reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badanie połówkowe, warto czy to zwykłe naciągactwo?

Hej Dziewczyny, czy któraś może mi powiedzieć - wytłumaczyć dokładnie, zalety badania połówkowego. Mieliśmy USG prenatalne i nie mamy pewności czy takie badanie połówkowe jest konieczne. Zwłaszcza, że wyniki tego pierwszego mamy bardzo dobre, a jesteśmy pod stałą opieką lekarza. Nie bardzo rozumiem sens tego badania, dlatego proszę o jakieś wskazówki. Czy robić, czy nie?

reklama
Rozwiązanie
Tak jak pisze Mary, ja robilam usg dosc pozno jak na termin miesiaczki a ciaza do tego jest na podstawie usg starsza. Prenetralne zawalilam bo poszlam za pozno i juz nie dalo sie zbadac dzidzi genetycznie. Ale wszystkie narzady zostaly szczegolowo opisane. Wedle miesiaczki bylo to 14, 3 a wedle usg jakis tydzien wiecej. Polowkowe robilam jak ciaza miala 21 tygodni wedle miesiaczki i 21 i 5 dni wedle usg.
Też się zastanawialam. Bo z drugiek strony na połówkowym może być wszystko dobrze a za tydzień coś będzie nie tak.
Ale mimo wszytko zapisałam się na 9ego marca. :)
Nie ma czego takiego ze za tydzien dziecko bedzie chore minimalne ryzyko po tych badaniach ....a najlepiej robi się genetyczne polowkowe i 3 trymestru wszystkie te trzy.

reklama
olcia, USG genetyczne robię w Dolnośląskim Centrum Ginekologii przez lekarkę z certyfikatem :), a zwykłe robię u siebie w przychodni.

Werka ale mialas usg prenatalbe na odpowiednim sprzecie? Wykonane przez lekarza z certyfikatami?Dostalas opis badan na specjalbym wydruku
Bo to ze ktos nazywa badanie polowkiwym nie znaczy ze jest prenatalne...

Sama chodzilam do lekarza na NFZ a na prenatalne zostalam wyslana gdzie indziej za badania placilam 200zl.Nie mialam wskazan do skierowania na te badania wiec musialam placic.

Badania prenatalne w PL sa bezplatne dla kobiet po 35 rz albo gdy wczesniej wystepowaly w rodzinie choroby genetyczne, badz kobieta wczesniej ronila, czy tez lekarz zobaczyl jakies nieprawidlowosci podczas badania.
Nie spotkalam sie jeszcze z przychodbia w ktorej jest sprzet do badan prenatalnych..

Co do tematu to oczywiscie robic!! Te 200zl to nie majatek.
Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom
1519148002-1693bb4d42a665b5-aaaaaa.jpeg

To jest moje prenatalne, ale chyba rzeczywiście tylko tak nazwane... Hmm..?
NT nie było zmierzone, bo nie było widoczne

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Te z pappa też? Bo ja prenatalne takie miałam na myśli, nie znam innego odpłatnego badania usg tego typu. Pappa mam za sobą, a teraz połówkowe będę miała robione 16 marca, ale już tylko usg. Bo to że na nfz mam badania to dla mnie norma kiedy do ginka nie chodzę prywatnie.
wiesz co, wstawiłam zdj wyników niżej i chyba faktycznie one były tylko tak nazwane?

Nie ma czego takiego ze za tydzien dziecko bedzie chore minimalne ryzyko po tych badaniach ....a najlepiej robi się genetyczne polowkowe i 3 trymestru wszystkie te trzy.

Ale mi chodzi o to że zrobię badanie będzie okej. A za tydzień dwa, coś nie tak i i tak nie będę wiedziała . Dlatego nie rozumiem tego badania ale mimo wszystko robię dla dziecka.

werka, ja mam podobne i właściwie niczym więcej się nie różni poza wyglądem wydruki wynikami z krwi, które połączone zostały z badaniemusg (w kolorze, z dźwiękiem, bez dźwięku, szmery bajery)

WP_20180220_18_45_58_Pro.jpg WP_20180220_18_46_13_Pro.jpg

A połówkowe to jeszcze muszę poczekać

Załączniki

• WP_20180220_18_45_58_Pro.jpg
    WP_20180220_18_45_58_Pro.jpg
    390,6 KB · Wyświetleń: 482
  • WP_20180220_18_46_13_Pro.jpg
    WP_20180220_18_46_13_Pro.jpg
    414,1 KB · Wyświetleń: 714
klaudia, to badanie połówkowe jest ważne, ze względu na to że wiele organów jest bardziej wykształcona i na tym etapie rozpoznaje się groźne dla życia matki i płodu choroby, naturalnie wszyscy modlimy się o to żeby dziecko było zdrowe. Zawsze istnieje ryzyko, że podczas badania lekarz nie wykryje czegoś bardzo ważnego, nie będę uspokajać, że nie, ale raczej wątpliwe, że przegapi coś tak poważnego jak wada serca czy wytrzewienie, na tym etapie ciąży jak 20-22 tydzień. I tu już nie chodzi o sprzęt ile o umiejętności badającego, np lekarka która robiła mi pierwsze usg przegapiła bliźniaka, gdzie następnego dnia robiono usg genetyczne i wyszło dwoje, dodatkowo tamta pani doktor źle wywróżyła wiek ciąży myląc się o prawie 2tyg.

Ale mi chodzi o to że zrobię badanie będzie okej. A za tydzień dwa, coś nie tak i i tak nie będę wiedziała . Dlatego nie rozumiem tego badania ale mimo wszystko robię dla dziecka.
Będziesz wiedziała..bo robisz jeszcze po tym 3 trymestru..i co wizyta i tak masz usg.

Pod koniec ciazy już chodzi się co dwa tygodnie po 30 tyg jakoś..a pod sam koniec nawet co tydzień. Bo trzeba kontrolować różne rzeczy .
Dodam że jak lekarz ma dobry sprzęt i jest fachowcem to na każdym usg masz gwarancję tego co na polowkowym;)

reklama
klaudia, to badanie połówkowe jest ważne, ze względu na to że wiele organów jest bardziej wykształcona i na tym etapie rozpoznaje się groźne dla życia matki i płodu choroby, naturalnie wszyscy modlimy się o to żeby dziecko było zdrowe. Zawsze istnieje ryzyko, że podczas badania lekarz nie wykryje czegoś bardzo ważnego, nie będę uspokajać, że nie, ale raczej wątpliwe, że przegapi coś tak poważnego jak wada serca czy wytrzewienie, na tym etapie ciąży jak 20-22 tydzień. I tu już nie chodzi o sprzęt ile o umiejętności badającego, np lekarka która robiła mi pierwsze usg przegapiła bliźniaka, gdzie następnego dnia robiono usg genetyczne i wyszło dwoje, dodatkowo tamta pani doktor źle wywróżyła wiek ciąży myląc się o prawie 2tyg.
A może potrafisz mi wyjaśnić jedną rzecz, bo tak się złożyło, że dzień przed prenatalnym miałam wizytę kontrolną USG na której Pani doktor powiedziała, ze to 14tc. Dzień później na prenatalnym Pan doktor określił czas trwania i gestacji (tak jak widać na zdj) na 13t 0 dni. Nie dziwiłaby mnie tak ta różnica gdyby nie to, że w tygodniach jest różnica jednotygodniowa, ale za to przewidywana data porodu jest niemal taka sama i wg Pana doktora (15.06) i wg mojej Pani doktor (13.06). Jak??? Hmm...

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Do góry