dzięki Pati.B już tyle wersji gyrosa poznałam, ale ta jest ciekawa. Ja robię trochę inną dostałam przepis od kuzynki jakieś 5 lat temu. Ale na następną imprezę wypróbuję twoją wersję. Zapodałam gościom właśnie gyrosa, sałatkę z brokułami, jajkiem,fetą i pomidorami w sosie kopekowym, udka z kuraka pieczone, grzanki z masłem czosnkowo-koperkowym, rybę po grecku, małe kotleciki mielone z pieczarkami, jajka nadziewane pieczarkami i szczypiorkiem, półmisek swojskich wędzonych wędlin i chyba wsio, chyba że o czymś zapomniałam
reklama
Schab w sosie pieczarkowo-serowym
1. Schab bez kości (ja robię tak zwykle z kg mięsa)
2. Kostki - bulion grzybowy Knorr
3. Pieczarki - ok. 0.5-0.6 kg
4. 3-4 ząbki czosnku
5. 15-20 dag tartego, żółtego sera
6. Śmietana 18%
7. Zielona pietruszka
8. Mąka, sól, pieprz
Obsmażyć kotleciki schabowe odtoczone w mące. W garnuszku przygotować bulion (odpowiednio 1 kostka Knorr na 0,5 l. wody), w którym gotować obsmażone kotleciki. Dodać pokrojone pieczarki i wcisnąć czosnek. Gotować ok. godziny, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec zabielić sos śmietaną i dodać tarty ser. Wymieszać, chwilkę gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki
SMACZNEGO!
1. Schab bez kości (ja robię tak zwykle z kg mięsa)
2. Kostki - bulion grzybowy Knorr
3. Pieczarki - ok. 0.5-0.6 kg
4. 3-4 ząbki czosnku
5. 15-20 dag tartego, żółtego sera
6. Śmietana 18%
7. Zielona pietruszka
8. Mąka, sól, pieprz
Obsmażyć kotleciki schabowe odtoczone w mące. W garnuszku przygotować bulion (odpowiednio 1 kostka Knorr na 0,5 l. wody), w którym gotować obsmażone kotleciki. Dodać pokrojone pieczarki i wcisnąć czosnek. Gotować ok. godziny, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec zabielić sos śmietaną i dodać tarty ser. Wymieszać, chwilkę gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki
SMACZNEGO!
Przetestowalam dzis przepisik dorwany w necie - szybkie, proste i nawet moj kotletozarca stwierdzil ze smaczne, a on szpinaku nie znosi. Kurzy cycek ze szpinakiem i serem.
Udzial biora:
Olej roslinny
Kurzy cycek w ilosci stosownej do potrzeb
Cebula w ilosciach dowolnych, wg. upodobania
Szpinak (u mnie mrozony, rozdrobniony)
Ser - plesniowy jest idealny, moze byc topiony, w braku laku kazdy tarty byle dosc ostry.
Sol, pieprz (czarny, mielony), czosnek
Goscinnie: Smietanka.
Kurzy cycek zostaje pokrojony w kostke i wrzucony na rozgrzany olej, gdzie skwierczac razno oczekuje na dolaczenie pokrojonej w piorka cebuli. Ta dolacza do niego ochoczo, a kiedy juz zeszkli sie w goracych objeciach tluszczyku, do garnka wpada z wizyta szpinak. Jest mu tak dobrze, ze postanawia zostac, wkrotce puszcza soczek i rozplywa sie w blogim cieple. Wowczas zaglada do naszego sosiku sol, pieprz i spora ilosc zmiazdzonego czosnku, dbajac o smak i cudowny aromat calosci. Jesli sosik staje sie zbyt gesty, mozemy podlac go nieco woda, lub goscinnie wystepujaca w tym spektaklu smietanka. Nawet jesli podlewamy woda, smietanka mile polechce nasze kubki smakowe, wiec warto zaprosic ja do stolu. Na koniec, kiedy wszystko nam sie juz ladnie wymieszalo i zycie towarzyskie w naszym garnku kwitnie, dolacza do imprezy ser i topi sie energicznie mieszany. Calosc jest gesta, pachnaca i pyszna. Serwujemy na makaronie, a ze pamietamy o zasadzie im gesciejszy sos tym grubszy makaron, idealne beda rurki, kokardki itp. wieksze formy.
Zayczymy udanego spektaklu.
Udzial biora:
Olej roslinny
Kurzy cycek w ilosci stosownej do potrzeb
Cebula w ilosciach dowolnych, wg. upodobania
Szpinak (u mnie mrozony, rozdrobniony)
Ser - plesniowy jest idealny, moze byc topiony, w braku laku kazdy tarty byle dosc ostry.
Sol, pieprz (czarny, mielony), czosnek
Goscinnie: Smietanka.
Kurzy cycek zostaje pokrojony w kostke i wrzucony na rozgrzany olej, gdzie skwierczac razno oczekuje na dolaczenie pokrojonej w piorka cebuli. Ta dolacza do niego ochoczo, a kiedy juz zeszkli sie w goracych objeciach tluszczyku, do garnka wpada z wizyta szpinak. Jest mu tak dobrze, ze postanawia zostac, wkrotce puszcza soczek i rozplywa sie w blogim cieple. Wowczas zaglada do naszego sosiku sol, pieprz i spora ilosc zmiazdzonego czosnku, dbajac o smak i cudowny aromat calosci. Jesli sosik staje sie zbyt gesty, mozemy podlac go nieco woda, lub goscinnie wystepujaca w tym spektaklu smietanka. Nawet jesli podlewamy woda, smietanka mile polechce nasze kubki smakowe, wiec warto zaprosic ja do stolu. Na koniec, kiedy wszystko nam sie juz ladnie wymieszalo i zycie towarzyskie w naszym garnku kwitnie, dolacza do imprezy ser i topi sie energicznie mieszany. Calosc jest gesta, pachnaca i pyszna. Serwujemy na makaronie, a ze pamietamy o zasadzie im gesciejszy sos tym grubszy makaron, idealne beda rurki, kokardki itp. wieksze formy.
Zayczymy udanego spektaklu.
ewelina28
Dum Spiro Spero...
KREM Z BOBU I CUKINII
Składniki:
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka posiekanej cebulki
1/2 ząbka posiekanego czosnku
2 szklanki wody
sól, pieprz
2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
150g szpinaku
2 łyżki oliwy
garść liści bazylii
Przygotowanie:
Do garnka wlać oliwę, dodać masło, cebulę i czosnek. Dusić na małym ogniu przez 3-4 minutki. Wlać wodę, doprawić solą i pieprzem - zagotować. Dodać bób, następnie znów zagotować i wrzucić szpinak. Gotować przez 15 minut, nastęnie zmiksować razemz oliwą i bazylią. Można podawać z grzankami, smaczności.
SAŁATKA TABULE, CZYLI ARABSKA
Składniki:
25dag kaszy kuskus
sok z 1-2 cytryn (zależnie od smaku)
6-8 łyżek oliwy
3 pomidory
papryka czerwona świeża
zielony ogórek
cebula
pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżej mięty
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą, tak by była lekko przykryta. Czekamy około 5-6 minut, aż woda wsiąknie - nie gotujemy! Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno i wraz z oliwą, solą i 1/2 łyżeczki pieprzu mieszamy z kaszą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
25dag kaszy kuskus
sok z 1-2 cytryn (zależnie od smaku)
6-8 łyżek oliwy
3 pomidory
papryka czerwona świeża
zielony ogórek
cebula
pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżej mięty
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą, tak by była lekko przykryta. Czekamy około 5-6 minut, aż woda wsiąknie - nie gotujemy! Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno i wraz z oliwą, solą i 1/2 łyżeczki pieprzu mieszamy z kaszą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
ewelina28
Dum Spiro Spero...
Przepis z ostatniej chwili...nie wiedząc co zrobić z nadmiarem rabarbaru upiekłąm muffinki...pychotki...
MUFFINKI RABARBAROWO-IMBIROWE
Składniki:
350g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
225g brązowego cukru
1/2 cytryny
250ml mleka
skórka z jednej pomarańczy
2 łyżeczki imbiru w proszku
jajko
100g rozpuszczonego masła
300g posiekanego rabarbaru
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i 220g brązowego cukru. Nastęnie do mleka wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na chwilkę. Skórkę z pomarańczy, jajko, rozpuszczone masło, rabarbar i mleko mieszamy z mąką i imbirem, a następnie miksujemy, aż wszystko się połączy. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Masę wykładamy do foremek i posypujemy pozostałym cukrem. Ciasteczka pieczemy około 25 minut. Smaczności!
350g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
225g brązowego cukru
1/2 cytryny
250ml mleka
skórka z jednej pomarańczy
2 łyżeczki imbiru w proszku
jajko
100g rozpuszczonego masła
300g posiekanego rabarbaru
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i 220g brązowego cukru. Nastęnie do mleka wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na chwilkę. Skórkę z pomarańczy, jajko, rozpuszczone masło, rabarbar i mleko mieszamy z mąką i imbirem, a następnie miksujemy, aż wszystko się połączy. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Masę wykładamy do foremek i posypujemy pozostałym cukrem. Ciasteczka pieczemy około 25 minut. Smaczności!
ewelina28
Dum Spiro Spero...
CHŁODNIK Z MŁODYCH OGÓRKÓW
Składniki:
6 młodych ogórków
litr wywaru drobiowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżka masła
2 łyżki śmietany 22%
pęczek koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
W rondlu gotujemy odlane pół szklanki wywaru drobiowego, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, masło. Dusimy 10 minut pod przykryciem. Następnie miksujemy wywar i łączymy z pozostałym wywarem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę oraz posiekaną zieleninę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można podać z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
6 młodych ogórków
litr wywaru drobiowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżka masła
2 łyżki śmietany 22%
pęczek koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
W rondlu gotujemy odlane pół szklanki wywaru drobiowego, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, masło. Dusimy 10 minut pod przykryciem. Następnie miksujemy wywar i łączymy z pozostałym wywarem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę oraz posiekaną zieleninę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można podać z groszkiem ptysiowym.
ROLADKI Z CUKINII:
Składniki:
1kg cukinii
ser feta - całe opakowanie
2 łyżki oliwy
pieprz
pęczek posiekanego koperku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na półcentymetrowe plastry i grillujemy do miękkości. W miseczce przygotowujemy farsz - fetę, koperek, pieprz, oliwę dokładnie mieszamy. Na ostudzone plastry cukinii, smarujemy farsze - rolujemy. Przed podaniem włożyć do lodówki. Smacznego*
Składniki:
1kg cukinii
ser feta - całe opakowanie
2 łyżki oliwy
pieprz
pęczek posiekanego koperku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na półcentymetrowe plastry i grillujemy do miękkości. W miseczce przygotowujemy farsz - fetę, koperek, pieprz, oliwę dokładnie mieszamy. Na ostudzone plastry cukinii, smarujemy farsze - rolujemy. Przed podaniem włożyć do lodówki. Smacznego*
BISZKOPCIKI WYCISKANE
25 dkg maki,
25dkg cukru
4 jajka,
pół laski wanilii (cukier wanilinowy),
łyżeczka proszku do pieczenia
jajka utrzec z cukrem dodając po trochu przesianą mąkę i proszek do pieczenia. po otrzymaniu pulchnej masy dodac wanilię. blachę wysmarowac tluszem i posypac maką, wyciskac biszkopciki lub kłaść łyżeczką na grubosc ok 1cm max. wstawic do sredni goracego piekarnika i piec 10-15 min.
przepis ze starej ksiazki. moja tesciowa wymieszala pol na pol make przenna z kukurydziana, mozna zrobic z samej kukurydzianej wtedy bedzie bezglutenowe.
CIASTECZKA MASLANE
wg mnie to tez nadaje sie dla szkrabow
3 żółtka gotowane - zetrzec na tarce, dodać 100 gram cukru pudru, 200 gram masła, 300 gram mąki. zagniesc ciasto, rozwałkować i wycinac foremkami ciasteczka. mozna dodac mak, kokos, migdaly itd. wg mnie make tez mozna uzyc kukurydziana ale nie probowalam jeszcze ich piec w ten sposob bo to swiateczne ciasteczka
Przepisy dla niemowląt ze strony Przepisy kulinarne dla niemowląt
4 miesiąc
1. Przekładaniec ryżowo-owocowy
Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody
Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.
2. Zupka z jarzyn
Składniki:
- pół małej marchwi
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 ziemniaczek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
Sposób przygotowania:
PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę. Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.
3.Sok marchwiowy
Składniki:
-jedna średnia marchewka
Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy i oskrobujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Gdy marchew trochę wystygnie ścieramy ją lub miksujemy. Teraz aby wycisnąc jedynie sok z powstałej masy najlepiej jest użyć do tego celu kawałek pieluchy tetrowej (aby nie pobrudzić całej). Na kawałek pieluchy nakładamy masę marchewkową i zwijając pieluchę wyciskamy z marchwi cały sok. Soczek gotowy.
4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku
Składniki:
-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku
-troszkę cukru do smaku
-200 ml wody
Sposób przygotowania:
Zioła wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Po 15 minutach czyli po tym jak się zaparzą przecedzamy je przez sitko. Otrzymany napar można posłodzić cukrem.
5.Kurczak z ryżem
Składniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.
4 miesiąc
1. Przekładaniec ryżowo-owocowy
Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody
Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.
2. Zupka z jarzyn
Składniki:
- pół małej marchwi
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 ziemniaczek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
Sposób przygotowania:
PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę. Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.
3.Sok marchwiowy
Składniki:
-jedna średnia marchewka
Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy i oskrobujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Gdy marchew trochę wystygnie ścieramy ją lub miksujemy. Teraz aby wycisnąc jedynie sok z powstałej masy najlepiej jest użyć do tego celu kawałek pieluchy tetrowej (aby nie pobrudzić całej). Na kawałek pieluchy nakładamy masę marchewkową i zwijając pieluchę wyciskamy z marchwi cały sok. Soczek gotowy.
4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku
Składniki:
-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku
-troszkę cukru do smaku
-200 ml wody
Sposób przygotowania:
Zioła wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Po 15 minutach czyli po tym jak się zaparzą przecedzamy je przez sitko. Otrzymany napar można posłodzić cukrem.
5.Kurczak z ryżem
Składniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.
reklama
5 miesiąc
1. Kleik z marchwi
Składniki:
- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.Kleik z brokuł
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.
3.Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler
Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.
4.Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym
Składniki:
- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.
5.Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
6.Zupa z jarzyn i buraków
Składniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
7.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
8.Zupa z ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw
Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
9.Zupa z brokuł
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.
10.Mus z jabłek
Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Jabłko drobno pokroić i ugotować z niewielką ilością wody tak aby jabłko zmiękło. Gdy jabłko będzie miękkie zmiksować i dodać kleik ryżowy oraz sok jabłkowy.
11.Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło
Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.
12. Kisiel z żurawin
Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i ugniatamy. Całość wrzucamy do wrzącej i osłodzonej wody. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i bardzo powoli dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość krótko gotujemy.
13.Przecier z malin
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy wrzątkiem w celu wypłukania. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy dwie łyżki kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.
14. Sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew
Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Z całości wyciskamy sok albo poprzez sitko umieszczone w szklance albo wyciskając poprzez pieluszkę tetrową.
15. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały ziemniak
- 100 g wody
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Zostawiamy wywar z warzyw, a warzywa miksujemy. Następnie wywar i zmiksowaną masę łączymy dodając w razie konieczności kilka łyżeczek kleiku ryżowego. Całość gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oliwy lub masła.
16. Zupa z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 60g mleka modyfikowanego
- 60 ml wody
- łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy lub miskujemy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz gotujemy. Masę warzywną łączymy z mlekiem modyfikowanym i całość podgrzewamy.
17.Mus ryżowy
Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr jabłka
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Jabłuszko pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do gotującej się wody. Wraz z nim wrzuć również płatki ryżowe i gotuj aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyłącz i zmiksuj.
18.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj. Podawać po ostudzeniu.
19.Budyń mleczny
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane wymieszaj z mąką i zagotuj ciągle mieszając. Uwaga! Przez podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury giną potrzebne dziecku bakterie obecne w niektórych mlekach modyfikowanych oraz niektóre witaminy mniej odporne na wysokie temperatury.
20.Sok z jabłek
Składniki:
- 1 jabłko
Sposób przygotowania:
Jabłuszko umyj, obierz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Po uzyskaniu półpłynnej masy wyciśnij sok przez sitko lub poprzez kawałek pieluszki tetrowej. Soku nie wolno przechowywać.
cd na podanej stronie :-) ja w wordzie mam tego 109 stron
1. Kleik z marchwi
Składniki:
- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.Kleik z brokuł
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.
3.Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler
Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.
4.Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym
Składniki:
- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.
5.Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
6.Zupa z jarzyn i buraków
Składniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
7.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
8.Zupa z ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw
Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
9.Zupa z brokuł
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.
10.Mus z jabłek
Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Jabłko drobno pokroić i ugotować z niewielką ilością wody tak aby jabłko zmiękło. Gdy jabłko będzie miękkie zmiksować i dodać kleik ryżowy oraz sok jabłkowy.
11.Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło
Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.
12. Kisiel z żurawin
Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i ugniatamy. Całość wrzucamy do wrzącej i osłodzonej wody. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i bardzo powoli dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość krótko gotujemy.
13.Przecier z malin
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy wrzątkiem w celu wypłukania. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy dwie łyżki kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.
14. Sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew
Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Z całości wyciskamy sok albo poprzez sitko umieszczone w szklance albo wyciskając poprzez pieluszkę tetrową.
15. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały ziemniak
- 100 g wody
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Zostawiamy wywar z warzyw, a warzywa miksujemy. Następnie wywar i zmiksowaną masę łączymy dodając w razie konieczności kilka łyżeczek kleiku ryżowego. Całość gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oliwy lub masła.
16. Zupa z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 60g mleka modyfikowanego
- 60 ml wody
- łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy lub miskujemy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz gotujemy. Masę warzywną łączymy z mlekiem modyfikowanym i całość podgrzewamy.
17.Mus ryżowy
Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr jabłka
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Jabłuszko pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do gotującej się wody. Wraz z nim wrzuć również płatki ryżowe i gotuj aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyłącz i zmiksuj.
18.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj. Podawać po ostudzeniu.
19.Budyń mleczny
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane wymieszaj z mąką i zagotuj ciągle mieszając. Uwaga! Przez podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury giną potrzebne dziecku bakterie obecne w niektórych mlekach modyfikowanych oraz niektóre witaminy mniej odporne na wysokie temperatury.
20.Sok z jabłek
Składniki:
- 1 jabłko
Sposób przygotowania:
Jabłuszko umyj, obierz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Po uzyskaniu półpłynnej masy wyciśnij sok przez sitko lub poprzez kawałek pieluszki tetrowej. Soku nie wolno przechowywać.
cd na podanej stronie :-) ja w wordzie mam tego 109 stron
Ostatnia edycja:
Podziel się: