reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

reklama
A wiecie skąd biorą się moje pyszności "w babcinej spizarce" ?
A stąd :D
2017-07-27 22.45.43.jpg
 

Załączniki

  • 2017-07-27 22.45.43.jpg
    2017-07-27 22.45.43.jpg
    247,1 KB · Wyświetleń: 607
Przepisy:
na sałatkę z pomarańczą i polędwiczki z buraczkami na zdjęciach.

Na wątróbkę: Link do: Niezły Młynek : Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem
Z tym, że ja robię najczęściej z wątróbki króliczej, no i dolewam więcej wina:D Podaję z bagietką

Na makaron z łososiem: Link do: Muszle makaronowe z łososiem

Carbonarę robię tak:
1. Nastawiam i gotuję makaron rurki lub spaghetti al dente.
2.W międzyczasie na niedużej ilości oliwy podsmażam boczek w kostkę, pod koniec dodaję plasterki czosnku (wg ilości pozostałych składników, ale ma być go sporo). Zestawiam.
3. Do osobnego rondelka wlewam kremówkę, dodaję żółtka (w zależności od ilości porcji, np na 250 ml kremówki dałabym 2 mniejsze żółtka lub 1 duże). Roztrzepuję, dodaję pieprz i trochę soli (nie za dużo, bo pozostałe składniki są słone), zawartość patelni, 2-3 łyżki tartego parmezanu, płaską łyżkę masła. Mieszam dokładnie.
4. Na dużą patelnię lub ew. garnek wykładam makaron, wlewam sos i na minimalnym ogniu podgrzewam, ciągle mieszając. Sos ma oblepić makaron i zgęstnieć, ale podajemy go zanim zrobi się jajecznica:D tzn sos ma być jeszcze gładki.
 

Załączniki

  • 20170728_084319.jpg
    20170728_084319.jpg
    404 KB · Wyświetleń: 100
  • 20170728_084622.jpg
    20170728_084622.jpg
    416,2 KB · Wyświetleń: 95
Kiszony barszcz

Zwykle robie w sloiku 3l
Wrzucam pokrojone w plasterki
1pietruszke
1/4 selera
1marchewke
Ok 1kg burakow
Prawie cala glowke czosnku bo bardzo lubie, min 6 zabkow dorodnych, nie treba do golego obierac, bo w lupinach jest duzo aromatu
Do tego lyzeczka ziaren kminku
Calosc zalewam przegotowana, ale juz zimna woda ze sola i cukrem (2 l wody do tego lyzka cukru i lyzka soli najlepiej kamiennej. Jak nie mam daje zwykla.)
Nastepnego dnia na gorze sloja zbiera sie piana. Zdejmuje luzka. Przewaznie 4 dnia sa juz ukiszone.
Smacznego
 
reklama
Do góry