reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

reklama
PRZEPIS DNIA (dla wszystkich brzuchatek tez bo super pobudza jelita :D )

CIASTECZKA OWSIANE (zdrowe i pyszne- nie wspomnę ze proste :D )

20 dkg margaryny, 1 jajko, 1 szkl mąki (potem dodac ile potrzeba) 2,5 szklanki płatków owsianych (musli), łyżeczka proszku,1/2 szkl cukru i co chcecie.. orzechy, slonecznik, rodzynki żurawina itp.
Zrobić kule i klepnac :D Piec 15 min

2017-07-27 07.56.21.jpg

Załączniki

• 2017-07-27 07.56.21.jpg
    2017-07-27 07.56.21.jpg
    134,7 KB · Wyświetleń: 486
@nafoczka ja poproszę czekodzem
@czarna_mala

CZEKODZEM sliwkowy

SKŁADNIKI
2 kg śliwek węgierek
0,8 kg cukru
7 łyżek gorzkiego kakao (u mnie Decomoreno)
1 łyżeczka cynamonu

1/Śliwki umyć, osuszyć na sicie i usunąć z nich pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 2 godzin co jakiś czas mieszając by się nie przypaliły. Gdy powidła zaczynają gęstnieć, dodać kakao i cynamon. Gorące przekładać do słoiczków, zakręcać. Ja owijam kocem na 6 godzin.

Ostatnio robiłam dzem z borowki amerykańskiej (to ten większy sloiczek) i tez dałam 2 łyżki kakao żeby nie był taki kwasny. Pycha :)
2017-07-27 11.47.20.jpg

Załączniki

• 2017-07-27 11.47.20.jpg
    2017-07-27 11.47.20.jpg
    89,5 KB · Wyświetleń: 458
Dzisiaj u mnie obiad sezonowy: makaron w sosie kurkowym ze szpinakiem:
Sos: zeszkliłam na maśle i oliwie cebulkę , po chwili dołożyłam czosnek, za chwilę umyte kurki (większe przekroiłam), po 5 minutach szpinak baby (dużo, bo odparuje), po minucie wlałam kremówkę 30%, doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i dodałam ok 2 łyżek tartego parmezanu. Czekamy, aż sos trochę odparuje i się zagęści. Na koniec mieszamy z makaronem i posypujemy serem.

Uwaga, wgrywam zdjęcia żarcia jakie mam, potem już tu będę zaśmiecała na bieżąco :D Przynajmniej wrócę do robienia zdjęć jedzenia :D
Która rzecz się spodoba, to podeślę przepis lub link do bloga z którego robiłam.
1. Tatar śledziowy ze słodką nutą karmelizowanego jabłka (idealny na Boże Narodzenie).
2. Czarne tagiatelle z krewetkami i winem - naprawdę polecam, gościom baaardzo smakuje.
3. Domowe placki tortilli z chili con carne.
4. Wątróbka w czerwonym winie z jabłkami (jak nie lubię wątróbki, tak tą kocham).
5. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z migdałami i glazurowane buraczki.
6. Pstrąg łososiowy pod kruszonką.
8. Tagiatelle z krewetkami w sosie śmietanowym. (tego wina do żarcia mi tak brakuje:().
9. Królik w śmietanie z babcinego przepisu.
10. Najlepszy wariant carbonary- ulubiony makaron mojego M :)
11. Muszle z łososiem.
Musiałam usunąć nr 7, bo się nie mieści więcej zdjęć, a chyba zgubiłam na niego przepis.

Wymyślam też bardzo dużo szybkich sałatek. Ale chyba nie mam żadnego zdj, chyba, że na telefonie jeszcze znajdę:
1. tzw. moja urodzinowa z pomarańczą lub brzoskwiniami, bekonem sosem miodowym itp
2. z truskawkami i szynką parmeńską.
3. z winogronem lub gruszką i gorgonzolą
4. gyrosowa od teściowej (najlepsza jaką jadłam)
5. taka, tylko że ja podaję z sosem cezara: Link do: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
6. Z halloumi i figami
7. z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, bakłażan) i fetą
8. melon w szynce parmeńskiej na rukoli

Załączniki

• 12250079.jpg
    12250079.jpg
    127,4 KB · Wyświetleń: 129
  • 12190028.jpg
    12190028.jpg
    366,8 KB · Wyświetleń: 123
  • 3.jpg
    3.jpg
    370,1 KB · Wyświetleń: 133
  • 4.jpg
    4.jpg
    459,2 KB · Wyświetleń: 130
  • 5.jpg
    5.jpg
    463,8 KB · Wyświetleń: 127
  • 6.jpg
    6.jpg
    411,5 KB · Wyświetleń: 133
  • 8.jpg
    8.jpg
    304,9 KB · Wyświetleń: 134
  • 9.jpg
    9.jpg
    300,6 KB · Wyświetleń: 144
  • 10.jpg
    10.jpg
    316 KB · Wyświetleń: 143
  • 11.jpg
    11.jpg
    467,4 KB · Wyświetleń: 124
Ostatnia edycja:
@kas90 chce zjesc wszytko,tez musze zrobic makaron z kurkami[emoji7]
Ps mi tez brakuje winka ,uwielbiam[emoji5]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ja za to prosiłabym o przepisy na dobre "ciasta bez pieczenia" i jakiś tort, bo zrobiłabym M na urodziny :)
Edit: znalazłam zdj. sałatek:
ta z pomarańczami to "moja urodzinowa", a ta z tyłu to z winogronem

Załączniki

• 20170204_191015.jpg
    20170204_191015.jpg
    477,3 KB · Wyświetleń: 113
Ostatnia edycja:
reklama
Dzisiaj u mnie obiad sezonowy: makaron w sosie kurkowym ze szpinakiem:
Sos: zeszkliłam na maśle i oliwie cebulkę , po chwili dołożyłam czosnek, za chwilę umyte kurki (większe przekroiłam), po 5 minutach szpinak baby (dużo, bo odparuje), po minucie wlałam kremówkę 30%, doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i dodałam ok 2 łyżek tartego parmezanu. Czekamy, aż sos trochę odparuje i się zagęści. Na koniec mieszamy z makaronem i posypujemy serem.

Uwaga, wgrywam zdjęcia żarcia jakie mam, potem już tu będę zaśmiecała na bieżąco :D Przynajmniej wrócę do robienia zdjęć jedzenia :D
Która rzecz się spodoba, to podeślę przepis lub link do bloga z którego robiłam.
1. Tatar śledziowy ze słodką nutą karmelizowanego jabłka (idealny na Boże Narodzenie).
2. Czarne tagiatelle z krewetkami i winem - naprawdę polecam, gościom baaardzo smakuje.
3. Domowe placki tortilli z chili con carne.
4. Wątróbka w czerwonym winie z jabłkami (jak nie lubię wątróbki, tak tą kocham).
5. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z migdałami i glazurowane buraczki.
6. Pstrąg łososiowy pod kruszonką.
8. Tagiatelle z krewetkami w sosie śmietanowym. (tego wina do żarcia mi tak brakuje:().
9. Królik w śmietanie z babcinego przepisu.
10. Najlepszy wariant carbonary- ulubiony makaron mojego M :)
11. Muszle z łososiem.
Musiałam usunąć nr 7, bo się nie mieści więcej zdjęć, a chyba zgubiłam na niego przepis.

Wymyślam też bardzo dużo szybkich sałatek. Ale chyba nie mam żadnego zdj, chyba, że na telefonie jeszcze znajdę:
1. tzw. moja urodzinowa z pomarańczą lub brzoskwiniami, bekonem sosem miodowym itp
2. z truskawkami i szynką parmeńską.
3. z winogronem lub gruszką i gorgonzolą
4. gyrosowa od teściowej (najlepsza jaką jadłam)
5. taka, tylko że ja podaję z sosem cezara: Link do: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
6. Z halloumi i figami
7. z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, bakłażan) i fetą
8. melon w szynce parmeńskiej na rukoli
Ja Kasiu na początek to poproszę 4, 5, 10 i 11 :) jak to ogarnę to zacznę szaleć dalej :D I ta pycha pomarańczowa sałatkę
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig.gif

Załączniki

• k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig.gif
    59,1 KB · Wyświetleń: 473
Do góry