reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Nie nie robiłam nifty. po wizycie u tego lekarza jescze dzwoniłam do niego żeby się umówić i byłam już pewna że chce a on dalej swoje ze po co mi to czy nie lepiej poczekać. . i aż ze łzami w oczach skończyłam z nim roMawiac o odpuściłam, nie dałam rady juz o tym myśleć ani szukać dalej. po czekałam kilka dni na wyniki pappa i wtedy zaproponowano mi już w innej klinice amniopunkcje na NFZ i od razu się umówiłam na 15t 0 dni kiedy można było wykonać amniopunkcje.

Ja amnio miałam już w 14tc ale to zależy od tego czy jest już wystarczająco dużo wód płodowych.
Co do badań z krwi... tez po tym co mnie spotkało byłam strasznie zła, uważałam że jeżeli jest dobre usg to nie warto ich robić, że to tylko naciąganie lekarzy itd. Teraz na spokojnie, gdy moja ZDROWA córka ma już 8m-cy zmieniłam zdanie. Wciąż śledzę różne fora na te tematy i spotkałam się już z trzema przypadkami gdzie przy dobrym usg a jedynie złych wynikach biochemii potwierdziła się wada :(. Te przypadki to akurat nie na tym forum. Może to niewiele te trzy przypadki ale jednak... Teraz gdybym była w drugiej ciąży też zrobiłabym pełne badania prenatalne i w razie potrzeby amniopunkcje. Bo stres i rozpacz matki szkodzi dziecku bardziej niż amniopunkcja...
Pozdrawiam

Ja w pappa nie wierze. Na usg nie ma tego noska do końca, jest czubek jest gora, ale brakuje chyba przegrody. Nifty sa lepsze, bo maja wyodrębnić krew dziecka, ale tez nie wszystkie wady okreslaja. Ciezki temat, bo to dla matki jest okropne. Tyle nerwow. Ja jestem klebkiem i sie tak zle czuje przez to wszystko, ze nie wiem jak sie nazywam :'(

Iza marta tez nie wierze w pappa bo co to za wynik który praktycznie bezbłędnie wydedukowalam sobie przez internet zanim przyszedł .. czysta statystyka a jak wiadomo wychodząc z psem na spacer mamy jedną rękę i 3 nogi :) trzymam za Was kciuki :) bądź dzielna !!

Ostatnia edycja:
iza marta - trzymam kciuki żeby wyniki były dobre i dzidzia zdrowa. zaglądam tu czasem, bo moja siostra miała amnio, i niestety potwierdziła w jej przypadku zd u synka, a teraz ja jestem w ciązy i swiruje przed jutrzejszym usg. pappa to statystyka, ale jeżeli wychodzi zle to chyba dobrze wiedzieć na czym sie stoi i co dalej robić, na co się nastawić i zdecydowac.
pozdrawiam

dokładnie juz teraz jest i tak wszystko przesądzone, nerwy nic nie zmienia tylko mogą zaszkodzić :( teraz pozostaje już tylko czekać i mieć nadzieję że jest wszystko w porzadku :)

Ufff!!! Byłam dziś u patologa ciąży i jest kość nosowa. Piękna, cała i bez skazy ;-)
Dostałam skierowanie na aminopunkcje, ale to ze względu na te PAPPA, które mam fatalne. Lekarz mnie poinformował, że mam nie robic NIFTY, gdyż w moim przypadku mogą wyjść przeklamane, bo mam problemy z hormonami przez krwiaka i karmienie piersią i jeszcze inne czynniki. Amino zrobię, ale tylko dlatego, że mam już dosyć niespodzianek i chcę wiedzieć na czym stoję, jeśli mam taką możliwość. Tylko obawiam się o dziecko i boję się, że narażę je na niebezpieczeństwo, ale ja już nerwowo nie daję rady. Dziś od rana plamię przez te nerwy.

reklama
Iza marta super wieści :) pamiętam jak sama się z tego ucieszylam :) super !! amnio na pewno pójdzie gładko. polezysz potem będziesz odpoczywać i wszystko się dobrze skończy :)

Do góry