Przecier pomidorowy na zimę
5kg dojrzałych pomidorów, 3łyżki soli, 1łyżka pieprzu, 2 listki laurowe, 2cebule, 2 łyżki słodkiej papryki
Pomidory pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu koło godziny pilnując by się nie przypaliły. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do pomidorów. Przyprawić przecier sola , pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez pół godziny. Całość przetrzeć przez sitko po uprzednim wyjęciu liści laurowych i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.
5kg dojrzałych pomidorów, 3łyżki soli, 1łyżka pieprzu, 2 listki laurowe, 2cebule, 2 łyżki słodkiej papryki
Pomidory pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu koło godziny pilnując by się nie przypaliły. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do pomidorów. Przyprawić przecier sola , pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez pół godziny. Całość przetrzeć przez sitko po uprzednim wyjęciu liści laurowych i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut.