reklama
empolan
listopad '05 wrzesień '09
Mi kazali oddać oryginał odpisu aktu urodzenia. Pozostałe dwa odpisy schowałam tak skutecznie, że nie wiem gdzie są :-[ Musiałam zrobić sobie jeszcze jeden, bo w PZU też potrzebuję. Skleroza nie boli, ale jak utrudnia życie :
Pycha
mama Mai i Marty
jeśli chodzi o dodatek za urodzenie dziecka to dochody na członka rodziny nie moga przekraczać 504 zł netto w roku 2004,
- informację o tych dochodach uzyskujemy w Urzedzie Skarbowym,
- do tego potrzeba odpis aktu urodzenia dziecka,oni sobie tam na miejscu kserują i oddaja,
- trzeba też wypełnić druk, który nam dadzą, podpisu ojca dziecka tam nie trzeba,
- i jeszcze zaświadczenie z zakładu pracy, że tam nie pobieram i nie staram się o zasiłek rodzinny,
acha i to nie jest zależne kiedy dziecko się urodziło, tylko kiedy się składa dokumenty, bo gdybym je złożyła w 2005 roku to dostałabym 500 zł, a że składam teraz to dostanę 1000zł i na to mamy równo rok
- informację o tych dochodach uzyskujemy w Urzedzie Skarbowym,
- do tego potrzeba odpis aktu urodzenia dziecka,oni sobie tam na miejscu kserują i oddaja,
- trzeba też wypełnić druk, który nam dadzą, podpisu ojca dziecka tam nie trzeba,
- i jeszcze zaświadczenie z zakładu pracy, że tam nie pobieram i nie staram się o zasiłek rodzinny,
acha i to nie jest zależne kiedy dziecko się urodziło, tylko kiedy się składa dokumenty, bo gdybym je złożyła w 2005 roku to dostałabym 500 zł, a że składam teraz to dostanę 1000zł i na to mamy równo rok
justynaj
Fanka BB :)
i jeszcze jedna ważna wiadomość dotycząca tzw.dodatku porodowego:,że jeśli w 2004 roku dochody przekraczały 504 złnetto/osobę,ale sytuacja zmieniła się i obecnie nie przekraczają tej sumy,to trzeba udokumentować to-np.jeśli straciło się pracę to przedstawić świadectwo pracy itp.
Poza tym u nas wymagane są:
-zaświadczenie z US o dochodach za 2004r.
-akt urodzenia-ksero i oryginał do wglądu
-pesel dziecka (często wbijają na akcie urodzenia)
-kopia dowodu osobistego matki lub ojca
Poza tym u nas wymagane są:
-zaświadczenie z US o dochodach za 2004r.
-akt urodzenia-ksero i oryginał do wglądu
-pesel dziecka (często wbijają na akcie urodzenia)
-kopia dowodu osobistego matki lub ojca
ja byłam w MOPSie w poniedziałek i wniosek mi wydali tylko nie chcieli go przyjąć, bo powiedzieli , że dopiero od 9 02 będą przyjmować wnioski, jednak postanowiłam wysłać męża, żeby zostawił ten wniosek (bo w Gazecie Wyborczej napisali , ze wnioski powinni przyjmować tylko rozpatrywać będą je od 9 lutego), no i mojemu mężowi udało się i wniosek złożył bez stania w kolejce :laugh:
potrzebne są: ksero dowodu osobistego (oryginał do wglądu) ; ksero aktu urodzenia (oryginał do wglądu)
pesel dziecka jest potrzebny - trzeba go wpisać we wniosku
no i u nas jeśli chcesz, żeby wpłata była na konto trzeba było złożyć ksero "poświadczenia otwarcia rachunku bankowego"
potrzebne są: ksero dowodu osobistego (oryginał do wglądu) ; ksero aktu urodzenia (oryginał do wglądu)
pesel dziecka jest potrzebny - trzeba go wpisać we wniosku
no i u nas jeśli chcesz, żeby wpłata była na konto trzeba było złożyć ksero "poświadczenia otwarcia rachunku bankowego"
Ja już wniosek złożyłam a własciwie to mój męzus mnie wyręczył pieniazki powinnam dostać pod koniec miesiąca na konto :laugh:
24 lutego musze się zgłosic po decyzję.
Jednak ten pesel dziecka jest potrzebny, ksero dowodu osobistego, ksero aktu urodzenia i numer konta to wszystko ;D
A jak wam poszło?
24 lutego musze się zgłosic po decyzję.
Jednak ten pesel dziecka jest potrzebny, ksero dowodu osobistego, ksero aktu urodzenia i numer konta to wszystko ;D
A jak wam poszło?
reklama