reklama
PRZEPIS DNIA (dla wszystkich brzuchatek tez bo super pobudza jelita )
CIASTECZKA OWSIANE (zdrowe i pyszne- nie wspomnę ze proste )
20 dkg margaryny, 1 jajko, 1 szkl mąki (potem dodac ile potrzeba) 2,5 szklanki płatków owsianych (musli), łyżeczka proszku,1/2 szkl cukru i co chcecie.. orzechy, slonecznik, rodzynki żurawina itp.
Zrobić kule i klepnac Piec 15 min
CIASTECZKA OWSIANE (zdrowe i pyszne- nie wspomnę ze proste )
20 dkg margaryny, 1 jajko, 1 szkl mąki (potem dodac ile potrzeba) 2,5 szklanki płatków owsianych (musli), łyżeczka proszku,1/2 szkl cukru i co chcecie.. orzechy, slonecznik, rodzynki żurawina itp.
Zrobić kule i klepnac Piec 15 min
Załączniki
@czarna_mala@nafoczka ja poproszę czekodzem
CZEKODZEM sliwkowy
SKŁADNIKI
2 kg śliwek węgierek
0,8 kg cukru
7 łyżek gorzkiego kakao (u mnie Decomoreno)
1 łyżeczka cynamonu
1/Śliwki umyć, osuszyć na sicie i usunąć z nich pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 2 godzin co jakiś czas mieszając by się nie przypaliły. Gdy powidła zaczynają gęstnieć, dodać kakao i cynamon. Gorące przekładać do słoiczków, zakręcać. Ja owijam kocem na 6 godzin.
Ostatnio robiłam dzem z borowki amerykańskiej (to ten większy sloiczek) i tez dałam 2 łyżki kakao żeby nie był taki kwasny. Pycha
Załączniki
czarna_mala
Fanka BB :)
Dzięki Nafoczuś dziękuję za oznaczenie [emoji76]
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj u mnie obiad sezonowy: makaron w sosie kurkowym ze szpinakiem:
Sos: zeszkliłam na maśle i oliwie cebulkę , po chwili dołożyłam czosnek, za chwilę umyte kurki (większe przekroiłam), po 5 minutach szpinak baby (dużo, bo odparuje), po minucie wlałam kremówkę 30%, doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i dodałam ok 2 łyżek tartego parmezanu. Czekamy, aż sos trochę odparuje i się zagęści. Na koniec mieszamy z makaronem i posypujemy serem.
Uwaga, wgrywam zdjęcia żarcia jakie mam, potem już tu będę zaśmiecała na bieżąco Przynajmniej wrócę do robienia zdjęć jedzenia
Która rzecz się spodoba, to podeślę przepis lub link do bloga z którego robiłam.
1. Tatar śledziowy ze słodką nutą karmelizowanego jabłka (idealny na Boże Narodzenie).
2. Czarne tagiatelle z krewetkami i winem - naprawdę polecam, gościom baaardzo smakuje.
3. Domowe placki tortilli z chili con carne.
4. Wątróbka w czerwonym winie z jabłkami (jak nie lubię wątróbki, tak tą kocham).
5. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z migdałami i glazurowane buraczki.
6. Pstrąg łososiowy pod kruszonką.
8. Tagiatelle z krewetkami w sosie śmietanowym. (tego wina do żarcia mi tak brakuje).
9. Królik w śmietanie z babcinego przepisu.
10. Najlepszy wariant carbonary- ulubiony makaron mojego M
11. Muszle z łososiem.
Musiałam usunąć nr 7, bo się nie mieści więcej zdjęć, a chyba zgubiłam na niego przepis.
Wymyślam też bardzo dużo szybkich sałatek. Ale chyba nie mam żadnego zdj, chyba, że na telefonie jeszcze znajdę:
1. tzw. moja urodzinowa z pomarańczą lub brzoskwiniami, bekonem sosem miodowym itp
2. z truskawkami i szynką parmeńską.
3. z winogronem lub gruszką i gorgonzolą
4. gyrosowa od teściowej (najlepsza jaką jadłam)
5. taka, tylko że ja podaję z sosem cezara: Link do: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
6. Z halloumi i figami
7. z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, bakłażan) i fetą
8. melon w szynce parmeńskiej na rukoli
Sos: zeszkliłam na maśle i oliwie cebulkę , po chwili dołożyłam czosnek, za chwilę umyte kurki (większe przekroiłam), po 5 minutach szpinak baby (dużo, bo odparuje), po minucie wlałam kremówkę 30%, doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i dodałam ok 2 łyżek tartego parmezanu. Czekamy, aż sos trochę odparuje i się zagęści. Na koniec mieszamy z makaronem i posypujemy serem.
Uwaga, wgrywam zdjęcia żarcia jakie mam, potem już tu będę zaśmiecała na bieżąco Przynajmniej wrócę do robienia zdjęć jedzenia
Która rzecz się spodoba, to podeślę przepis lub link do bloga z którego robiłam.
1. Tatar śledziowy ze słodką nutą karmelizowanego jabłka (idealny na Boże Narodzenie).
2. Czarne tagiatelle z krewetkami i winem - naprawdę polecam, gościom baaardzo smakuje.
4. Wątróbka w czerwonym winie z jabłkami (jak nie lubię wątróbki, tak tą kocham).
5. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z migdałami i glazurowane buraczki.
8. Tagiatelle z krewetkami w sosie śmietanowym. (tego wina do żarcia mi tak brakuje).
11. Muszle z łososiem.
Musiałam usunąć nr 7, bo się nie mieści więcej zdjęć, a chyba zgubiłam na niego przepis.
Wymyślam też bardzo dużo szybkich sałatek. Ale chyba nie mam żadnego zdj, chyba, że na telefonie jeszcze znajdę:
1. tzw. moja urodzinowa z pomarańczą lub brzoskwiniami, bekonem sosem miodowym itp
5. taka, tylko że ja podaję z sosem cezara: Link do: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
6. Z halloumi i figami
Załączniki
-
12250079.jpg127,4 KB · Wyświetleń: 126
-
12190028.jpg366,8 KB · Wyświetleń: 118
-
3.jpg370,1 KB · Wyświetleń: 128
-
4.jpg459,2 KB · Wyświetleń: 127
-
5.jpg463,8 KB · Wyświetleń: 123
-
6.jpg411,5 KB · Wyświetleń: 130
-
8.jpg304,9 KB · Wyświetleń: 131
-
9.jpg300,6 KB · Wyświetleń: 140
-
10.jpg316 KB · Wyświetleń: 136
-
11.jpg467,4 KB · Wyświetleń: 119
Ostatnia edycja:
Porzeczka1234
Fanka BB :)
reklama
Ja Kasiu na początek to poproszę 4, 5, 10 i 11 jak to ogarnę to zacznę szaleć dalej I ta pycha pomarańczowa sałatkęDzisiaj u mnie obiad sezonowy: makaron w sosie kurkowym ze szpinakiem:
11. Muszle z łososiem.
6. Z halloumi i figami
Załączniki
Podziel się: