Cześć Dziewczyny. Przede wszystkim
Natalka !!! dziękuję Ci za tego linka. Bo ja szukałam, ale chyba słaba w szukaniu jestem. Faktycznie, tak jak napisałaś, mój wynik to marzenie z tego co tu czytam. Chociaż nie będę kłamać, że mnie to cieszy, może mniej przeraża - troszeczkę..
W piątek dostałam telefon od lekarza, który robił USG i interpretowal wyniki. Nic z tego nie rozumiałam, bo czym niby jest trisomia 21. Zrozumiałam tylko tyle że mam się udać na badanie do genetyka i zastanowić nad amniopunkcją. Po telefonie przewróciłam Internety do góry nogami no i już wiem czym jest trisomia... Jedną noc przepłakałam. Strach. Pewnie zupełnie niepotrzebnie napisałam o tym na forum. Faktycznie mogłam tylko zestresować dziewczyny, szczególnie te, które czekaja na usg genetyczne
Chyba mi jest trochę wstyd, że o tym nie pomyślałam wcześniej i że było to mimo wszystko samolubne. Z drugiej strony, nie ukrywam, że mi pomogło.
Dzisiaj odebrałam wyniki.
Mam 32 lata
badanie w 12 tyg dniu
czynność serca - uwidoczniono
FHR 155 ud/ min
CRL. - 64,9 mm
NT 1,7
Anatomia płodu - wszystko ok
wolbe beta 89,9
PappA 2,150
Ryzyko podstawowe trisomii 21 1:471 (co to jest ryzyko podstawowe? z czego ono jest obliczane???)
ryz. skorygowane 1: 302
Nie wiem, według mojego laickiego oka, USG wyszło super. Lekarz też nic nie mówił, że coś go niepokoi.
Na dzień dzisiejszy ide do mojej gin... na amnio się nie będę raczej decydować, chcę zrobić szybko testy nieinwazyjne nifty, a potem mam nadzieję, że już nic nie będę musiała robić... Testy inwazyjne mnie przerażają do tego stopnia, że cała czuję się sparaliżowana.
Generalnie rzecz ujmując jestem przerażona