reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Antykoncepcja...

Witam, nie wiem, czy ten wątek był poruszany.
Zatem sprawa wygląda następująco:
po porodzie, który jest już moim drugim w dość krótkim czasie (co widać po suwaczkach) nie chcę ponownie zachodzić w ciąże, zastanawiam się nawet, by w ogóle nie planować więcej dzieci przez najbliższe pół wieku :-):-):-)
Zainteresowała mnie metoda antykoncepcyjna DEPO-PROVERA, jeśli któraś z Was nie wie, na czym to polega, podam link do artykułu na jej temat.

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=647

Czy któraś z Was używała tych zastrzyków?
Czy ktoś z Was je polega, a jeśli tak, to dlaczego?
Chciałabym też dowiedzieć się o negatywach tego typu antykoncepcji od kobiet, które już ją stosowały.

Co sądzicie o tej metodzie?

reklama
Witaj Sasanka 18.Ja wzielam 2 takie zastrzyki.
Jesli nie planujesz wiecej dzieci to powinnas byc zadowolona.
Postaram sie pisac przejrzyscie.
Zrezygnowalam bo:
*przez 6mcy przytylam ok 6kg
*mialam problemy z cera na twarzy i plecach
*no i rozwazamy starania o kolejnego bobasa ale to tylko rozwazania jak narazie:-)

Przez pierwsze 4 -5tyg mialam krwawienia o róznym nasileniu najczesciej bardzo slabe i czasem bolala mnie glowa.Po tych kilku tyg przeszlo.
Zastrzyki sa domiesniowe wiec po nim ok 1tyg boli ten miesian zalezy jeszcze od pielegniarki robiacej zastrzyk

Polecam bo:
*Bardzo wygodne nie musisz pamietac o codziennym braniu pigólek,pielegniara bedzie kazala Ci ustawic przypomnienie w komórce:-D:-D(co 11--tyg)
*nie ma okresu
*ja nie odczuwalam deprechy,nie mialam zapalen ani uplawów jak po antykoncepcji doustnej:sorry2:
Jesli stwierdzimy ze kolejny maluszek jednak sie nie pojawi przez kilka kolejnych lat pewnie do nich wróce z tym ze jeszcze bardziej bede musiala uwazac na to co jem:-:)-(a ja kocham jesc
Pamiej takze ze kazda kobieta jest inna i Ty wcale nie musisz miec tych poczatkowych skutków ubocznych moja kumpelka np nie miala zadnych a druga musiala odstawic bo miala okres przez 8 tyg ,bóle glowy i wymioty.
Najlepiej sprawdzic samemu

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny ;) Mam taki problem.Ja i mój chłopak chcemy rozpocząć współżycie.Najpierw jednak chciałabym się skutecznie zabezpieczyć.Moje koleżanki najbardziej polecają mi tabletki antykoncepcyje. Ale problem polega na tym,że nie mam jeszcze ukończonych 18 lat.Podobno w takiej sytuacji muszę udać się do ginekologa z mamą,która musi wyrazić zgodę,aby zażywała tabletki.Czy to prawda??

A w Polsce to jak jest? Robia badania? Znan multum dziewczyn, ktore dostaly recepte po 30 minutowej rozmowie, ja sie do tego grona zaliczam. Przytalyal kilka kilogramow, ale czuje sie dobrze, biore CILEST. Syszlam od paru osob o powaznych komplikacjach po Dianie, przede wszystkim psychiczych:lekach, niecheci do sexu, koszmarach. trzeba znalezc dobrego lekarza, ktory dobierze odpowiednie tabletki!

Mioim zdaniem czy tabletki komus pasuja czy nie nie zalezy od lekara tylko od organizmu kobiety.Ja bralam i cilest , Diane 35 no i jeszcze kilka innych.
Dobry lekarz przepisuje tabsy z jak najmniejsza iloscia hormonów pozniej przeprowadza wywiad z pacjetka jesli jej pasuja to jest git jesli nie przepisuje inne i testuja inne
Po Cilescie czulam sie fatalnie mdlosci ,zawroty glowy,leki ,hustawka nastrojów brak ochoty na sex jak juz sie zmuszalam to konczylo sie to obtarciami lub zapaleniem.No i przytylo mi sie.
Diane 35 byla ok i zdecydowanie poprawila mi sie cera.Diana 35 jest bardziej lekim na tradzik niz srodkiem anty
A musze jeszcze dodac ze po tych wszystkich tabsach ztyralam sobie watrobe i mialam nadrzerke co jest wypisane jako skutki uboczne w wiekszosci tabletek.

Teraz mieszkam w UK bralam zastrzyki(co 3 m-ce) bylam zadowolona choc po 1szym mialam ok 4 tyg krwawienie(ale polozne mnie ostrzegaly)a pozniej okres znikl calkiem.Czulam sie swietnie i mialam ochote na sex.Fakt przytylam kilka kg ale to raczej dlatego ze zaspokajalam swoje zachcianki i jadlam przed snem

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny ;) Mam taki problem.Ja i mój chłopak chcemy rozpocząć współżycie.Najpierw jednak chciałabym się skutecznie zabezpieczyć.Moje koleżanki najbardziej polecają mi tabletki antykoncepcyje. Ale problem polega na tym,że nie mam jeszcze ukończonych 18 lat.Podobno w takiej sytuacji muszę udać się do ginekologa z mamą,która musi wyrazić zgodę,aby zażywała tabletki.Czy to prawda??
Mysle ze dostaniesz tabsy bez problemu i ja dostalam majac 16.5 roku od pierwszego lepszego lekarza.Mama nie wiedziala przez kilka lat

Ja też biorę azalię,skutków ubocznych nie mam.Zapłaciłam w Lublinie za 3 blistry ok.85 zł.Moja gin. dała mi nawet w prezencie takie urządzenie, które przypomina o zażywaniu tabletek o odpowiedniej porze.:biggrin2:

Hm... Zatem w Twoim przypadku ta metoda wyszła na plus.
No właśnie, najgorsze jest to, że jedynym sposobem na odpowiednią antykoncepcję jest właśnie próbowanie wszystkiego po kolei :angry:
Tymczasem organizm może w końcu się zbuntować.

Cóż, chyba się skuszę na te zastrzyki.
Jest ryzyko, ale inaczej się chyba nie da.

Hej. Ja bym polecała zastrzyk każdemu. Stosowałam go w 2004r.co prawda,ale było to najlepsze rozwiązanie antykoncepcyjne jakie kiedykolwiek zarzywałam. Największe zalety to własnie brak okresu i że 11tyg.ma sie spokój. Zadnych skutków ubocznych niemiałam,czułam sie wysmienicie i tak 3 serie wzielam,czyli 9miesięcy bylam zabezpieczona. Niepamiętam ile kosztowało ale było to stosunkowo tanie.

reklama
wszyscy sie boją jak to bedzie gdy sie zacznie brac tabletki a ja wam powiem co jest przy odstawieniu.ja brałam marcilon pare lat.teraz odstawiłam poniewaz chciałabym miec niedługo dziecko.pierwsze co po odstwieniu to bardzo bolesne i wrazliwe sutki i bóle podbrzusza.lekarz powiedział ze to poprostu jajniki zaczeły pracowac i ze jest to naturalny objaw.okres dostaje normalnie ale bardziej odczuwam go przed:(boli mnie krzyz ,ucisk mam na pecherz.na potęge wróciła mi ochota na sex-nie wiedziałam ze aż tak tabletki uśpiły moje checi-tu jestem w szoku i z pełną szczerościa moge powiedziec ze tabletki wpływają na libido.duży minus po odstawieniu to makabrycznie wypadają mi włosy,cera już nie jest taka gładka i ładna jak kiedyś i co najgorsze stosunek nie ma juz takiego smaku jak przy tabletkach:(ta świadomosc ze nie mozna juz wtedy kiedy sie chce,sama akcja z gumkami-ogromna strata.schudłam trzy kilo-dokładnie tyle ile przytyłam przy braniu.podsumowując jest mi smutno z powodu odstawienia:((

Do góry