reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Przychodzę do Was z aktualizacją. Dostaliśmy wyniki testu NIPT które nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Przez to rodzina bardzo mocno zniechęca mnie do amniopunkcji, na którą mam już wyznaczony termin.
Straszą mnie powikłaniami aż sama nie wiem co robić. Dla własnego spokoju i psychiki wolałabym się upewnić, obawiam się tylko jak zrobię to badanie wszystkim na przekór, to za ewentualne komplikacje będą mnie obwiniać…😞 kompletnie nie wiem co robić, a do terminu amnio coraz mniej czasu.
Tak naprawdę to jest tylko i wyłącznie twoja i twojego partnera sprawa jakie badania wykonacie czy nie i nikt z rodziny nie ma prawa wpływać na twoją decyzję. U mnie rodzina do tej pory nie wie, że miałam robioną amniopunkcję i się nie dowie bo to nie jest ich sprawa :)
Więc musicie podjąć decyzję wspólnie co będzie dla was lepsze i tyle.

reklama
Tak jak rodziną mogłabym się nie przejmować, tak nie ma zgodności w tej decyzji między mną a parterem….Genetycy też nie są do końca zgodni, jeden odradza, dwóch innych rekomenduje. Mimo wszystko nastawiam się raczej na to, że wykonam to badanie. Tylko to da mi spokój i pozwoli nie stresować się do końca ciąży, co też jest istotne dla zdrowia mojego i dziecka.

Przychodzę do Was z aktualizacją. Dostaliśmy wyniki testu NIPT które nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Przez to rodzina bardzo mocno zniechęca mnie do amniopunkcji, na którą mam już wyznaczony termin.
Straszą mnie powikłaniami aż sama nie wiem co robić. Dla własnego spokoju i psychiki wolałabym się upewnić, obawiam się tylko jak zrobię to badanie wszystkim na przekór, to za ewentualne komplikacje będą mnie obwiniać…😞 kompletnie nie wiem co robić, a do terminu amnio coraz mniej czasu.
U nas też pappa wyszła źle - bardzo duże ryzyko T21 i T18. Po prawidłowym teście Nipt odpuściłam amniopunkcje. Usg wychodziło dobre, zarówno u mojego prowadzącego jak i na dwóch prenatalnych (dodatkowo zrobiłam prywatnie). Gdyby coś zaniepokoiło któregoś z lekarzy na usg to pewnie bym się zdecydowała.
Zrób tak jak czujesz. Jeśli masz się stresować całą ciążę to zrób amnio. Jeśli jednak Nipt Cie uspokoiło to odpuść. Pappa bardzo często daje fałszywe wyniki. Powodzenia!

Do góry