reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Jest dokładnie tak jak pisze Malaja, przy ZE i ZP zarówno pappa jak i beta hcg są niskie poniżej 0,5 MoM. Przy ZD białko jest niskie poniżej 0,5 a beta wysoka powyżej 2,5 MoM. Oczywiście sama biochemia może nic nie oznaczać, najważniejsze jest usg. Tez nie spotkałam się z przypadkiem ZE i ZP przy dobrym usg... to zbyt ciężkie wady żeby nie było ich widać. Zdarza się za to niestety ZD nawet przy idealnym usg, z tego co wyczytałam to 5% ZD niema żadnych widocznych wad w usg. Dlatego ja byłam tak przerażona bo u mnie właśnie podwyższone było ryzyko ZD przy idealnym usg (1:59). Moje pappa - 0,2 MoM a bhcg - 4,98 MoM. Mam zdrową córeczkę :). Trzymam kciuki za waszw skarby i za was :) Na pewno będzie dobrze!!!

reklama
Ja sama chętnie bym zrobiła sobie i mężowi badania genetyczne, ale trochę szkoda mi kasy :) Tak jak pisze Julia nawet jeżeli kariotypy rodziców okażą się prawidłowe, to nie gwarantuje zdrowego dziecka. Najczęściej choroby genetyczne są wynikiem przypadku, złego podziału komórkowego. Jeżeli jednak u któregoś z rodziców wykryto by jakieś nieprawidłowości to daje jakieś możliwości...

Natalka111 ja miałam powtórzone usg i wyszło, że jest kość nosowa. Lekarz mi powiedział, że pappa wyszło gorzej przez krwiaka oraz karmienie piersią. Za to bał się o serce dziecka. Miałam dziś echo serca dziecka w Szpitalu i okazało się, że nie ma kości nosowej. Więc jutro rano będę mieć amniopunkcję. Moje wyniki to: pappa 0,702 IU/l 0,272 MoM; HCG beta 18,8 IU/l 0,552 MoM. Ryzyko ZD 1/393. Byłam pewna, że już to mam za sobą teraz boję się, że dziecko faktycznie będzie mieć ZD. Będziemy mieć córeczkę Różyczkę.

Iza _ marta trzymam kciuki za pozytywny kariotyp. jeszcze troche i wszystko będzie jasne. a jak serduszko ? w porządku ?

Iza super ze wszystko inne ok :) pamiętaj ze to zespół cech wiec sama kość o niczym nie świadczy. moja koleżanka miała taką sytuację ze na pierwszym prenatalnym było ok a na połowkowym lekarz kości nie mógł znalexc.. malutka zdrowa. . toni nie jest jedyny przypadek jaki znam :) ciężko ta kostkę czasem zlokalizować wiec bądź dobrej myśli :)

reklama
wierze... chyba każda z nas miała takie chwile... wydaje się że ciągle coś jest nie tak więc trudno o optymizm, sama chyba nie miałam gorszrgo okresu w życiu jak ten kiedy czekałam na amnio i potem na wynik... nawet teraźniejszych zastanawiam czy ten wynik to na pewno prawda... a powinnyśmy cieszyć się ciążą jako cudownym stanem... ale wysyłam pozytywne fluidy i trzymam kciuki !!

Do góry