reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

Nastepny prosty przepis na obiad dla milosnikow brokulow.

PASTA Z BROKULAMI

- Ugotowac brokula "al dente", jak przestygnie podzielic go na mniejsze kawalki.
- Ugotowac makaron "al dente" (co sie chce: rurki, swiderki, kokardki itg).
- Na glebsza patelnie wlac troche oliwy (oleju) i dodac zgnieciony zabek czosnku, podsmazyc przez chwilke, az do delikatnego zeszklenia sie czosnku i wydania intensywnego zapachu, dodac paste i brokuly, wymieszac wszystko dokladnie, potrzymac na ogniu w celu podgrzania. Na talerzu posypac grana lub parmezanem.
Smacznego!
 
reklama
Zyje w kraju makaronow, wiec nastepny prosciutki przepis na paste.

Pasta z tunczykiem

Na olej wrzucic troche pokrojonej cebulki i zabek czosnku, zeszklic wszystko ladnie (ja dodaje jeszcze drobniutko posiekany kawalek marchewki, bo lubie), dodac przecier pomidorowy i podrobionego tunczyka z puszki (najlepiej w sosie wlasnym lub oleju, przy czym nalezy sos lub olej odlac). Wszystko pomieszac, potrzymac chwile na ogniu, zeby sie ladnie skomponowalo.

Makaron (wg uznania jaki) ugotowac "al dente" oczywiscie w osolonej wodzie. Odcedzic, wrzucic z powrotem do garczka, dodac sos z tunczykiem, pomieszac i potem nakladac na talerz. Mozna posypac grana lub parmezanem i zielona pietruszka.

Ja wszystko robie "na oko", wiec nie moge wam tu podac dokladnych proporcji. Jak sosu mam za duzo, to go zostawiam na dzien nastepny:) Po milionie razy natomiast juz sie wycwanilam w gotowaniu "mniej-wiecej" :):cool:
 
Sernik z jogurtów greckich

6-7 jaj
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
3 jogurty greckie
2 budynie śmietankowe małe
biszkopty okrągłe


żółtka utrzeć z cukrem , dodać wszystkie składniki i wymieszać dodać wcześniej ubitą pianę z białek masę wyłożyć na blachę wyłożoną biszkoptami piec 45 minut w temp 170stopni , i teraz mam dylemat bo w przepisie jest mała blaszka ,a my zrobiłyśmy na dużej tortownicy i wyszło ok a piekłyśmy bez termoobiegu ponad godzinkę z termoobiegiem mniej więcej tyle ile w przepisie trzeba piec ,a najlepiej sprawdzić czy się przepiekł , mam nadzieję ,że Wam zasmakuje, smacznego:)
 
Ja dodaje przepis na coś słodkiego;)
Rafaello
SKŁADNIKI:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 galaretki cytrynowe
- 20 dag wiórków kokosowych
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 2 paczki biszkoptów podłużnych lub zrobić biszkopt
- likier kokosowy do maczania biszkoptów
- prażone migdały

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do galaretki, mieszać aż się rozpuści, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę z czekoladą. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe (zostawić troszkę do dekoracji).
Dno dużej prostokątnej blachy wyłożyć biszkoptami nasączonymi w likierze, wlać masę, udekorować wiórkami i migdałami.
Prażone migdały:
włożyć na 10 min do nagrzanego na 200 C piekarnika.
Smacznego:tak:

Doczytałam przed chwilą że któraś z dziewczyn chciała przepis na karpatkę:tak: a więc proszę:
Karpatka:
Ciasto:
- szklanka wody
- pół kostki margaryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
Krem:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 0,5 l mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 300 g masła
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż zrobi się jednolita szklista masa (ok 5-7min.)
Gdy ostygnie miksować i dodawać po jednym jajku. ciasto podzielić na dwie części i na 2 posmarowane tłuszczem blachy i posypane mąką. Piec w temperaturze 180 C. Jak się upiecze i zezłoci zmiejszyć temperaturę do 100 C. i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach. 1/3 szklanki mleka odlać. jajka roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i dodać do tego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem, jak zbieleje dodawać wystudzony budyń. Dolać łyżkę soku z cytryny.
Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto i przykrywamy;-)
Jeszcze raz smacznego:tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TIRAMISU (czyli TIRA MI SU czyli ciagnij mnie w gore czyli ciasto na dola :) )

500 g sera Mascarpone
6 jajek swiezych!!
100 g cukru (my dajemy brazowy)
Paczka biszkoptow (najlepiej savoiardi)
ok 3 fiizanki kawy mocnej poslodzonej (chlodnej)
kakao gorzkie do posypania wierchu
martini czerwone lub likier do dodania do kawy (od lyzeczki wg uznania:) )

W misce nalezy polaczyc zoltka z cukrem, (mozna wymieszac za pomoza miksera) do uzyskania jednolitej masy, pozniej dodawac maskarpone i mieszac dalej.

Do innego pojemnika wlac kawe z martini i w niej maczac biszkopty (dosyc szybko z obu stron, zeby sie nie rozpadly pod wplywem kawy) i ukladac je w naczyniu (ja uzywam takiego prostokatnego szklanego).

Po ulozeniu jednej warstwy z biszkoptow przykryc ja masa z mascarpone i ukladac druga warstwe, pozniej ja tez przykryc maskarpone i na koncu posypac gorzkim kakao.

Wlozyc do lodowki przynajmniej 2 godziny przed konsumpcja :p
 
[h=1]Rolada ze szpinakiem i łososiem
Składniki:
[/h]
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 2 łyzki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
  • łosoś w plastrach 400g
Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek przecisniety przez praskę, sól, pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wylewamy na dużą blachę (taką, która odpowiada wielkości piekarnika, zazwyczaj jest z nim w komplecie) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem wymieszanym z roztartym czosnkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy w plastry.

Ja robiłam wg tego przepisu z netu i mi wszystkim bardzo smakowało. Tylko jeśli ktoś jest taką blondynką jak ja to podpowiadam że papier do pieczenia i śniadaniowy to nie to samo i że to trzeba zrobić na tym do pieczenia i najlepiej jak największy ten placek upiec. Smacznego!!!
 
Losos dzwonki w folii

Lososia obsypujemy sola, pieprzem (jak ktos lubi), przyprawa do ryb i kladziemy na folie aluminiowa.
Na wierch kladziemy:
plasterek cytryny,
swiezy rozmaryn
i kawaleczek masla,
obsypujemy koperkiem.
Kazdy kawalek ryby, dzwonek owijamy osobno w folie (jak takie prezenciki) i wkladamy do naczynia zaroodpornego lub na blache. Pieczemy w temp 170-180°C przez ok 20 min, po czym rozkladamy folie i dopiekamy jeszcze ok 10 min. Doskonalym dodatkiem jest surowka z kapusty z koperkiem. Niebo w gebie kto lubi ryby:)
DSC_0523.jpgDSC_0527.jpg
 
Witajcie kobietki :-)


SAŁATKA Z KURCZAKA
Składniki
pierś z kurczaka 1 sztuka
kukurydza puszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
kapusta pekińska 1 sztuka
ser żółty 100 gramów
jajka na twardo 4 sztuki
papryka 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżka
majonez 200 gramów


Pierś z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia. Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę, paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser żółty w paseczki.. Wlożyć wszystkie rozdrobnione składniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem...


 
UWAGA dziewczyny temat "pełny brzuszek- REAKTYWACJA"
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif


Zacznę od początku:
1. Fajnie by było wrzucać wasze autorskie zdjecia. ZNACZNIE pobudza to wyobraźnię :p
2. Jeśli będą pytania do przepisu to napiszcie tylko ze edytujecie przepis wtedy wszystko będzie w jednym wpisie.
Jeśli coś jeszcze chcecie w ramach porządku to napiszcie :)

Ja wam juz się chwaliłam ale zacznę od swoich przetworów
2017-07-25 18.59.54.jpg

Od górnej prawej: sok z mięty, sok z porzeczki, czekodzem, ketchub z cukinii , zielona papryczka, leczo, buraczki, ogórki kiszone, korniszony, sałatka z ogorkow curry
Coś ktoś? :D
 

Załączniki

  • k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif
    107,5 KB · Wyświetleń: 797
  • 2017-07-25 18.59.54.jpg
    2017-07-25 18.59.54.jpg
    103,5 KB · Wyświetleń: 769
reklama
Do góry