reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aniołkowe Mamusie szaleją w kuchni

SAŁATKA Z BROKUŁAMI

Mrożone brokuły ok. 1kg - ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka - jedna podwójna - pokroić w małe kawałki, obtoczyć w przyprawie do kurczaka i smażyć na patelni.
Bułkę pokroić na grzanki.
Po usmażeniu piersi - na ten sam tłuszcz - wrzucić pokrojone grzanki.
Brokuły po ostygnięciu połączyć z kurczaczkiem. Polać sosem czosnkowym. Grzanki należy dodać bezpośrednio przed jedzeniem sałatki.

Sos czosnkowy:
Śmietana duża 18%
Majonez
Czosnek
Sól i pieprz
Wszystko wymieszać do smaku - czosnek oczywiście należy przecisnąć przez praskę.
 
reklama
Znowu ja. Z uwagi na fakt, iż moja Mama ma urodzinki rzeczywiście szaleję w kuchni:-)
Tym razem przepis na "kokilki" czekoladowe. Ponieważ robi się je szybko, przygotowuję je, gdy są goście. Potem podaję je cieplutkie i pachnące;) Czas przygotowania ok. 10 minut.

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
200 g cukru (broń Panie Boże brązowego-będzie za słodkie-piszę o tym, bo kiedyś zabrakło mi "normalnego" i właśnie taki dałam - nie szło tego zjeść)
4 jajka
50g mąki
odrobina sody oczyszczonej
szczypta soli

Polewa:
100 -150 g gorzkiej czekolady
45 g masła
1 batonik prince polo (dla tych, którzy kochają kalorie;)

Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem (gęsta piana) a następnie łączymy z mąką, sodą i solą. Powstałą masę łączymy z czekoladą i przelewamy do kokilek (6-8 w zależności od ich wielkości).
Pieczemy przez 20-25 minut, w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp. 180.

Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Po wyjęciu babeczek polewamy je polewą, a na górę sypiemy porcję pokruszonego batonika Prince polo.
 
Ostatnia edycja:
Babeczki serowo-szpinakowe

Składniki:
100 g mrożonego szpinaku (w okresie wiosennym świeżego)
200 g mąki
torebka drożdży
łyżeczka zmielonej gorczycy
150 g startego żółtego sera (najlepiej cheddara)
jajko
130 ml mleka
łyżka masła
sól

Rozmrażamy szpinak. Mąkę, drożdże, sól, gorczycę, szpinak i ser mieszamy w misce. Jajko łączymy z mlekiem i masłem (najlepiej miękkie-może być rozpuszczone), a następnie dodajemy do miski z ciastem. Wszystko razem mieszamy. Następnie przekładamy do formy na muffinki i pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp. 200C.
Podajemy z sosem czosnkowym.
 
Dziś w planach...

Jabłecznik z kremem
Ciasto: (w kolejności...zaczynamy od ubicia białek, później stopniowo dodajemy resztę składników)
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna
2 łyżki oleju
1 łyżka octu

krem karpatka

1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
cukier waniliowy
galaretka wiśniowa lub kisiel wiśniowy

wiórki kokosowe


Jabłka przesmażyć, dodając cukier waniliowy oraz galaretkę wiśniową, bądź kisiel - wystudzić.
Na blaszkę wykładamy kolejno: warstwa ciasta, jabłka, ciasto - pieczemy 45 minut w 180st.
Po ostygnięciu upieczeniu i ostygnięciu ciasta, nakładamy gotowy krem karpatkę, a następnie na wierzch dodajemy wcześniej podsmażone na złoty kolor wiórki kokosowe.


 
Swieta byly by niewazne bez ukochanego serniczka Rajmunda. Z kokosowa beza. Jest pyszny, wychodzi duza, gleboka blacha.


Sernik z kokosowa beza.

kruche ciasto:

½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
2 szklanki maki
1 jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Do masy serowej :
1 kg sera mielonego (kubelek)
6 jaj
1 budyn waniliowy
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
2 szklanki cukru
20 dkg wiórek kokosowych

Z podanych skladników zagniesc kruche ciasto i wylozyc duza blache.

Ser zmiksowac dodajac 1 szklanke cukru nastepnie dodac zóltka, budyn, mleko, caly czas miksujac. Na koncu dodac olej i wszystko polaczyc. Plynna mase wylac na ciasto. Wstawic do piekarnika na ok. 45 min temperatura 175*

Bialka ubic z reszta cukru dodac kokos. Po uplywie 45-50 min wyjac sernik i rozlozyc na min ubite bialka. Ponownie wstawic ciasto do piekarnika na ok. 15 min .
 
Biały Tort Malibu, z likierem i bita śmietaną - przepis Kłaczka

Biszkopt:
• 7 jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• 2 szklanki maki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
• 1 litr śmietanki 30%
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1/2 soku z cytryny
• 100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady.

Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna piane, dodając po 1 łyżce cukru. Ubić masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypac przesiana make z proszkiem i delikatnie wymieszac. Ciasto wylac do prostokatnej formy (21 x 26 cm) i piec 35 - 40 minut w temperaturze 180.
Masa:
Zimna smietanke ubic na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny, rozpuszczona w malej ilosci wody zelatyne oraz malibu. Ubijac jeszcze chwile. Biszkopt przekroic na 3 czesci, przelozyc kremem. Calosc udekorowac.

Ważne
21x26cm - prostokat akurat. Natomiast jesli chodzi o biala czekolade do dekoracji, to oczywiscie stopic i "obsmarowac".
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
No to przepis na polędwiczki w sosie śmietanowym z kurkami(mogą być grzyby, a jak się nie ma to może być bez)
składniki:
Polędwiczka(zależy na ile osób ja na 2os mam jedną polędwiczke)
cebula
śmietana 30% (duża)
Koperek lub inne ziele do wyboru
kurki, grzyby ile się chce :-)
przyprawy(ja daje byle co, sól pieprz, curry, papryka słodka i inne )
mąka(odrobina, ale nie musi być)

polędwiczke płucze, odkrawam wszystki tłuszcz(fuj nie lubie;-)) i kroje w grubsze paski, potem lekko dłonią rozklepuje(nie tłuczkiem bo one delikatne są) przyprawiam, obtaczam w mące(sa bardziej soczyste) i na rozgrzany tłuszcz, opiekam z jednej i drugiej strony, dolewam troszkę wody i dusze(jak obtoczymy mąką to z wody zrobi sie sosik, ale my mamy tak dusić, żeby pod koniec się go pozbyć w jak największej ilości, dlatego lepiej dolac mniej wody, tak żeby się nie przypaliły)tak po 15 min duszenia dodajemy grzybki i cebulke i dusimy ok 30 min, aż mięsko będzie miękkie(polędwiczki szybko robią się miękkie) jak już mało będzie sosu(lub wody gdy nie obtaczamy w mące) wlewamy całą kremówkę i znów dusimy na małym ogniu, aż śmietana zgęstnieje czyli ok 15 min, na sam koniec dajemy ziela(no chyba że ktoś nie lubi)
Do tego polecam ziemniaczki zapiekane w piekarniku i brokuły:-)
 
Ja na takie spotkanka robie koreczki ; kabanos, oliwka,ser żółty, papryka i na końcówke oliwka czarna . można zrobić do tego jakiś dip ale nie każdy chce mieszać sos z wódeczką właśnie.
 
SAŁATKA GYROS do kolacji

pekińska kapusta
jogurt naturalny (mały kubeczek)
majonez
keczup
przyprawa gyros
przyprawa sos sałatkowy obojętnie jaki rodzaj smaku (taki co sie z olejem miesza ale w tej sałałatce uzywamy sam proszek)
pomidor
ogórek zielony
piers z kurczaka

piers pokroic w paseczki i obficie przyprawiamy przyprawa gyros (na dwie piersi mi wyszlo pół torebki tej przyprawy) i smarzymy na oleju lub oliwie (nie na margarynie czy innym tluszczu to wazne)
kapuste szatkujemy i posypujemy przyprawa sos do sałatek, wymieszać.
przełozyc do miseczek najlepiej przejrzystych bo ładnie sie prezentuje przy podaniu.
polac keczupem dość sporo, na to do dodac pokrojone w kostke pmidory i ogorek ( najlepiej osobno sobie pokroic pomidora i ogorka razem wymieszac i posolić-nie dodawac pieprzu bo przyprawa gyros jest juz ostra), nastepnie polozyc ostudzona przesmazona piers z kurczaka. jogurt naturalny wymieszac z 2 lyzkami majonezu tak zeby nie bylo grudek i polac po gorze sałatki. mozna posypac cebulka prazona lub prazonymi orzechami, migdałami,prażónymii płatkami kukurydzianymi (bez smakowymi). mi smakuje najlepiej z prazona cebulka :-)

moja mama robi ta sałatke na wesela i jest bardzo chwalona i ostatnio jakos modna :-)
 
reklama
Kochane dziewczynki troszkę tu sobie pofolgowałam z moderacją i pousuwałam posty dyskusyjne, aby był porządek - stricte przepisy.
Niemniej jednak dyskutujcie, a ja co jakiś czas posprzątam :tak:
Kłaczek, Anulka - Waszą dyskusje o torcie malibu połączyłam w całość, a potem dalej edytowałam, tyle, że błędnie zaznaczyłam autora i wyszło, że tort zapodała Anulka, ale w nazwie poprawiłam, że tort Kłaczka. Myślę, że ważne, że przepis pozostał :zawstydzona/y:;-)

Przepis super, po cichu działam na nich w domu :laugh2:
 
Do góry