reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Hmmm. Ja szukałam po prawej stronie Wisły ;) i uznałam że skoro w Wawie i Krakowie się nie da to pewnie tak jest w całej Polsce. A swoją drogą może to polityka rządzącej partii i lekarze boją się robić pewnych rzeczy a wiadomo prawa strona Polski zawsze była pro Pisowa. Bo przecież badania prenatalne to samo zło ehh. Poznań pewnie bardziej cywilizowany.

Ja odniosłam takie wrażenie, jak czekałam na wyniki....Amnio miałam 17 lub 16.05 a wyniki dotarły 8.07.
Gdyby były zle to i tak nie mogłabym podjąć żadnej decyzji.

reklama
Sam wiek nie jest wskazaniem do amnio- u mnie 37 lat i nikt na to nie patrzył. Ja szukałam amnio prywatnie, dzwoniłam do kilku ośrodków w Wawie, Rzeszowie i Lublinie i wszedzie usłyszałam że tylko ze skierowaniem bo to jest inwazyjne badanie, ryzyko utraty dziecka więc bez wyraźnych wskazań nikt mi tego nie wykona. Skierowanie tylko i wyłącznie z poradni genetycznej. Tak mi powiedziano. Nie wiem może takie sprawy inaczej się załatwia ale oficjalnie wszedzie usłyszałam że badania tego prywatnie bez skierowania nie da się zrobić.

Ja robiłam, test panorama w kilinice Debskich w Wawie i tam bez problemu zrobisz amnio prywatnie coś koło 2000 zł.!
Ania

Niska Pappa oznacza kłopoty z łożyskiem. A co oznacza wysoka beta? Orientuje sie ktoś? :( Co ma na nią wpływ?

Nie rozpatruje się betaHCg i.pappa osobno tylko razem.
Jeżeli poziom białka ciążowego A we krwi kobiety ciężarnej jest obniżony, poziom wolnej beta-hcG podwyższony, zaś parametry przezierności karkowej przekraczają normę, oznacza to zwiększone ryzyko wystąpienia u płodu zespołu Downa. Z kolei obniżone stężenia białka ciążowego A i wolnej beta-hCG we krwi ciężarnej wraz ze zwiększonym wynikiem pomiaru przezierności karkowej, mogą wskazywać na ryzyko wystąpienia u płodu zespołu Edwardsa lub zespołu Patau

Jestem juz po Harmony... Wszystko OK. Zrobiłam jeszcze panoramę, czekam na wynik, ale cały czas się bije z myślami :(
Ela ! Jak jeden Ci wyszedł dobrze to nie ma co sie martwić! Ja robiłam tez panoramę przy ryzyku 1:121 nie chcieliśmy ryzykować jesteśmy po ivf i to był nasz ostatni zarodek. Byłam u dr Debskiej w Warszawie fantastyczny specjalista polecam!( jako jedyna zauważyła ze mam przegrodę na macicy a usg w swoim życiu miałam naprawde kilkadziesiąt razy)Bez problemu mogłam prywatnie zrobić amniopunkcję ale nam odradziła bo ryzyko powikłań i choroby dziecka było porównywalne. Myślałam o nifty bo czas oczekiwania 9 dni ale pani dr poradziła panorama ponoć to najnowszy test bardziej dokładny i nie zdarzyły sie pomyłki jak przy nifty. Jest tez bardzo rozszerzony. Niestety przewidywany czas oczekiwania 3 tyg bo krew leci do Kalifornii, ja czekałam 2 tyg. Powodzenia !
Ania

Niska Pappa oznacza kłopoty z łożyskiem. A co oznacza wysoka beta? Orientuje sie ktoś? :( Co ma na nią wpływ?
Mam tak rozprawę
Dr n. med. Józefa Krawczyka pod tytułem :
„Białko ciążowe typu A (PAPP-A) - zastosowanie kliniczne w pierwszym trymestrze ciąży”
Rozprawa na stopień naukowy doktora nauk medycznych w zakresie medycyny jest tam tez dużo o beta hcg ale plik jest za duży żeby go tu umieścić jak chcesz to mogę podesłać na maila !

reklama
Jeżeli komuś zależy na amniopunkcji to podpowiem tylko, że czasami wystarczy znaleźć odpowiedniego lekarza. Dla placówek medycznych amniopunkcja jest z wielu względów dość atrakcyjnym badaniem więc nie tak trudno się na nią dostać. Mnie lekarz proponował przy ryzyku 1:500 mimo, że teoretycznie robi sie od 1;300. Ten sam lekarz namówił mnie na test pappa który miałam na nfz mimo, że mi się nie należał. Więc czasami jak się czegoś chce to wystarczy poszukać lekarza który też w tym będzie miał interes

Do góry