reklama
Bo norma wskazuje na 1 tydzień od zapłodnienia... By wskazać tc z OM musisz dodać 2 tygodnie...Norma do 50 wskazuje że to 1 tydzień a to jest mało możliwe, od 2 tygodni nie miałam żadnego stosunku
Czyli ta norma do 50 wskazuje na 3tc wg OM.
Emilcia88
Fanka BB :)
Możesz rozwinąć skrót OM ?Bo norma wskazuje na 1 tydzień od zapłodnienia... By wskazać tc z OM musisz dodać 2 tygodnie...
Emilcia88
Chodzi o ostatnia miesiączkę ? Nie bardzo rozumiem Twoje obliczenia, ostatnia miesiączkę miałam 12 lutego, wg temu powinnam być już w którymś tygodniu ciąży a według wyników jest to pierwszy tydzień. Dlatego nie jestem pewna o co tu chodziBo norma wskazuje na 1 tydzień od zapłodnienia... By wskazać tc z OM musisz dodać 2 tygodnie...
frez.ja1987
Wiek ciąży liczy się z ostatniej miesiączki (om). W założeniu standardowego cyklu owulacja występuje 14dc (wtedy dochodzi do ewentualnego zapłodnienia). Natomiast zagnieżdżenie/ implantacja ma miejsce poniżej, ok 6-12 dni później. Wg Twojej ostatniej miesiączki jesteś w 4 tyg. Natomiast normy są podane od zapłodnienia, czyli tak jakby od wieku ciąży musisz 2 tygodnie odjąć. Czyli 2 tydzień.Chodzi o ostatnia miesiączkę ? Nie bardzo rozumiem Twoje obliczenia, ostatnia miesiączkę miałam 12 lutego, wg temu powinnam być już w którymś tygodniu ciąży a według wyników jest to pierwszy tydzień. Dlatego nie jestem pewna o co tu chodzi
Poza tym beta może być mniejsza, bo owulacja mogła być później. Przesunięcia się zdarzają.
Jest jeszcze kwestia tego, że wieku ciąży nie wyznacza się wyniku bety. Tylko z terminu ostatniej miesiączki. W czasie wizyty ewentualnie lekarz ten wiek skoryguje na podstawie USG. Jeżeli ciąża okaże się młodsza.
Na tym etapie najważniejszy jest przyrost w ciągu 48 lub 72h.
Dokładnie OM to ostatnia miesiączka.
W związku z tym, że kobiety mają różne długości cyklu - to aby nie wprowadzać zamętu na wyniku z labu masz albo tydzień ciąży liczony od zapłodnienia (bez korelacji z datą ostatniej miesiączki) albo tydzień ciąży liczony od OM przy założeniu, że Twój cykl ma 28 dni, a do zapłodnienia doszło 14-tego dnia cyklu.
Tak dla jasności:
Pani 1 - OM była 1 stycznia i ma cykl 24 dniowy... I teraz mamy np. 10 lutego - wg OM będzie to 6tc, ale realnie jest to 5 tydzień od zapłodnienia (gdy zaczął się hormon wydzielać) - zatem ciąża jest starsza niż wynika to z OM.
Pani 1 - OM była 1 stycznia i ma cykl 40 dniowy... I teraz mamy np. 10 lutego - wg OM będzie to 6tc, ale realnie jest to 2 tydzień od zapłodnienia (gdy zaczął się hormon wydzielać) - zatem ciąża jest młdosza niż wynika to z OM.
W związku z tym, że kobiety mają różne długości cyklu - to aby nie wprowadzać zamętu na wyniku z labu masz albo tydzień ciąży liczony od zapłodnienia (bez korelacji z datą ostatniej miesiączki) albo tydzień ciąży liczony od OM przy założeniu, że Twój cykl ma 28 dni, a do zapłodnienia doszło 14-tego dnia cyklu.
Tak dla jasności:
Pani 1 - OM była 1 stycznia i ma cykl 24 dniowy... I teraz mamy np. 10 lutego - wg OM będzie to 6tc, ale realnie jest to 5 tydzień od zapłodnienia (gdy zaczął się hormon wydzielać) - zatem ciąża jest starsza niż wynika to z OM.
Pani 1 - OM była 1 stycznia i ma cykl 40 dniowy... I teraz mamy np. 10 lutego - wg OM będzie to 6tc, ale realnie jest to 2 tydzień od zapłodnienia (gdy zaczął się hormon wydzielać) - zatem ciąża jest młdosza niż wynika to z OM.
Emilcia88
Bardzo dziękuję za odpowiedź jutro rano lecę na badanie i się okaże co to będzie ...Wiek ciąży liczy się z ostatniej miesiączki (om). W założeniu standardowego cyklu owulacja występuje 14dc (wtedy dochodzi do ewentualnego zapłodnienia). Natomiast zagnieżdżenie/ implantacja ma miejsce poniżej, ok 6-12 dni później. Wg Twojej ostatniej miesiączki jesteś w 4 tyg. Natomiast normy są podane od zapłodnienia, czyli tak jakby od wieku ciąży musisz 2 tygodnie odjąć. Czyli 2 tydzień.
Poza tym beta może być mniejsza, bo owulacja mogła być później. Przesunięcia się zdarzają.
Jest jeszcze kwestia tego, że wieku ciąży nie wyznacza się wyniku bety. Tylko z terminu ostatniej miesiączki. W czasie wizyty ewentualnie lekarz ten wiek skoryguje na podstawie USG. Jeżeli ciąża okaże się młodsza.
Na tym etapie najważniejszy jest przyrost w ciągu 48 lub 72h.
frez.ja1987
Trzymam kciuki. Daj znać koniecznieBardzo dziękuję za odpowiedź jutro rano lecę na badanie i się okaże co to będzie ...
X
Xxxsia
Gość
I co jak wyniki? Moja beta urosla z 2555 z pon, dzis 4946 takze przyrost jest. Mam wizyte na 16Bardzo dziękuję za odpowiedź jutro rano lecę na badanie i się okaże co to będzie ...
reklama
Emilcia88
Dziś wynik 92. Czyli przyrost jest ponad 100 procent . Zastanawia mnie tylko właśnie czemu większość dziewczyn ma w tysiącach a u mnie tak niskoI co jak wyniki? Moja beta urosla z 2555 z pon, dzis 4946 takze przyrost jest. Mam wizyte na 16