reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badanie połówkowe, warto czy to zwykłe naciągactwo?

Hej Dziewczyny, czy któraś może mi powiedzieć - wytłumaczyć dokładnie, zalety badania połówkowego. Mieliśmy USG prenatalne i nie mamy pewności czy takie badanie połówkowe jest konieczne. Zwłaszcza, że wyniki tego pierwszego mamy bardzo dobre, a jesteśmy pod stałą opieką lekarza. Nie bardzo rozumiem sens tego badania, dlatego proszę o jakieś wskazówki. Czy robić, czy nie?

reklama
Rozwiązanie
Tak jak pisze Mary, ja robilam usg dosc pozno jak na termin miesiaczki a ciaza do tego jest na podstawie usg starsza. Prenetralne zawalilam bo poszlam za pozno i juz nie dalo sie zbadac dzidzi genetycznie. Ale wszystkie narzady zostaly szczegolowo opisane. Wedle miesiaczki bylo to 14, 3 a wedle usg jakis tydzien wiecej. Polowkowe robilam jak ciaza miala 21 tygodni wedle miesiaczki i 21 i 5 dni wedle usg.
A może potrafisz mi wyjaśnić jedną rzecz, bo tak się złożyło, że dzień przed prenatalnym miałam wizytę kontrolną USG na której Pani doktor powiedziała, ze to 14tc. Dzień później na prenatalnym Pan doktor określił czas trwania i gestacji (tak jak widać na zdj) na 13t 0 dni. Nie dziwiłaby mnie tak ta różnica gdyby nie to, że w tygodniach jest różnica jednotygodniowa, ale za to przewidywana data porodu jest taka sama i wg Pana doktora i wg mojej Pani doktor. Jak??? Hmm...

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom
Później już dzieci rosną inaczej .
Ja miałam ciążę młodsza dwa tyg (owulacja)a na którymś etapie tydzień do przodu ale termin został ten sam bo ten tydzień do przody był z waga tylko.
Później synek miał np od 24 tyg większą główkę o 3 tyg ..a brzuszek mniejszy.
Lekarz tłumaczył że może któreś z nas tak miało, że ma bardziej okrągła niż jajowata i że porostu muszą to sprawdzać . a usg to tylko głupia maszyna która ma zakodowane swoje wymiary ;)
Nikt nie jest taki sam..
Powiedział że teraz rośnie np główka pozniej stanie w miejscu i będzie rosnąć brzuszek
I że później nadrobi że jak donosze do końca to się wyrówna
I faktycznie poszłam w 38 tyg na kolejną wizytę główka idealnie do 38 tyg :)
Więc to tak wygląda ..co druga pacjentka tak ma że coś większe mniejsze na danym etapie .
Bo tylko do któregoś tygodnia dzieci rosną tak samo :)
Później jak im się podoba.

reklama
A może potrafisz mi wyjaśnić jedną rzecz, bo tak się złożyło, że dzień przed prenatalnym miałam wizytę kontrolną USG na której Pani doktor powiedziała, ze to 14tc. Dzień później na prenatalnym Pan doktor określił czas trwania i gestacji (tak jak widać na zdj) na 13t 0 dni. Nie dziwiłaby mnie tak ta różnica gdyby nie to, że w tygodniach jest różnica jednotygodniowa, ale za to przewidywana data porodu jest taka sama i wg Pana doktora i wg mojej Pani doktor. Jak??? Hmm...

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Aż taka mądra już nie jestem :)

Później już dzieci rosną inaczej .
Ja miałam ciążę młodsza dwa tyg (owulacja)a na którymś etapie tydzień do przodu ale termin został ten sam bo ten tydzień do przody był z waga tylko.
Później synek miał np od 24 tyg większą główkę o 3 tyg ..a brzuszek mniejszy.
Lekarz tłumaczył że może któreś z nas tak miało, że ma bardziej okrągła niż jajowata i że porostu muszą to sprawdzać . a usg to tylko głupia maszyna która ma zakodowane swoje wymiary ;)
Nikt nie jest taki sam..
Powiedział że teraz rośnie np główka pozniej stanie w miejscu i będzie rosnąć brzuszek
I że później nadrobi że jak donosze do końca to się wyrówna
I faktycznie poszłam w 38 tyg na kolejną wizytę główka idealnie do 38 tyg :)
Więc to tak wygląda ..co druga pacjentka tak ma że coś większe mniejsze na danym etapie .
Bo tylko do któregoś tygodnia dzieci rosną tak samo :)
Później jak im się podoba.
Ja wiem i dlatego napisałam, że nie byłabym zdziwiona jeśli różnica w przewidywanej dacie porodu była inna.
A tak to na kontrolnej wizycie Pani doktor mówi 14 tc, termin porodu: 13.06, a JEDEN dzień później Pan doktor na prenatalnym mówi 13tc 0, termin porodu: 15.06 ...
Więc... w tygodniach różnica pełna, a termin porodu niemal identyczny?

Ja wiem i dlatego napisałam, że nie byłabym zdziwiona jeśli różnica w przewidywanej dacie porodu była inna.
A tak to na kontrolnej wizycie Pani doktor mówi 14 tc, termin porodu: 13.06, a JEDEN dzień później Pan doktor na prenatalnym mówi 13tc 0, termin porodu: 15.06 ...
Ja sie spotkałam z tym że cześć lekarzy mówi że np.14 tydzień ciąży - bo masz skończone 13 tygodni skończone i trwa 14 tydzień ciąży. A cześć lekarzy mowi 13 tydzień ciąży bo tyle masz tygodni skończone(wiec może dlatego). A lekarz ten 14 tydzień powiedział Ci z usg czy może z om?

Ja sie spotkałam z tym że cześć lekarzy mówi że np.14 tydzień ciąży - bo masz skończone 13 tygodni skończone i trwa 14 tydzień ciąży. A cześć lekarzy mowi 13 tydzień ciąży bo tyle masz tygodni skończone(wiec może dlatego). A lekarz ten 14 tydzień powiedział Ci z usg czy może z om?

Właśnie tak się zastanawiam czy tu nie jest pies pogrzebany. Bo lekarz jeden okresliil dokladnie "czas trwania gestacji 13 tygodni 0 dni'' a z kolei na wizycie kontrolnej moja prowadząca powiedziala, ze to 14 tydzień ciąży (z OM) ... czyli na to by wyglądało?

Dokładnie, z okresu wychodzi 14 z usg 13 :) tez miałam podobną różnice przy synu ;) nie ma co się przejmować.
Tzn. z okresu to w ogóle wychodzi co innego, bo ostatnia miesiączka tak naprawdę była 30.08, ALE okazało się, że mam o tydzień młodszą i też dlatego mam wpisane, że liczymy od 6.09 :) (mam niedoczynność tarczycy, więc dość nieregularne cykle).
Czyli w zasadzie jestem 23t 4dzień, ALE ogólnie 24 tydzien ;d

reklama
Do góry