reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Badanie połówkowe, warto czy to zwykłe naciągactwo?

Hej Dziewczyny, czy któraś może mi powiedzieć - wytłumaczyć dokładnie, zalety badania połówkowego. Mieliśmy USG prenatalne i nie mamy pewności czy takie badanie połówkowe jest konieczne. Zwłaszcza, że wyniki tego pierwszego mamy bardzo dobre, a jesteśmy pod stałą opieką lekarza. Nie bardzo rozumiem sens tego badania, dlatego proszę o jakieś wskazówki. Czy robić, czy nie?

reklama
Rozwiązanie
Tak jak pisze Mary, ja robilam usg dosc pozno jak na termin miesiaczki a ciaza do tego jest na podstawie usg starsza. Prenetralne zawalilam bo poszlam za pozno i juz nie dalo sie zbadac dzidzi genetycznie. Ale wszystkie narzady zostaly szczegolowo opisane. Wedle miesiaczki bylo to 14, 3 a wedle usg jakis tydzien wiecej. Polowkowe robilam jak ciaza miala 21 tygodni wedle miesiaczki i 21 i 5 dni wedle usg.
A pisząc badanie połówkowe masz na myśli test pappa? Jezeli tak to raz że musisz go zrobić do tygodnia od badania prenatalnego (a najlepiej w jak najkrótszym okresie czasu), a dwa to jeżeli usg prenatalne w połowie ciąży wyszło Ci ok i nie jesteś w grupie ryzyka to chyba nie inwestowałabym już w test pappa.
Jeżeli natomiast mówisz o usg prenatalnym między 11 a 14 tyg i teraz zastanawiasz się nad kolejnym usg prenatalnym połówkowym (o ile się nie mylę to między 21-23tyg) to jak najbardziej robić. Każde z tych usg ma zadanie wykluczyć inne wady.

Ostatnia edycja:
Robić.
Ciąża trwa ~40tygoni. Na każdym etapie może wyjść coś nowego.
To, że na prenatalnym było wszystko dobrze, nie znaczy, że coś się w następnych tygodniach "nie zepsuje". Niektóre rzeczy wychodzą dopiero później.
Ja jak pytam "czy wszystko w porządku z naszym dzieckiem?" to mi doktor odpowiada, że "Na tym etapie tak, ale wie Pani jak to jest. Jak ktoś spada z 10piętra, to jakby go spytać na wysokości 5 piętra czy nic mu nie jest, to jeszce nic by nie było, prawda?"

Ale połówkowe badanie USG zleci lekarz prowadzący tak czy inaczej, no chyba, że jest konowałem. Jeśli mowa o genetycznym USG, to już inna sprawa, ale zazwyczaj te prenatalne badania są robione na lepszym sprzęcie i przez lekarzy z tymi, jak im tam... certyfikatami, no i są płatne.

werka, ja też, jeszcze dodatkowo w pierwszej ciąży mój ginek zlecił mi badanie EKG i badanie okulistyczne (w kolejnych jużtego mi nie robili).

reklama
Mi na połówkowym lekarz sprawdzał dokładnie wszystkie narządy synka więc według mnie warto. A i wizytę miałam na NFZ bo takowa się należy każdej ciężarnej

reklama
W badaniu połówkowym mogą zostać wykryte wady serca, które się operuje jeszcze w życiu płodowym dziecka, dzięki czemu dziecko może dalej rozwijać się prawidłowo.

Do góry