‍♀️

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Widzę, że na tym forum same ekspertki. Nie warto już chyba o nic pytać, bo zamiast odpowiadać autorce to każda "doktorka" z każdą inną się kłóci... Ehh weźcie dziewczyny ogarnijcie. Na Boga..po co w ogóle pisać o poronieniu?! Dziewczyna pyta czy jest ok, to a Wy z poronieniami wyjeżdżacie. Smutne i... wredne.

Widzę, że na tym forum same ekspertki. Nie warto już chyba o nic pytać, bo zamiast odpowiadać autorce to każda "doktorka" z każdą inną się kłóci... Ehh weźcie dziewczyny ogarnijcie. Na Boga..po co w ogóle pisać o poronieniu?! Dziewczyna pyta czy jest ok, to a Wy z poronieniami wyjeżdżacie. Smutne i... wredne.
A czy ja się kłócę? 😅 wymieniam odpowiedzi z osobą, która pisze, że przyrost 40-50% jest normalny🙄 taki przyrost dla mnie nie jest normalny i na miejscu autorki postu skontaktowała bym się ze swoim ginekologiem bądź jechała na IP, a nie słuchała takiej osoby.. tyle w temacie..

bo nie jest ok? 💁‍♀️

A czy ja się kłócę? 😅 wymieniam odpowiedzi z osobą, która pisze, że przyrost 40-50% jest normalny🙄 taki przyrost dla mnie nie jest normalny i na miejscu autorki postu skontaktowała bym się ze swoim ginekologiem bądź jechała na IP, a nie słuchała takiej osoby.. tyle w temacie..
a czy ja coś o Tobie napisałam?

reklama
Do góry