reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja przeżywałam straszne nerwy jeden dzień, dosłownie 24h wyjęte z życia, nie ukrywam, ale też nie ma co się na zapas stresować, bo w końcu jak się okaże, że wszystko ok, to potem będziesz się denerwować, że tyle stresu dziecku zapodałaś tak wcześnie. A każdy intensywny, powtarzający się stres to dla płodu jak bombardowanie z każdej strony. Także lepiej wziąć głęboki wdech i po prostu przedstawić sprawę przed sobą jasno: co będzie, to będzie, ale myśleć dalej i martwić się będziemy gdy dostaniemy ostateczne wyniki (amnio lub nieinwazyjne). Statystyka to nie jest wynik.
Dziękuję za ten wpis :)

reklama
Mam jeszcze prośbę do Was.
Czy możecie tak po "chłopsku" opisać jak wygląda to badanie amniopunkcji?
Ja z tych co to wolą wszystko wiedzieć, nawet czy bieliznę się ściąga ;)
To mi daje komfort psychiczny w i tak stresującej sytuacji

Chciałam podziękować za wsparcie Dziewczyny.
Umówiłam się na amnio - na ten czwartek, tak naprawdę to po ustaleniu terminu jakoś się wyciszyłam i uspokoiłam. Wiadomo, podświadomie i tak boję się ale wierzę, że wszystko będzie dobrze.
Jesienią zeszłego roku przechodziłam swoje po poronieniu... Nie chcę nawet myśleć o podejmowaniu tak drastycznych decyzji
Trzymam bardzo mocno kciuki. Podejrzewam że ja również stanę przed taką decyzją. A można zapisywać jaki Ci pappa wyszedł?

Mam jeszcze prośbę do Was.
Czy możecie tak po "chłopsku" opisać jak wygląda to badanie amniopunkcji?
Ja z tych co to wolą wszystko wiedzieć, nawet czy bieliznę się ściąga ;)
To mi daje komfort psychiczny w i tak stresującej sytuacji
Amnio wykonuje się pod kontrolą usg, nie trzeba zdejmować wszystkiego, trzeba dość nisko opuścić bieliznę żeby odsłonić brzuch. W zasadzie samo pobranie materiału trwa chwilę, a lekarz powinien mówić, jakie kroki wykonuje. Dezynfekuje się skórę i robi wkłucie. Po badaniu w części szpitali wypuszczają od razu, a w niektórych trzeba na przykład dwie godziny zostać i leżeć.

Hej. Mam do Was pytanie poczytałam watek myslw ok 50%, jestwm peielgniarka i jakies suche fakty znam ale co tj w porównaniu z Wasza wiedzą.
Pisze w imieniu kolezanki ona jest na skraju wytrzymałościowe psychicznej.
2 ciaza, ok 3.5 roku po wycięciu guza mozgu, gwiezdziaka. 1 ciaza ksiazkowa cc dziec, syn zdrów- kwiecień 2019. Kobieta wiek 29 lat w czerwcu 2020.
Teraz 2 ciaza. 14t i 1 dzien. Badanie w 12t i 1 dzien
Fhr 161
Nt 1.5
Wolne bhcg 95.57 mom 3.127
Pappa 0.640 mom 0.305
Ryzyko trisomii 21
1:697 podstawowe
1:75 skorygowane
Proponuja amiopunkcje, co myślicie o echu serca plodu? Badz testów nieinwazyjnych z krwii matki? Ogolnie kolezanka nie chce terminacji, ale chce sie przygotowac jesli faktycznie dziecko moze byc jakkolwiek chore. Czy moge poprosić Was o rade? Doświadczenia? Bardzo proszę i dziękuję za poświęcony czas.

Przeżywałam to samo, NT w górnej granicy poza tym ok. Doszła krew - ryzyko ZD 1:79. Dla swojego świętego spokoju zrobiłam amniopunkcję, która wyszła ok. Stwierdziłam, że wolę wiedzieć niż się zastanawiać do końca... Teraz znowu jestem w ciąży. Swojej lekarce powiedziałam, że krwi nie będę robić. Jestem po USG i wszystkie parametry idealne.

Amnio wykonuje się pod kontrolą usg, nie trzeba zdejmować wszystkiego, trzeba dość nisko opuścić bieliznę żeby odsłonić brzuch. W zasadzie samo pobranie materiału trwa chwilę, a lekarz powinien mówić, jakie kroki wykonuje. Dezynfekuje się skórę i robi wkłucie. Po badaniu w części szpitali wypuszczają od razu, a w niektórych trzeba na przykład dwie godziny zostać i leżeć.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, to już mi nakreśliło co i jak

reklama
Mam samo USG pappa. Na krew jeszcze czekam.
Margoolcia moje usg było bardzo dobre, lekarka nie dopatrzyła się niczego złego.
Dopiero po wynikach z krwi miałam konsultację.
PAPPA 1,31 0,229MoM
Lekarka mówiła, że na wynik mógł mieć wpływ mój wiek 41lat ale niekoniecznie, a wiadomo, im kobieta starsza tym ryzyko większe
Eh, zajmuję ręce i głowę przed jutrem...

Do góry