reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badanie połówkowe, warto czy to zwykłe naciągactwo?

Hej Dziewczyny, czy któraś może mi powiedzieć - wytłumaczyć dokładnie, zalety badania połówkowego. Mieliśmy USG prenatalne i nie mamy pewności czy takie badanie połówkowe jest konieczne. Zwłaszcza, że wyniki tego pierwszego mamy bardzo dobre, a jesteśmy pod stałą opieką lekarza. Nie bardzo rozumiem sens tego badania, dlatego proszę o jakieś wskazówki. Czy robić, czy nie?

reklama
Rozwiązanie
Tak jak pisze Mary, ja robilam usg dosc pozno jak na termin miesiaczki a ciaza do tego jest na podstawie usg starsza. Prenetralne zawalilam bo poszlam za pozno i juz nie dalo sie zbadac dzidzi genetycznie. Ale wszystkie narzady zostaly szczegolowo opisane. Wedle miesiaczki bylo to 14, 3 a wedle usg jakis tydzien wiecej. Polowkowe robilam jak ciaza miala 21 tygodni wedle miesiaczki i 21 i 5 dni wedle usg.
Jakie naciagactwo ? Zdajesz sobie sprawę z tych słów
Badanie polowkowe to najważniejsze usg w całej ciąży .Sprawdzaja bobasa z góry na dół wszystkie narządy plus z pierwszego trymetru czy jak jest kość nosowa to czy ma odpowiednie wymiary bo w 1 trymestrze tylko 60 % dzieci z zespołem Downa jej nie ma.Czy płyn karkowy się wsiaknal.
I mogą Ci operować dziecko już w brzuchu!
Np wada serca itp Ja robiłam kazde usg to dodatkowe plus zwykle na każdej wizycie.
Lekarz mówił że polowkowe jest najważniejsze dla lekarzy .
Usg 3 trymestru też zrob bo też jest ważne.
Sprawdzają przepływy łożysko..ilość wod itp
Mojego kuzyna żona miała nie robić usg tego 3 trymestru po 30 tyg ale chciała płytke więc poszła i co się okazało stwardnienie guzowate gdzie wcześniej wszystko było ok ! i wada serca bo one po 30 tyg też wychodzą .Dzięki temu skierowali ja na CC bo miała SN a to by mogło zabić dziecko plus operacja pierwsza odrazu po porodzie.
Jeśli Twój lekarz ma certyfikat i dobry sprzęt i zróbi Ci to w ramach wizyty to ok jeśli nie idź prywatnie to naprawdę bardzo ważne a spisz spokojnie nie oszczędzaj na dziecku.

reklama
Oczywiście że robić nad czym się zastanawiasz? A czy musisz za to płacić ? Nie mieszkam w Pl. Tu w De 1 Usg to chyba do 12 tyg. Nie jest obowiązkowe ale polowkowe jak najbardziej !

Iga, jeśli pacjentka chodzi do lekarza na NFZ, to usg jest za free, jeśli chce zrobić dodatkowo prenatalne (te lepsze, na lepszym sprzęcie, i te pe, i te de), to te u kobiet poniżej 35 rż są płatne (nie wiem czy są inne przypadki refundacji takiego badania). U mnie np. usg się robi w osobnym gabinecie(baardzo stara przychodnia z maleńkimi gabinecikami), dlatego pisałam wcześniej, że każdy lekarz zleci połówkowe.

Też się zastanawialam. Bo z drugiek strony na połówkowym może być wszystko dobrze a za tydzień coś będzie nie tak.
Ale mimo wszytko zapisałam się na 9ego marca. :)

Iga, jeśli pacjentka chodzi do lekarza na NFZ, to usg jest za free, jeśli chce zrobić dodatkowo prenatalne (te lepsze, na lepszym sprzęcie, i te pe, i te de), to te u kobiet poniżej 35 rż są płatne (nie wiem czy są inne przypadki refundacji takiego badania). U mnie np. usg się robi w osobnym gabinecie(baardzo stara przychodnia z maleńkimi gabinecikami), dlatego pisałam wcześniej, że każdy lekarz zleci połówkowe.
Nieprawda :p
Ja chodzę do lekarza na NFZ i każde usg, badanie prenatalne i badanie połówkowe miałam za darmo. Mam 24 lata

Werka ale mialas usg prenatalbe na odpowiednim sprzecie? Wykonane przez lekarza z certyfikatami?Dostalas opis badan na specjalbym wydruku
Bo to ze ktos nazywa badanie polowkiwym nie znaczy ze jest prenatalne...

Sama chodzilam do lekarza na NFZ a na prenatalne zostalam wyslana gdzie indziej za badania placilam 200zl.Nie mialam wskazan do skierowania na te badania wiec musialam placic.

Badania prenatalne w PL sa bezplatne dla kobiet po 35 rz albo gdy wczesniej wystepowaly w rodzinie choroby genetyczne, badz kobieta wczesniej ronila, czy tez lekarz zobaczyl jakies nieprawidlowosci podczas badania.
Nie spotkalam sie jeszcze z przychodbia w ktorej jest sprzet do badan prenatalnych..

Co do tematu to oczywiscie robic!! Te 200zl to nie majatek.
Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

Nieprawda :p
Ja chodzę do lekarza na NFZ i każde usg, badanie prenatalne i badanie połówkowe miałam za darmo. Mam 24 lata

Te z pappa też? Bo ja prenatalne takie miałam na myśli, nie znam innego odpłatnego badania usg tego typu. Pappa mam za sobą, a teraz połówkowe będę miała robione 16 marca, ale już tylko usg. Bo to że na nfz mam badania to dla mnie norma kiedy do ginka nie chodzę prywatnie.

Werka ale mialas usg prenatalbe na odpowiednim sprzecie? Wykonane przez lekarza z certyfikatami?Dostalas opis badan na specjalbym wydruku
Bo to ze ktos nazywa badanie polowkiwym nie znaczy ze jest prenatalne...

Sama chodzilam do lekarza na NFZ a na prenatalne zostalam wyslana gdzie indziej za badania placilam 200zl.Nie mialam wskazan do skierowania na te badania wiec musialam placic.

Badania prenatalne w PL sa bezplatne dla kobiet po 35 rz albo gdy wczesniej wystepowaly w rodzinie choroby genetyczne, badz kobieta wczesniej ronila, czy tez lekarz zobaczyl jakies nieprawidlowosci podczas badania.
Nie spotkalam sie jeszcze z przychodbia w ktorej jest sprzet do badan prenatalnych..

Co do tematu to oczywiscie robic!! Te 200zl to nie majatek.
Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom
Dokładnie

reklama
Luiza a Twój lekarz ma bardzo dobry sprzęt i certyfikat??
ja prowadziłem ciążę w prywatnej klinice ale dwie moje koleżanki na NFZ zostały wyslane przez swoich lekarzy prywatnie bo nie miał sprzętu dobrego i certyfikatu

Do góry