reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

NIPT ma jedną wadę, o której rzadko się wspomina - czułość rzędu 99% jest dla trzech najczęstszych trisomii, dla całej reszty - niekiedy nawet około 50%... Ok, jak wyjdzie wyniki zły można w to próbować celować amnio, ale to, co jest wykrywane - zależy od badania i panelu. I czasami to trochę słabo...
Poza tym u ok. 1 kobiet na 100 nie da się tego badania zrobić, bo dzidzia zdrowa, łożysko chore. Jest to przyszłość, super, ale jeszcze trzeba nad tym popracować, bo wynik zależy m.in. od tego, co się udało wyizolować (i ile tego). I znów - to tylko statystyka (ok - lepsza, dokładniejsza niż test podwójny, ale znów - tylko statystyka).

Co do amnio: jestem przed prenatalnymi i mam nadzieję, że po nie będę musiała podejmować tej decyzji. A jeśli już - dopłacę za badanie macierzy.

I nawet jeśli zrobię milion badań na milion chorób, NIKT nie da mi gwarancji na zdrowe dziecko. Dlaczego? Dlatego że jest milion chorób, których nie da się wykryć....

reklama
Witam miałam wam pisać w sprawie b-hCG dlaczego jest tak wysokie A więc oni sami nie wiedzą dla czego tak jest ale z dzidzia jest ok wszystko rozwija się prawidłowo wymiary ma prawidłowe waga 360 g ha ma iść miała nogi ręce przy głowie i jest podobna do mojego synka

Przeczytałam prawie cały wątek na początku sierpnia, bo wtedy miałam robioną amniopunkcję. Wskazaniem był tylko mój wiek. Wszystkie badania ( papa, usg) były dobre. Zapłaciłam za szybszy wynik amniopunkcji tj.MLPA. wynik prawidłowy. Brak trisomii. Kariotyp prawidłowy żeński.
W poniedziałek otrzymałam telefon, że mam się pojawić u genetyka. Wykryto delecję krótkiego ramienia chromosomu 18... razem z partnerem mieliśmy robione badania krwi a ja dzisiaj miałam drugą amnipunkcję, bo z tej pierwszej nie było już matriału do badań. Na wyniki będziemy czekać ok.tygodnia.
Boje się wyniku ale cieszę się, że zrobiłam jednak amniopunkcję. Wolę wiedzieć jeśli dziecko będzie chore.

Przeczytałam prawie cały wątek na początku sierpnia, bo wtedy miałam robioną amniopunkcję. Wskazaniem był tylko mój wiek. Wszystkie badania ( papa, usg) były dobre. Zapłaciłam za szybszy wynik amniopunkcji tj.MLPA. wynik prawidłowy. Brak trisomii. Kariotyp prawidłowy żeński.
W poniedziałek otrzymałam telefon, że mam się pojawić u genetyka. Wykryto delecję krótkiego ramienia chromosomu 18... razem z partnerem mieliśmy robione badania krwi a ja dzisiaj miałam drugą amnipunkcję, bo z tej pierwszej nie było już matriału do badań. Na wyniki będziemy czekać ok.tygodnia.
Boje się wyniku ale cieszę się, że zrobiłam jednak amniopunkcję. Wolę wiedzieć jeśli dziecko będzie chore.
Przykro mi. A jakie miałaś ryzyko? Mlpa nie wykryła?

Nie miałam żadnego ryzyka. Wszystkie badania dobre. MLPA wyszło dobrze. Zdecydowałam się jedynie ze względu na wiek -35 lat. Dopiero jak badali materiał wyhodowany przez 3 tygodnie to wyszed im mały brak chromosomu 18. Amniopunkcję miałam u doktora Roszkowskiego. Powiedział, żeby na razie się nie martwić, bo to może być nic groźnego. Zależy jakiego fragmentu chromosomu brakuje.

USG, które miałam robione dzisiaj przed amniopunkcją też wyszło bardzo dobre. Lekarz nic nie wykrył a doktor Roszkowski jest specjalistą w takich sprawach.

Nie miałam żadnego ryzyka. Wszystkie badania dobre. MLPA wyszło dobrze. Zdecydowałam się jedynie ze względu na wiek -35 lat. Dopiero jak badali materiał wyhodowany przez 3 tygodnie to wyszed im mały brak chromosomu 18. Amniopunkcję miałam u doktora Roszkowskiego. Powiedział, żeby na razie się nie martwić, bo to może być nic groźnego. Zależy jakiego fragmentu chromosomu brakuje.
Miejmy nadzieję że tak będzie... Przy prenatalnych nie podali, że ryzyko to np. 1 do iluś tam?

reklama
Do góry