reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

dzięki Pati.B już tyle wersji gyrosa poznałam, ale ta jest ciekawa. Ja robię trochę inną dostałam przepis od kuzynki jakieś 5 lat temu. Ale na następną imprezę wypróbuję twoją wersję. Zapodałam gościom właśnie gyrosa, sałatkę z brokułami, jajkiem,fetą i pomidorami w sosie kopekowym, udka z kuraka pieczone, grzanki z masłem czosnkowo-koperkowym, rybę po grecku, małe kotleciki mielone z pieczarkami, jajka nadziewane pieczarkami i szczypiorkiem, półmisek swojskich wędzonych wędlin i chyba wsio, chyba że o czymś zapomniałam :)
 
reklama
Schab w sosie pieczarkowo-serowym

1. Schab bez kości (ja robię tak zwykle z kg mięsa)
2. Kostki - bulion grzybowy Knorr
3. Pieczarki - ok. 0.5-0.6 kg
4. 3-4 ząbki czosnku
5. 15-20 dag tartego, żółtego sera
6. Śmietana 18%
7. Zielona pietruszka
8. Mąka, sól, pieprz

Obsmażyć kotleciki schabowe odtoczone w mące. W garnuszku przygotować bulion (odpowiednio 1 kostka Knorr na 0,5 l. wody), w którym gotować obsmażone kotleciki. Dodać pokrojone pieczarki i wcisnąć czosnek. Gotować ok. godziny, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec zabielić sos śmietaną i dodać tarty ser. Wymieszać, chwilkę gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki
SMACZNEGO!
1
 
Przetestowalam dzis przepisik dorwany w necie - szybkie, proste i nawet moj kotletozarca stwierdzil ze smaczne, a on szpinaku nie znosi. Kurzy cycek ze szpinakiem i serem.
Udzial biora:
Olej roslinny
Kurzy cycek w ilosci stosownej do potrzeb
Cebula w ilosciach dowolnych, wg. upodobania
Szpinak (u mnie mrozony, rozdrobniony)
Ser - plesniowy jest idealny, moze byc topiony, w braku laku kazdy tarty byle dosc ostry.
Sol, pieprz (czarny, mielony), czosnek
Goscinnie: Smietanka.

Kurzy cycek zostaje pokrojony w kostke i wrzucony na rozgrzany olej, gdzie skwierczac razno oczekuje na dolaczenie pokrojonej w piorka cebuli. Ta dolacza do niego ochoczo, a kiedy juz zeszkli sie w goracych objeciach tluszczyku, do garnka wpada z wizyta szpinak. Jest mu tak dobrze, ze postanawia zostac, wkrotce puszcza soczek i rozplywa sie w blogim cieple. Wowczas zaglada do naszego sosiku sol, pieprz i spora ilosc zmiazdzonego czosnku, dbajac o smak i cudowny aromat calosci. Jesli sosik staje sie zbyt gesty, mozemy podlac go nieco woda, lub goscinnie wystepujaca w tym spektaklu smietanka. Nawet jesli podlewamy woda, smietanka mile polechce nasze kubki smakowe, wiec warto zaprosic ja do stolu. Na koniec, kiedy wszystko nam sie juz ladnie wymieszalo i zycie towarzyskie w naszym garnku kwitnie, dolacza do imprezy ser i topi sie energicznie mieszany. Calosc jest gesta, pachnaca i pyszna. Serwujemy na makaronie, a ze pamietamy o zasadzie im gesciejszy sos tym grubszy makaron, idealne beda rurki, kokardki itp. wieksze formy.
Zayczymy udanego spektaklu.
 
KREM Z BOBU I CUKINII

Składniki:
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka posiekanej cebulki
1/2 ząbka posiekanego czosnku
2 szklanki wody
sól, pieprz
2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
150g szpinaku
2 łyżki oliwy
garść liści bazylii

Przygotowanie:
Do garnka wlać oliwę, dodać masło, cebulę i czosnek. Dusić na małym ogniu przez 3-4 minutki. Wlać wodę, doprawić solą i pieprzem - zagotować. Dodać bób, następnie znów zagotować i wrzucić szpinak. Gotować przez 15 minut, nastęnie zmiksować razemz oliwą i bazylią. Można podawać z grzankami, smaczności.

SAŁATKA TABULE, CZYLI ARABSKA

Składniki:
25dag kaszy kuskus
sok z 1-2 cytryn (zależnie od smaku)
6-8 łyżek oliwy
3 pomidory
papryka czerwona świeża
zielony ogórek
cebula
pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżej mięty
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą, tak by była lekko przykryta. Czekamy około 5-6 minut, aż woda wsiąknie - nie gotujemy! Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno i wraz z oliwą, solą i 1/2 łyżeczki pieprzu mieszamy z kaszą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
 
Przepis z ostatniej chwili...nie wiedząc co zrobić z nadmiarem rabarbaru upiekłąm muffinki...pychotki...
MUFFINKI RABARBAROWO-IMBIROWE

Składniki:
350g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
225g brązowego cukru
1/2 cytryny
250ml mleka
skórka z jednej pomarańczy
2 łyżeczki imbiru w proszku
jajko
100g rozpuszczonego masła
300g posiekanego rabarbaru

Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i 220g brązowego cukru. Nastęnie do mleka wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na chwilkę. Skórkę z pomarańczy, jajko, rozpuszczone masło, rabarbar i mleko mieszamy z mąką i imbirem, a następnie miksujemy, aż wszystko się połączy. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Masę wykładamy do foremek i posypujemy pozostałym cukrem. Ciasteczka pieczemy około 25 minut. Smaczności!

 
CHŁODNIK Z MŁODYCH OGÓRKÓW


Składniki:

6 młodych ogórków
litr wywaru drobiowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżka masła
2 łyżki śmietany 22%
pęczek koperku
sól i pieprz

Przygotowanie:
W rondlu gotujemy odlane pół szklanki wywaru drobiowego, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, masło. Dusimy 10 minut pod przykryciem. Następnie miksujemy wywar i łączymy z pozostałym wywarem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę oraz posiekaną zieleninę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można podać z groszkiem ptysiowym.


ROLADKI Z CUKINII:

Składniki:
1kg cukinii
ser feta - całe opakowanie
2 łyżki oliwy
pieprz
pęczek posiekanego koperku

Przygotowanie:
Cukinię kroimy na półcentymetrowe plastry i grillujemy do miękkości. W miseczce przygotowujemy farsz - fetę, koperek, pieprz, oliwę dokładnie mieszamy. Na ostudzone plastry cukinii, smarujemy farsze - rolujemy. Przed podaniem włożyć do lodówki. Smacznego*
 
BISZKOPCIKI WYCISKANE
25 dkg maki,
25dkg cukru
4 jajka,
pół laski wanilii (cukier wanilinowy),
łyżeczka proszku do pieczenia

jajka utrzec z cukrem dodając po trochu przesianą mąkę i proszek do pieczenia. po otrzymaniu pulchnej masy dodac wanilię. blachę wysmarowac tluszem i posypac maką, wyciskac biszkopciki lub kłaść łyżeczką na grubosc ok 1cm max. wstawic do sredni goracego piekarnika i piec 10-15 min.

przepis ze starej ksiazki. moja tesciowa wymieszala pol na pol make przenna z kukurydziana, mozna zrobic z samej kukurydzianej wtedy bedzie bezglutenowe.
CIASTECZKA MASLANE

wg mnie to tez nadaje sie dla szkrabow

3 żółtka gotowane - zetrzec na tarce, dodać 100 gram cukru pudru, 200 gram masła, 300 gram mąki. zagniesc ciasto, rozwałkować i wycinac foremkami ciasteczka. mozna dodac mak, kokos, migdaly itd. wg mnie make tez mozna uzyc kukurydziana ale nie probowalam jeszcze ich piec w ten sposob bo to swiateczne ciasteczka :-D
 
Przepisy dla niemowląt ze strony Przepisy kulinarne dla niemowląt

4 miesiąc
1. Przekładaniec ryżowo-owocowy

Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody
Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.

2. Zupka z jarzyn

Składniki:
- pół małej marchwi
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 ziemniaczek
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody

Sposób przygotowania:
PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę. Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.

3.Sok marchwiowy

Składniki:
-jedna średnia marchewka

Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy i oskrobujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Gdy marchew trochę wystygnie ścieramy ją lub miksujemy. Teraz aby wycisnąc jedynie sok z powstałej masy najlepiej jest użyć do tego celu kawałek pieluchy tetrowej (aby nie pobrudzić całej). Na kawałek pieluchy nakładamy masę marchewkową i zwijając pieluchę wyciskamy z marchwi cały sok. Soczek gotowy.

4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku

Składniki:
-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku
-troszkę cukru do smaku
-200 ml wody

Sposób przygotowania:
Zioła wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Po 15 minutach czyli po tym jak się zaparzą przecedzamy je przez sitko. Otrzymany napar można posłodzić cukrem.

5.Kurczak z ryżem

Składniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.
 
reklama
5 miesiąc
1. Kleik z marchwi

Składniki:
- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.Kleik z brokuł

Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.

3.Zupa z jarzyn

Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler

Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.

4.Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym

Składniki:
- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.

5.Zupka z jarzyn z ryżem

Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.

6.Zupa z jarzyn i buraków

Składniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.

7.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.

8.Zupa z ziemniaków

Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.

9.Zupa z brokuł

Składniki:
- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.

10.Mus z jabłek

Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko drobno pokroić i ugotować z niewielką ilością wody tak aby jabłko zmiękło. Gdy jabłko będzie miękkie zmiksować i dodać kleik ryżowy oraz sok jabłkowy.

11.Zupa z cukinii

Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło

Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.

12. Kisiel z żurawin

Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i ugniatamy. Całość wrzucamy do wrzącej i osłodzonej wody. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i bardzo powoli dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość krótko gotujemy.

13.Przecier z malin

Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy wrzątkiem w celu wypłukania. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy dwie łyżki kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.

14. Sok marchewkowo-jabłkowy

Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew

Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Z całości wyciskamy sok albo poprzez sitko umieszczone w szklance albo wyciskając poprzez pieluszkę tetrową.

15. Pierwsza zupka marchewkowa

Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały ziemniak
- 100 g wody

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Zostawiamy wywar z warzyw, a warzywa miksujemy. Następnie wywar i zmiksowaną masę łączymy dodając w razie konieczności kilka łyżeczek kleiku ryżowego. Całość gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oliwy lub masła.

16. Zupa z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego

Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 60g mleka modyfikowanego
- 60 ml wody
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy lub miskujemy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz gotujemy. Masę warzywną łączymy z mlekiem modyfikowanym i całość podgrzewamy.

17.Mus ryżowy

Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr jabłka
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Jabłuszko pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do gotującej się wody. Wraz z nim wrzuć również płatki ryżowe i gotuj aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyłącz i zmiksuj.

18.Przecier z dynii

Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj. Podawać po ostudzeniu.

19.Budyń mleczny

Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane wymieszaj z mąką i zagotuj ciągle mieszając. Uwaga! Przez podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury giną potrzebne dziecku bakterie obecne w niektórych mlekach modyfikowanych oraz niektóre witaminy mniej odporne na wysokie temperatury.

20.Sok z jabłek

Składniki:
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
Jabłuszko umyj, obierz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Po uzyskaniu półpłynnej masy wyciśnij sok przez sitko lub poprzez kawałek pieluszki tetrowej. Soku nie wolno przechowywać.


cd na podanej stronie :-) ja w wordzie mam tego 109 stron :-D
 
Ostatnia edycja:
Do góry