reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja przeżywałam straszne nerwy jeden dzień, dosłownie 24h wyjęte z życia, nie ukrywam, ale też nie ma co się na zapas stresować, bo w końcu jak się okaże, że wszystko ok, to potem będziesz się denerwować, że tyle stresu dziecku zapodałaś tak wcześnie. A każdy intensywny, powtarzający się stres to dla płodu jak bombardowanie z każdej strony. Także lepiej wziąć głęboki wdech i po prostu przedstawić sprawę przed sobą jasno: co będzie, to będzie, ale myśleć dalej i martwić się będziemy gdy dostaniemy ostateczne wyniki (amnio lub nieinwazyjne). Statystyka to nie jest wynik.
Dziękuję za ten wpis :)

reklama
Mam jeszcze prośbę do Was.
Czy możecie tak po "chłopsku" opisać jak wygląda to badanie amniopunkcji?
Ja z tych co to wolą wszystko wiedzieć, nawet czy bieliznę się ściąga ;)
To mi daje komfort psychiczny w i tak stresującej sytuacji

Chciałam podziękować za wsparcie Dziewczyny.
Umówiłam się na amnio - na ten czwartek, tak naprawdę to po ustaleniu terminu jakoś się wyciszyłam i uspokoiłam. Wiadomo, podświadomie i tak boję się ale wierzę, że wszystko będzie dobrze.
Jesienią zeszłego roku przechodziłam swoje po poronieniu... Nie chcę nawet myśleć o podejmowaniu tak drastycznych decyzji
Trzymam bardzo mocno kciuki. Podejrzewam że ja również stanę przed taką decyzją. A można zapisywać jaki Ci pappa wyszedł?

Mam jeszcze prośbę do Was.
Czy możecie tak po "chłopsku" opisać jak wygląda to badanie amniopunkcji?
Ja z tych co to wolą wszystko wiedzieć, nawet czy bieliznę się ściąga ;)
To mi daje komfort psychiczny w i tak stresującej sytuacji
Amnio wykonuje się pod kontrolą usg, nie trzeba zdejmować wszystkiego, trzeba dość nisko opuścić bieliznę żeby odsłonić brzuch. W zasadzie samo pobranie materiału trwa chwilę, a lekarz powinien mówić, jakie kroki wykonuje. Dezynfekuje się skórę i robi wkłucie. Po badaniu w części szpitali wypuszczają od razu, a w niektórych trzeba na przykład dwie godziny zostać i leżeć.

Hej. Mam do Was pytanie poczytałam watek myslw ok 50%, jestwm peielgniarka i jakies suche fakty znam ale co tj w porównaniu z Wasza wiedzą.
Pisze w imieniu kolezanki ona jest na skraju wytrzymałościowe psychicznej.
2 ciaza, ok 3.5 roku po wycięciu guza mozgu, gwiezdziaka. 1 ciaza ksiazkowa cc dziec, syn zdrów- kwiecień 2019. Kobieta wiek 29 lat w czerwcu 2020.
Teraz 2 ciaza. 14t i 1 dzien. Badanie w 12t i 1 dzien
Fhr 161
Nt 1.5
Wolne bhcg 95.57 mom 3.127
Pappa 0.640 mom 0.305
Ryzyko trisomii 21
1:697 podstawowe
1:75 skorygowane
Proponuja amiopunkcje, co myślicie o echu serca plodu? Badz testów nieinwazyjnych z krwii matki? Ogolnie kolezanka nie chce terminacji, ale chce sie przygotowac jesli faktycznie dziecko moze byc jakkolwiek chore. Czy moge poprosić Was o rade? Doświadczenia? Bardzo proszę i dziękuję za poświęcony czas.

Przeżywałam to samo, NT w górnej granicy poza tym ok. Doszła krew - ryzyko ZD 1:79. Dla swojego świętego spokoju zrobiłam amniopunkcję, która wyszła ok. Stwierdziłam, że wolę wiedzieć niż się zastanawiać do końca... Teraz znowu jestem w ciąży. Swojej lekarce powiedziałam, że krwi nie będę robić. Jestem po USG i wszystkie parametry idealne.

Amnio wykonuje się pod kontrolą usg, nie trzeba zdejmować wszystkiego, trzeba dość nisko opuścić bieliznę żeby odsłonić brzuch. W zasadzie samo pobranie materiału trwa chwilę, a lekarz powinien mówić, jakie kroki wykonuje. Dezynfekuje się skórę i robi wkłucie. Po badaniu w części szpitali wypuszczają od razu, a w niektórych trzeba na przykład dwie godziny zostać i leżeć.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, to już mi nakreśliło co i jak

reklama
Mam samo USG pappa. Na krew jeszcze czekam.
Margoolcia moje usg było bardzo dobre, lekarka nie dopatrzyła się niczego złego.
Dopiero po wynikach z krwi miałam konsultację.
PAPPA 1,31 0,229MoM
Lekarka mówiła, że na wynik mógł mieć wpływ mój wiek 41lat ale niekoniecznie, a wiadomo, im kobieta starsza tym ryzyko większe
Eh, zajmuję ręce i głowę przed jutrem...

Do góry