reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Nie[emoji25]Prenatalnie była zdrowa (oprócz wady serca(łagodnej anomalii) którą wykryli pod czas połówkowego). Po urodzeniu dopiero się zaczęło piekło (podejrzenie wady genetycznej/zespołu) .... walczyła i ona, i ja, i mąż, i cała rodzina...
Strasznie to smutne.. [emoji17] Kiedy prawie wszystko gra, a nagle świat się wali [emoji17] przykro mi! [emoji17]
Test harmony wskazał na niskie prawdopodobieństwo Zespołu Downa [emoji175] tak bardzo jestem szczęśliwa. Przypomnę białko pappa 0,54 mom b hcg 1,65 mom. Dziewczynka. Trzymam kciuki za dziewczyny czejakace na wyniki i te które przeżyły tragedię.. Ja już amniopunkcji nie robię, harmony mi wystarcza [emoji7]
Gratuluję! [emoji7]

reklama
Witam
wczoraj dostałam wynik z krwi badania prenatalnego i stwierdza on ze wykazał na podwyższone ryzyko wystąpienia trisomii 21. 1: 165. Wcześniejsze usg nie wykazało żadnych wad ale i tez było robione 07.09 w 12 tyg ciąży. Jestem przerażona nie spodziewałam się złego wyniku. Dzwoniąc dziś do swego lekarza prowadzącego ona tez powiedziała ze ryzyko jest dosyć wysokie. Wizytę mam dopiero w czwartek. Lekarka która przeprowadzała prenatalne w wyniku napisała i mówiła przez tel. ze zaleca się badanie inwazyjne (biopsja kosmówki, amniopunkcja genetyczna, kordocnteza) .Nie wiele pamiętam z tego co mówiła , mówiła tez o jakimś badaniu które kosztuje ok 2tys. Połówkowe mam dopiero 9.11.20 . nie wiem co mam robić...przeplkalam cala noc...

wynik mialam podobny. zrobilam test nifty (ten po 2tys:/) i okazalo sie, ze wszystko ok. tym bardziej, ze krew z pappy tez wyszla w miare w porzadku (jakies setne odchylenie tylko wyszlo). niestety, ale ta statystyka jest strasznie klamliwa i biorac ja pod uwage, to jezeli zrobisz aminopunkcje to masz wieksze prawdopodobienstwo utraty ciazy po niej niz urodzenia chorego dziecka. dla swietego spokoju zrobilabym nifty, ale ja o dziwo wynikiem sie nie stresowalam. moj ginekolog mowil, ze jednej pacjentce wyszedl wynik 1:14. zrobila aminopunkcje, ktora niestety zakonczyla sie tragicznie dla dziecka. ale to nie koniec tragedii, przyszly wyniki po ktorych okazalo sie, ze dziewczynka urodzilaby sie zdrowa.

Witam
wczoraj dostałam wynik z krwi badania prenatalnego i stwierdza on ze wykazał na podwyższone ryzyko wystąpienia trisomii 21. 1: 165. Wcześniejsze usg nie wykazało żadnych wad ale i tez było robione 07.09 w 12 tyg ciąży. Jestem przerażona nie spodziewałam się złego wyniku. Dzwoniąc dziś do swego lekarza prowadzącego ona tez powiedziała ze ryzyko jest dosyć wysokie. Wizytę mam dopiero w czwartek. Lekarka która przeprowadzała prenatalne w wyniku napisała i mówiła przez tel. ze zaleca się badanie inwazyjne (biopsja kosmówki, amniopunkcja genetyczna, kordocnteza) .Nie wiele pamiętam z tego co mówiła , mówiła tez o jakimś badaniu które kosztuje ok 2tys. Połówkowe mam dopiero 9.11.20 . nie wiem co mam robić...przeplkalam cala noc...
Czesc, można faktycznie rozważyć zrobienie testu dna z krwi zamiast amniopunkcji- jakie dokładnie miałaś b hcg mom i pappa mom oraz przezierność, ile masz lat i w którym jesteś tygodniu?

Czesc, można faktycznie rozważyć zrobienie testu dna z krwi zamiast amniopunkcji- jakie dokładnie miałaś b hcg mom i pappa mom oraz przezierność, ile masz lat i w którym jesteś tygodniu?
Mam 34 lata beta hCG 91,100 IU/L co odpowiada 3,7874MoM, PAPP-A 1,169 IU/I co odpowiada 0.7897 MoM. Już jestem w 13 tyg
Jutro mam spotkanie ze swoim lekarzem prowadzącym ale umowilam sie na konsultacje innym lekarzem jeszcze i tam w placówce robia wlasnie Sanco i Nifty. W zasadzie jestem Zdecydowana na test tylko jeszcze nie wiem który ale pewnie lekarz doradzi .

Mam 34 lata beta hCG 91,100 IU/L co odpowiada 3,7874MoM, PAPP-A 1,169 IU/I co odpowiada 0.7897 MoM. Już jestem w 13 tyg
Jutro mam spotkanie ze swoim lekarzem prowadzącym ale umowilam sie na konsultacje innym lekarzem jeszcze i tam w placówce robia wlasnie Sanco i Nifty. W zasadzie jestem Zdecydowana na test tylko jeszcze nie wiem który ale pewnie lekarz doradzi .
A usg jak Ci wyszło, są jakieś odchylenia?
Ja mam 1:45 ryzyko trisomi 21 , betę 2,7 MOM i 0,54 pappa. Na amniopunkcje się nie zdecyduję. Bardziej patrzę na usg czy wszystko dobrze. A to że beta taka wyszła nie musi świadczyć o wadach.
Ja mam skończone 35 lat i też się obawiam. Ale jakby usg wyszło gorzej to zrobilabym testy. Były tu dziewczyny co miały 1:4 I byli wszystko dobrze. Trzymam kciuki za Ciebie. 😊

Ja mam 1:45 ryzyko trisomi 21 , betę 2,7 MOM i 0,54 pappa. Na amniopunkcje się nie zdecyduję. Bardziej patrzę na usg czy wszystko dobrze. A to że beta taka wyszła nie musi świadczyć o wadach.
Ja mam skończone 35 lat i też się obawiam. Ale jakby usg wyszło gorzej to zrobilabym testy. Były tu dziewczyny co miały 1:4 I byli wszystko dobrze. Trzymam kciuki za Ciebie. 😊
Usg wyszlo dobrze nie stwierdzono żadnych wad.
Usg wyszlo dobrze nie stwierdzono żadnych wad. Byłam spokojna dopóki nie przyszedł ten wynik z testu krwi. Poczytałam tu na forum i sie naprawde bardzo uspokoiłam 😀 myślę ze zrobię dla mojego wewnętrznego spokoju te badania krwi wiem ze mało nie kosztują ale wole to niż niepewność i strach...Dziękuję za dobre słowa i również 3mam kciuki za resztę dziewczyn 😘

Trzymam kciuki za dobre wyniki 😘 oczywiście jest ryzyko że usg dobre a dziecko chore ale większa jest szansa że jeśli usg jest dobre to dziecko zdrowe 😊

Usg wyszlo dobrze nie stwierdzono żadnych wad.

Usg wyszlo dobrze nie stwierdzono żadnych wad. Byłam spokojna dopóki nie przyszedł ten wynik z testu krwi. Poczytałam tu na forum i sie naprawde bardzo uspokoiłam 😀 myślę ze zrobię dla mojego wewnętrznego spokoju te badania krwi wiem ze mało nie kosztują ale wole to niż niepewność i strach...Dziękuję za dobre słowa i również 3mam kciuki za resztę dziewczyn 😘
Ja nie dawno wróciłam od lekarza z usg. Nie brałam do głowy zbytnio wyników z krwi, sugerując się dobrym usg. Ale lekarz mi oczy otworzył i jednak będę robić testy z krwi.
Jak to się szybko zmienia punkt widzenia. 😕 Mam nadzieję że każda z nas będzie miała bez wad.😘

reklama
Ja nie dawno wróciłam od lekarza z usg. Nie brałam do głowy zbytnio wyników z krwi, sugerując się dobrym usg. Ale lekarz mi oczy otworzył i jednak będę robić testy z krwi.
Jak to się szybko zmienia punkt widzenia. 😕 Mam nadzieję że każda z nas będzie miała bez wad.😘
3mam kciuki za dobry wynik 😘

Do góry